Index Vakbarát Hírportál

A világ legdurvább gyorshajtási bírsága: 53 millió forint

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:21
84

Finnországban trükkös megoldással érték el a helyi KRESZ és BTK szerzői, hogy a gyorshajtási bírságoknak mindenképpen meglegyen az elrettentő erejük: nem konkrét összegeket határoztak meg büntetésként, hanem az elkövető anyagi helyzetéhez kötötték a kiszabott bírságok mértékét. Ez azzal jár, hogy ha különösen gazdag embert kapnak rajta a sebességhatár túllépésén, a büntetés is csillagászati méretet ölthet.

Tovább

Az Eiffel-tornyot eredetileg Barcelonába tervezték

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
354

Az Eiffel-torony a világ egyik legismertebb építménye, a sziluettje örökre összeforrt Párizs városával. Pedig eredetileg nem is oda szánták. Gustave Eiffel, a torony megálmodója 1888-ban Barcelona városánál házalt a tervekkel, abban az évben ugyanis ott rendezték a világkiállítást, ami akkoriban óriási eseménynek számított, a rendező városnak muszáj volt valami hatalmas szenzációval előállni.

A barcelonai városvezetés azonban hosszas viták után visszadobta az Eiffel-torony terveit, az indoklás az volt, hogy az építkezés túl drága lenne, a torony pedig nem illene bele a város látképébe. Voltak, akik nem finomkodtak ennyire, és kimondták, hogy a torony bizony úgy ronda, ahogy van.

Tovább

Minden idők legjobban elsült munkaebédje 2,4 milliárd dollárt hozott

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
185

1994 végén, majdnem egy évvel a Toy Story premierje előtt a Pixar akkori agytrösztje összeült egy munkaebédre, hogy jó előre kitalálják, merre menjen tovább a stáb a világ első, egész estés, számítógépes animációval készült filmje után. Az asztalnál négyen ültek: Andrew Stanton, a nagyfőnök John Lasseter, Pete Docter és Joe Ranft. A megbeszélésen a visszaemlékezések szerint a következő ötletek hangzottak el:

Tovább

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:22
358

Hogy vajon miért van mellbimbója a férfiaknak, ősi kérdés, talán még ősibb, mint hogy volt-e Ádámnak köldöke. Arisztotelész és Darwin is foglalkozott a témával, utóbbi egyébként azt a hibás választ adta rá, hogy őseink androgünek lehettek, vagyis mindkét nem képes volt a tej kiválasztására és az utódok szoptatására, ennek maradványa a férfi mellbimbó.

Tovább

Legyen okosabb az Indexszel mindennap!

2014. szeptember 1., 11:55 Módosítva: 2014.09.26 13:21
497
- Mondja, maga tudta, hogy egy négy mérföld hosszú csőrendszer van a hasában? 
- Tessék?
- Tudott róla, hogy egy négymérföldes csőrendszer van a hasában? 
- Nem, ezt nem tudtam. 
- Még szerencse, hogy itt vagyok.

Ugye megvolt az angol humor egyik klasszikus szkeccse a fickóval, aki folyton érdekes adatokkal terrorizálja embertársait? És tudta azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez nem Monty Python-jelenet, hanem egy Peter Cook nevű brit humorista írta? Nem? Na, akkor ma is tanult valamit, és ez a lényeg. Indul az Index új rovata, a Ma is tanultam valamit, amiben csupa olyan érdekesség, kis színes, meghökkentő, viszont ellenőrzötten hiteles, és általában roppant tudományos tény és történet fog szembejönni, amelyekkel garantáltan ámulatba lehet ejteni tetszőleges társaságot azzal, hogy ön miket tud. Tudta például, hogy a világ fakitermelésének 1 százalékát az IKEA használja fel? Vagy hogy a harmincas években volt egy nap, amikor annyira nem voltak hírek, hogy a BBC egész nap zenét adott? Na ugye.

Mostantól mindennap újabb érdekes adatokkal jelentkezünk, addig is nyomogassa serényen ezt a nagy gombot itt lenn, vagy a két lapozgató sávot ott fenn, és olvasgassa el azokat, amiket eddig felhalmoztunk. És azt tudta, hogy az űrhajósok szerint súlytalanságban extrém sokat fingik az ember? Nem? Na, még szerencse, hogy itt vagyunk.

Rovatok