Index Vakbarát Hírportál

Így támasztanák fel a tudósok az erszényesfarkast

2024. október 17., csütörtök 08:09

Egy ausztrál cég olyan génmódosító technológiát alkalmaz, mellyel kihalt állatokat is feltámasztanának, így a tasmán tigrist, avagy erszényesfarkast, mely 1936-ban halt ki a vadászat eredményeképpen. A vállalat a pajzstetveket használhatja fel az ausztráliai erszényesek visszahozásának, mint például a tasmán ördög esetében is.

A tasmán tigrist vagy más néven erszényesfarkast, mely már egyszer kihalt, egy amerikai és ausztrál kutatócsoport áttörése alapján ismét visszahozhatják a Földre. Az állat körülbelül labradorméretű, egykor Ausztrália egyetlen őshonos csúcsragadozója volt. Az utolsó példány 1936-ban pusztult el egy hobarti állatkertben, miután a többit levadászták, mert védték Tasmánia állatait − írta meg a Sky News.

Egy dallasi székhelyű cég, a Colossal Biosciences viszont az újabb tudományos kutatásokat felhasználva a tasmán tigrist is újra meghonosítaná a Földön, korábban a gyapjas mamutra és a dodóra tettek utalásokat. A Colossal tudományos csapatának vezetője, Beth Shapiro szerint új mintákkal dolgoznak, melyek elősegíthetik kihalt állatok megmentését.

A cég a tasmán tigris közeli rokonát használhatja fel

A kihalt fajok genetikai kódjának rekonstruálását nehezíti, hogy a DNS törékeny és idővel lebomlik. Azonban ebben az esetben segíti a tudósok munkáját, hogy a melbourne-i múzeumban egy 108 éves mintát használva kivonták a pajzstetvek DNS-szekvenciáját, amely állításuk szerint 99,9 százalékban megegyezik az eredetivel. Ezen felül még RNS-molekulákat is ki tudtak nyerni a mintából, ami lehetővé tette a csapat számára, hogy a pajzstetvek bizonyos szöveteiben mely gének figyelhetőek meg.

„Ezzel az új forrással a kezünkben képesek leszünk meghatározni, hogy mivel és hogyan táplálkozhatott egy pajzstetű, milyen látása volt, sőt, még azt is, hogyan működött az agya” − mondta a projektben részt vevő Andrew Pask melbourne-i professzor.

A Colossal olyan génmódosító eljárást alkalmaz, mellyel megváltoztathatja az adott állat rokonának genomját, mellyel akár a tasmán tigrist is újra „előállíthatják”.

Több kritika érte a céget kutatása miatt

A tervet azonban többen kritizálják, természetvédők azzal vádolják a céget, hogy kihalt fajok feltámasztása helyett a jelenleg kihalással fenyegetett állatok élőhelyének megőrzésére kellene a kutatási összegeket költeni − Ausztrália őshonos emlőseinek ötöde idetartozik.

Jeremy Austin a projekt bejelentésekor, 2022-ben megjegyezte, hogy ez egy tündérmeséhez hasonló tudomány, nincsenek meg a technikai feltételei. Viszont vannak olyan szakemberek is, akik úgy vélik, a kihalással kapcsolatos kutatások fontosak, mert így megérthető lesz egy-egy faj eltűnése, valamint DNS-ük megőrizhető a tudomány számára.

A pajzstetűprojekt ausztrál szakemberek véleménye alapján elősegíthet több erszényes fajt is feltámasztani, nemcsak az erszényesfarkast, hanem a tasmán ördögöt is.

Rovatok