Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen landolt az első civil űrhajó

2012. május 31., csütörtök 18:44 | aznap frissítve

Gond nélkül visszatért a Földre a Dragon űrkapszula. A civil űrhajózás első valódi képviselője a terveknek megfelelően, 17 óra 42 perckor landolt a Csendes-óceánban, 900 kilométerre Kalifornia partjaitól. Az űrkapszulában néhány kisebb jelentőségű kísérlet végeredménye mellett csak az űrállomáson feleslegessé vált holmik vannak, a visszatérés sikeressége mégis alapvetően befolyásolhatja a SpaceX (a Dragont működtető cég) jövőjét.

A légkörbe való visszatérés a legproblémásabb rész az űrhajók számára, ez okozta az amerikai űrrepülés történetének egyik legsúlyosabb katasztrófáját is, amikor a légkörbe visszatérő Columbia űrsikló sérült szárnya miatt hét asztronauta vesztette életét 2003-ban. A problémamentes vízre szállás bebiztosíthatja a jól fizető megrendeléseket.

Öt nap, tizenhat óra és öt percnyi közös keringést követően, majdnem pontosan 9 nappal a felbocsátás után a Dragon űrkapszula levált a Nemzetközi űrállomásról. A polgári űrrepülés hajnalaként aposztrofált küldetés teljes siker, minden korábban tervezett lépés a tervezettnek megfelelően ment végbe (egyedül a múlt heti összekapcsolódás késett néhány órát).

A SpaceX nevű magánvállalat saját fejlesztésű kapszuláját szintén saját fejlesztésű Falcon-9-es rakétája emelte a magasba. Az egyelőre csak teherhordásra használt kapszulában az első küldetés alkalmával ruhák, étel és néhány egyéb, kisebb fontosságú tárgy utazott. A Dragont egy speciális, 17,6 méteres robotkar segítségével választották le, majd helyezték megfelelő távolságra az ISS-től – nagyjából visszafelé történt minden, amit a csatlakozásnál egyszer már láthattunk.

A 400 kilométernyi irányított zuhanás után a Dragon magyar idő szerint 17:42-kor, Kalifornia partjaitól kilencszáz kilométerre csapódott az óceánba. A visszatéréskor tapasztalható zord körülmények alaposan próbára tették a szerkezetet, a légköri súrlódás maximumán akár 1600 Celsius-fokot is ki kell bírnia a speciális hőpajzsnak.

A sikeres visszatérés rendkívül fontos volt, mivel a Dragont többszöri használatra tervezték: a SpaceX-nek 1,6 milliárd dolláros szerződése van a NASA-val, aminek értelmében szeptembertől 12 alkalommal fog utánpótlást szállítani a Nemzetközi Űrállomásra a következő három évben. A kaliforniai céget hamarosan újabb magáncég is követheti, mivel az Orbital Sciences vállalat Cyrus nevű űrkapszulája várhatóan novemberben teszi meg első próbaútját az ISS-hez. Ezek az eszközök egyelőre csak rakomány szállítására alkalmasak, de az emberes űrutazásokra sem kell már sokáig várni: a NASA támogatásával a SpaceX hamarosan átalakítja a Dragon űrkapszulát, ami így akár hét ember szállítására is alkalmas lesz, de sok más cég – többek között a Blue Origin, a Sierra Nevada és a Boeing – is fejlesztik a saját, emberek szállítására is alkalmas űrhajójukat.

Rovatok