Index Vakbarát Hírportál

Mire való a mozgólépcső szőrkeféje?

2016.03.29. 08:38

Sok dolog van a Földön, ami első pillantásra jelentéktelen semmiségnek tűnik, mégis, ha egyszer megakad rajta a szemünk, utána bele lehet őrülni a gondolatba: vajon mi a fenét keres ott az az akármi, és mi a funkciója? Így járt olvasónk is, aki a metró mozgólépcsőjére applikált seprűszerű kefén akadt fenn.

Mindenki cipőpucolásra használja. De tudni akarom az igazat!

– írta lapunknak. 

Nálunk az olvasó szava szent, ezért rögtön a nyomába eredtem a rejtélyes szőrkefének.

Gyors belső szerkesztőségi felmérésem az olvasót igazolta, tíz emberből kilenc alkalmi cipőpucolónak használja a szőrcsíkot (velem együtt), annak ellenére hogy erre a feladatra nem túl hatékony eszköz.

Cipőpucoló a mozgólépcsőn

Felhívtam a metró témában legjáratosabb civil szervezet, a Metróért Egyesület elnökét, aki férfiasan bevallotta, hogy fogalma sincs, minek a mozgólépcsőre szőrkefe.

Egy, ebben a különleges témában járatosabb volt BKK-stól megtudtam, hogy csak az újabb mozgólépcsőket látják ilyesfajta szerelékkel, ami kínai gyártmány, és itt árulják. Amint a termékleírásból látható, főleg portól és a víztől védik a mozgólépcső alsó szerkezetét, de ez óvja még az (akár az utasok lábáról származó) darabos szemét bepotyogásától is mechanikát. A régebbi orosz mozgólépcsőkhöz nem kellett ilyen,

mert azok mindent bedaráltak, legyen az kavics vagy tűsarok. 

Időközben megérkezett a BKV hivatalos válasza is (öt napig keresgélték), ami további dimenziókat tárt fel szőrkefe-ügyben. Először is pontosan definiálták, hogy a jelzett alkatrész neve láblemezi terelőkefe. A feladata pedig: „meggátolja például egy gyermek kis méretű lábának beszorulását a lépcsőkocsi és az oldalfal közé”. Ezt pedig úgy teszi, hogy „egy mechanikus jelzést ad, erre általában reflexszerűen eltávolítják az utasok az oldalfaltól a lábukat”.

Összefoglalva tehát: a kefe azért van, hogy megakadályozza az utasok cipőjének-lábának, vagy a cipőkről származó szennyeződésnek a bekerülését a mozgólépcső belső szerkezetébe, méghozzá arra építve, hogy az utasok a keféhez érve ösztönösen elrántják a lábukat az oldalfaltól. 

Csakhogy a pesti ember átlát ezeken az értelmetlen próbálkozásokon, és arra használja a kefét, amire szerinte kell: cipőpucolásra. A kefe érintésére önkéntelenül is még jobban odanyomja a lábát, így a cipőjéről származó szennyeződéseket sokkal nagyobb hatásfokkal tudja a belső szerkezetbe juttatni. Itt ugyanis így működnek a dolgok.

De mit gondol ön?

  • 39388
    Mondhatnak bármit, az ott egy cipőkefe
  • 6843
    A szennyeződések ellen véd
  • 3971
    A gyereklábak védelmében van ott
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok