Index Vakbarát Hírportál

Nemere István ötletét valósította meg a NASA

2022. október 24., hétfő 11:38

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART nevű űrszondája nekiütközött egy aszteroidának, hogy letérítse pályájáról. A művelet sikerült, melynek eredetileg Nemere István az ötletadója.

A Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroida szűkebb pályára állt nagy testvére, a Didymos körül, miután a NASA szándékosan nekiütköztette űrszondáját. Mindezzel elérte azt a célt, hogy kiderüljön, megvédhető-e a Föld a felé tartó aszteroidáktól. Mivel már több potenciálisan veszélyes aszteroida is megközelítette a Földet, a NASA szükségesnek tartotta egy aszteroidakövető rendszer üzembe helyezését.

Világvége-főpróbának is nevezték az ütközést, melyről több részletgazdag felvételt hoztak nyilvánosságra, ahogyan tízezer kilométer hosszú csóvát húzott maga után.

Magyar sci-fi ihlette a DART-projektet

A Föld védelmére tett kísérlet előzménye egy magyar író tollából származó sci-fi.

36 évvel ezelőtt jelent meg Nemere István tudományos-fantasztikus regénye, a Játszma tízmilliárdért. A könyv alapötlete: egy pusztító meteor száguld a Föld felé.

A tudósok elhatározzák, hogy egy kisebb égitestet „löknek” az útjába, hogy azzal ütközve a meteor letérjen pályájáról, tízmilliárd ember és a civilizációt megmentve ezzel. A regény a mindenre elszánt űrhajósok kalandjairól szól.

Pár héttel ezelőtt a NASA és tudósai megtették ugyanezt. A mostani kísérletben nem egy pusztító jellegű meteort térítettek el, de megteremtették ennek lehetőségét. Kimozdítottak pályájáról egy kisebb égitestet, amivel sikeresen modellezték azt a feltételezett helyzetet, amit alkalmazhatnánk, ha egy felénk tartó objektum vagy aszteroida veszélyeztetné a földi létet. Ezzel az OS szerint valóra vált az, amit Nemere István egy fantasztikus regényben, 1986-ban megjósolt.

Rovatok