Index Vakbarát Hírportál

Elindult haza az első civil űrhajó

2012. május 31., csütörtök 15:22

Öt nap, tizenhat óra és öt percnyi közös keringést követően, majdnem pontosan 9 nappal a felbocsátás után a Dragon űrkapszula levált a Nemzetközi űrállomásról. A polgári űrrepülés hajnalaként aposztrofált küldetés egyelőre teljes siker, minden korábban tervezett lépés a tervezettnek megfelelően ment végbe (egyedül a múlt heti összekapcsolódás késett néhány órát).

A SpaceX nevű magánvállalat saját fejlesztésű kapszuláját szintén saját fejlesztésű Falcon-9-es rakétája emelte a magasba. Az egyelőre csak teherhordásra használt kapszulában az első küldetés alkalmával ruhák, étel és néhány egyéb, kisebb fontosságú tárgy utazott. A Dragont egy speciális, 17,6 méteres robotkar segítségével választották le, majd helyezték megfelelő távolságra az ISS-től – nagyjából visszafelé történt minden, amit a csatlakozásnál egyszer már láthattunk.

Az eszköz többször felhasználható, a sikeres visszatérést épp most tesztelik: a 400 kilométernyi irányított zuhanás után a Dragon magyar idő szerint 17:44-kor, valahol Kalifornia partjaitól néhány száz kilométerre csapódik majd az óceánba. A visszatéréskor tapasztalható zord körülmények alaposan próbára teszik majd a szerkezetet, a légköri súrlódás maximumán akár 1600 Celsius-fokot is ki kell bírnia a speciális hőpajzsnak.

A visszatérés sikeressége alapvetően befolyásolhatja a SpaceX (a Dragont működtető cég) jövőjét. Bár a visszatérő kapszulában a néhány kisebb jelentőségű kísérlet végeredménye mellett csak az űrállomáson feleslegessé vált holmik vannak, a problémamentes vízreszállás bebiztosíthatja a jól fizető megrendeléseket.

Rovatok