Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Vaskút környékéről vittek be egy áramütött rétisast a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába. Az áramütés sokszor végzetes baleset, és ha meg is tudják menteni az állatot, annak ára többnyire a sérült végtag elvesztése. Most sikerült ezt elkerülni, és a sérült sas végül annyira erőre kapott, hogy kedden szabadon engedték a Saséri-holtágnál, írja a vadaspark a honlapján. 

  Sajnos aznap egy másik áramütött rétisast találtak a környéken. Mint a Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-oldalán írják, a magyar gyűrűs, osztrák jeladóval ellátott rétisasról egy madarász adott jelzést a szegedi Fehér-tónál. A legyengült madár jobb szárnyának végén áramütésre utaló, alvadt véres sérülés nyomai voltak. Ezt a rétisast is a Szegedi Vadasparkba szállították gyógyulni. 

 • Igen, a cím teljesen olyan, mintha egy mesterséges intelligenciával megnézettünk volna tízezer órányi sitcomot, és generáltattunk volna belőle egy mondatot, de nem, ez tényleg megtörtént.

  A sztori azzal kezdődött, hogy a berlini rendőrség hivatalos Instagramján megjelent egy három részes történet, ami röviden összefoglalva arról szól, hogy

  • tegnap fél ötkor egy nő a Hallescher Tor nevű metrómegállóban egy rendőrtől érdeklődött, hogy merre menjen;
  • de a mosolyával teljesen a hatása alá vonta a rendőrt, és azóta nem tudja elfelejteni őt;
  • úgyhogy ha magára ismer, akkor írjon egy üzenetet, hogy újra megtalálják egymást.

  Az üzenet nyilván romantikusnak lett szánva, de sokaknál így is kiverte a biztosítékot, sőt több nő erre válaszul elkezdett megosztani olyan sztorikat, ahol szolgálatban lévő rendőrök flörtöltek velük, vagy zaklatták őket.

  A berlini rendőrség szóvivője ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendőrök is ugyanolyan emberek, mint mindenki más, nekik is vannak érzéseik, ők csak segíteni akartak azzal, hogy megfuttatták a dolgot az Instagramon.

  Emellett azt is megjegyezte, hogy azzal, hogy ezt a sztorit zaklatáshoz hasonlítják, valójában a ténylegesen zaklatott emberek helyzetét bagatellizálják el. Mint mondta, itt sem képeket, sem neveket nem tettek közzé, csak a nőn múlik, hogy reagál-e, úgyhogy nincs nyomás, csak egy lehetőség.

  A nő egyébként egyelőre nem reagált a felhívásra.

  (via)

 • A román Azopan, a magyar Fortepanhoz hasonlóan régi képeket, hagyatékból, padlásról, piacról előkerült fotókat őriz meg és tesz elérhetővé a közönség számára. A nemrég elstartolt oldal egészen különleges képekkel indítja a karrierjét, a Márton Áron magyar püspök temetéséről készült színes felvételekhez a Transindex írt cikket.

  A fotók elkészítése kívánt némi bátorságot, ugyanis a temetés minden mozzanatát figyelte a román titkosszolgálat, akik régóta veszélyes elemnek tartották a népszerű magyar püspököt. A képsorozat mellett érdemes böngészni az Azopan többi anyagát is, a Fortepan függők garantáltan el fognak veszni az új archívumban is. 

 • Hétfőn nevezték ki a svéd kormányban a zöldpárti politikus Amanda Lindet a kultúrárét és demokráciáért felelős miniszternek. Persze már magában az is megérne egy misét, hogy Svédországban külön minisztérium felel a demokráciáért, miközben nálunk a 14 különböző területért felelős Emmi feladatai közé véletlenül sem került be a demokrácia megóvása, de ez nem is annyira meglepő, hiszen az Emmit vezető Kásler Miklós épp a tudománnyal szembe menő irányt kapó Magyarságkutató Intézet felállítását érezte az egyik legégetőbb kérdésnek, ha már a sürgősségi ellátást meglátása szerint sikerült rendbe tenni.

Rovatok