Index Vakbarát Hírportál

Lefényképezték a Phobosz-Gruntot

2011. december 1., csütörtök 11:39

Egy veterán műholdvadásznak sikerült lefényképeznie az orosz űrszondát, amikor az kedden áthaladt Hollandia felett. Ralf Vandebergh asztrofotós egy 25 centiméteres távcső és egy videókamera segítségével  követte a Phobos-Grunt útját. Több képet is készített a 274 kilométeres tartományban.

“Világos volt a követési tartományomban, azt hiszem, akár szabad szemmel is lehetett látni a szondát. Elég feltűnő volt a szerkezet, valamilyen vöröses-sárgás színt láttam az égbolton” – mondta el Vandebergh a space.com hírportálnak. A képeken meglehetősen jól kivehetőek a részletek, a távolság ellenére jól látszik a szonda alakja és szerkezete, így Vandebergh le tudta ellenőrízni, hogy tényleg a Phobos-Gruntot sikerült lekapnia.

Nem Hollandiában készült az egyetlen fotó a bajba jutott szondáról. November 28-án Komka Péternek, az MTI fotósának sikerült is lefényképeznie a Phobosz-Gruntot. Bár az a kép nem ennyire részletes, egyértelmű, hogy az orosz űreszközt ábrázolja.

Valószínűleg visszazuhan a földre

Az orosz űreszközt még november 9-én indították útnak, azonban nem sokkal később meghibásodott, így nem tudott tovább haladni úti célja, a Phobosz nevű Mars-hold felé, hajtóművei maguktól korrigálták a Föld körüli pályát.  Bár a szonda adott életjelet, és többször megpróbálták megmenteni, de nem járt sikerrel Európai Űrügynökség, sem orosz űrhivatal.

Amennyiben a hajtóművét nem sikerül bekapcsolni, akkor a szerkezet 2012 elején visszazuhanhat a Föld légkörébe. A program hatalmas hírverést kapott, az oroszoknak sok sikertelen kísérlet után nem jött jól egy újabb baki. Dimitrij Medvegyev elnök kilátásba helyezte a küldetés kudarcáért felelős személyek megbüntetését is.

Rovatok