Index Vakbarát Hírportál

Esőben ünnepelt és tüntetett az ország

Március 15-i események

Vége
Snapseed
Index
2016.03.15. 13:26

  • Az idén is a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek a március 15- i ünnepségek.
  • A Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor miniszterelnök beszédét ellentüntetők zavarták meg és fütyülték ki.
  • A kormányfő arról beszélt, ideje megfékezni Brüsszelt és a bevándorlókat. 
  • A Jobbik a Március 15. téren  egy országos antikorrupciós akciót hirdetett.
  • Az MSZP a tüntetésén a vasárnapi boltbezárásos népszavazást követelte, és az oktatási helyzetet kritizálta.
  • A tüntető tanárok délután megtöltötték a Hősök terét, több tízezren vonulnak a Kossuth térre.
  • A tanárok március 30-ára sztrájkot hirdettek, ha Orbán Viktor és Áder János 8 napon belül nem kér bocsánatot sok megaláztatásért.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kecskeméti utcánál orbánisták támadtak az ellentüntetőkre. A rendőrség közbelépett.

    Íme az Orbán beszéd alatti balhé
  • Vonul el a tömeg a kialakított rendőrfolyosón az Üllői út és a Szabadság híd felé. A kormámányellenes tüntetők kihasználva az alkalmat odaszólogatnak az elvonulóknak, megy a füttykoncert is. A Kálvin téri metrónál a rendőrségi sorfalat kiegészítik a készenléti rendőrök is, hogy ne érjen össze a két csoport. Sisak nincs a készenlétiseken.

    A lengyelek nagy része még a múzeum előtt maradt, lassabban vonulnak el.

  • Eljött az idő, hogy megmentsük Európa jövőjét! - mondja a miniszterelnök. " Egységbe hívunk minden európai nemzetet" , aki még egyszer elmondja, hogy elutasítja az Európai Egyesült Államok koncepcióját. " Mi, magyarok és lengyel, tudjuk, hogy kell ezt csinálni", szerinte bátorságra lesz szükség.

    Eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot, hogy szövetségeseket gyűjtsünk. 

    Rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok - idézi a Nemzeti dalt a miniszterelnök, majd a szokásos Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! elköszönéssel búcsúzik.

  • A rendőrök már elkezdték kialakítani azt a sorfalat, amely elvonulási útvonalat biztosíthat a kormánypárti résztvevőknek, Orbán beszéde után.

    A kormányfő beszédét egyébként végig feliratozták lengyelül.

  • Jóval több mint száz rendőr áll a Múzeum körúton keresztbe. Egy szakaszon most meg is kettőzték a sorfalat. Egyenként továbbra is át lehet menni, de csoportosan, transzparenssel nem. A környező utcák tele vannak rendőrautókkal.

  • A népvándorlás lassú víz, amely kitartóan mossa a partot - folytatja Orbán a menekültkérdéssel. Orbán szerint elég volt abból, hogy "javíthatatlan emberi jogi harcosok falkái oktatnak ki". 

    Ha a népvándorlást meg akarjuk állítani, először Brüsszelt kell megfékeznünk.

    "Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát",  nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, nem fognak bandák vadászni asszonyainkra és lányainkra, nem fogunk zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmust importálni. Ezért utasítja el a kormány a "kényszerbetelepítést". 

  • Orbán szerint aktuális a kérdés, hogy "rabok legyünk vagy szabadok?". Európa nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik

    a szájkosár az szájkosár marad.

    Orbán szerint ma Európában "tilos kimondani, hogy ma nem menekültek érkeznek, hanem népvándorlás fenyegeti Európát", hogy a bevándorlás bűnözést és terrort hoz, hogy ezek a tömegek veszélyt jelentenek az életformánkra, a szokásainkra, a keresztény hagyományokra. Tilos kimondani, hogy ez nem véletlen, hanem kitervelt akció, "ránk irányított embertömeg".

    Azt is tilos kimondani, hogy "Brüsszelben ma sokan egy Európai egyesült Államok tervén dolgoznak, amire soha senki nem adott felhatalmazást".

  • Az 1848-as forradalom "történelmünk komoly és méltó" pillanata, amikor "fölfakadtak a dicső magyar nemzet sebei, és a nép a nemzettől elvett és eltagadott jogok meg- és visszaadását követelte".

    Velejéig magyar!

    Orbán azt is mondja, hogy "az eszes emberek és az értelmes népek becsülik a magyart".

  • Nagy lett a füttykoncert az ellentüntetők felől, megy a mocskos Fidesz, diktátor, börtönbe.

    Az ellenszínpad szónoka, Büki Zoltán szerint a megemlékezés nem a lengyel munkások és bértapsolók joga, hanem a magyar népé. Orbán viszont a saját és haverjai érdekében hátat fordított a népnek – mondta az ellentüntetés szervezője.

    Ezért az ellentüntetők is hátat fordítottak Orbánnak és piros lapot mutattak fel.

  • Orbán szerint a magyarokban a 48-as és 56-os forradalmak élnek tovább, de  a 19-es hagyomány is velünk él, "még ha csak pislákol is, de azért hangoskodik"- üzen az ellen tüntetőknek, az ünneplők nagy nevetéssel díjazzák. Szerinte azonban ezeknek az ellentüntetőknek nincs "gazda állata", és külföldi infúziós segélyszállítmány híján elsorvad ez.

  • "A magyar olyan fajta, hogy kiáll az igazáért, harcol is érte, de nem keresi felesleges a bajt. Többre juthat béketűréssel, mint kardrántással" - mondta a miniszterelnök. Szerinte kétszer érezte úgy a magyar nép, hogy nem bírta tovább, forradalmat csinált: 1848 és 1956 "két csillagvillanás".

    Orbán szerint az 1918-19-es forradalmat is feljegyezték, de azt "a bolsevik felforgatásokról szóló lexikonban a szellemi és politikai elfajzás riasztó címszava alatt" találjuk.

  • Tüntetők nekimozdultak a rendőrsorfalnak, egy tüntető és egy kormánypárti között verekedés is volt, rendőrök akarták szétválasztani őket. A vita abból lett, hogy egy kormánypárti kiverte a táblát egy ellentüntető nő kezéből.

    Ezután többen dulakodni kezdtek a rendőrsorfal előtt a kormánypártiak és az ellentüntetők. A rendőrök próbálják tartani a sorfalat, amit most az ellentüntetők nyomnak.

  • – mármint az ellentüntetőknél, amikor Orbán Viktor megjelent a Nemzeti Múzeum előtti színpadon. A kormányfő beszéde a Kecskeméti utcánál nem is hallatszik. Persze, van, akit ez a kormányoldalon sem biztos, hogy zavar, mert sokan közülük lengyelek és nem tudnak magyarul.

  • Orbán Viktor miniszterelnök következik, hosszú tapssal köszöntik az ünneplők, zeng a "Viktor, Viktor!". A kormányfő emlékeztet rá, hogy 168 év után is derűlátással ünnepljük március 15-ét

    egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal.

    Ezután köszönti a helyszínen lévő lengyeleket. Veletek együtt üzenjük Brüsszelnek "Több tiszteletet a lengyeleknek, több tiszteletet Lengyelországnak!".

  • Ezután következik a Nemzeti dal, Tolcsvay László feldolgozását  Gubik Petra és Honvéd Férfikar adja elő.

  • Varga Miklós Európáról szóló daláról a lengyelek sem maradnak le, feliratozták nekik a szöveget a kivetítőn lengyelül.

    A Kecskeméti utca felől a Nemzeti Múzeum felé nézve szinte csak lengyel zászlókat látni. Egy ellentüntető már meg is jegyezte, hogy a kép olyan, mintha ez valami lengyel nemzeti ünnep lenne.

  • Varga Miklós Európa című dalával folytatódik a központi nemzeti ünnepség a Nemzeti Múzeumnál. A dal közben elolvashatjuk Orbán Viktor 11 nappal ezelőtti nyilatkozatát, miszerint "nem csinálunk Európát Magyarországból".

  • A Nemzeti Múzeumnál megkezdődött a hivatalos program. Tarlós István főpolgármester arról beszél, miből áll az igazi bátorság. A március 15-i tanulságokból kiindulva a főpolgármester aktuális üzenetet is megfogalmaz. Jókai Mórt idézve, nem bátraké a pálma, hanem azoké, akik szeretik a hazát", Tarlós eljut oda, hogy

    az igazi bátrak őrzik a határt és vigyázzák a hazát!

    Nagy tapsot kap az ünneplőktől. Tarlós figyelmeztet: a múlttal szembenézve cselekedni kell a nemzetért. "Sokan látjuk úgy, hogy ez az ország mer cselekedni, bár kockázatos és nehéz." 

  • Az ellentüntetők Kecskeméti utcánál felállított színpadi hangszórójából szól a Sárga Rózsa, az emberek felől megy a maffiakormányozás, meg az orbántakarodj, válaszuk a kormánypárti tömegből meg pár nyugdíjas zsidózott egyet, de az interakció nagyjából kimerült ennyiben. A rendőrök és a Walton Security biztos, ami biztos, élőláncot húzott az ellentüntetők és a kormányrendezvény közé, átmenni ott csoportosan nem lehet.

  • A Kecskeméti utca és a Kálvin tér sarkáról elvittek a rendőrök két embert, egyiküket bilincsben. Mindketten összeszólalkoztak a közelben álló ellentüntetőkkel. (A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság demonstrációján – szervezet egy korábbi akcióját itt nézheti meg – körülbelül száz ember jelent meg.)

    „Basszátok meg, Orbánnal vagyok!” – méltatlankodott az elcipelt tüntető.

    Közben más idősebbek is összeszólalkoztak a tüntetőkkel, akiknek tábláin "Orbán-maffia takarodj", "G. Orbán takarodj" feliratok olvashatók.

  • Az ellentüntetők a Kecskeméti utca sarkán készülnek Orbán ünnepi beszédére.

  • Tombol a lengyel-magyar barátság a Nemzeti Múzeum előtt. Már szállingóznak az emberek Orbán Viktor beszédére, de egyelőre több a lengyel, mint a magyar.

    „Üdvözöljük a győztes Orbán Viktor miniszterelnököt, sok sikert kívánunk a testvéri magyaroknak!”

    Egy angol feliratú transzparensen pedig azt kérik a lengyel tüntetők: "Magyar barátaink védjék meg a keresztény alkotmányt az EU ateistáitól!" Néhány szolidatirás zászló is látható, a képet most a lengyel nemzeti bikolor határozza meg.

  • Ez az nő például Isten óvjon! - táblával készül tiltakozni a miniszterelnök ellen.

  • Ők semmit nem bíztak a véletlenre. Egy órával a miniszterelnök beszéde előtt lefoglalták a legjobb helyeket a Nemzeti Múzeumnál.

  • Juhász Péter alelnök vezényletével az Együtt aktivistái ma reggel rendhagyó útjelzőket helyeztek ki az Astoria és a Nemzeti Múzeum között. Itt fog beszélni délelőtt Orbán Viktor. A plakátokon az

    Erre beszél Putyin pincsije,

    „Erre beszél Putyin Nárcsisza”, „Erre van a nem-Európa” és „Ma végre megtudjuk, ki Habony Árpád?” feliratok olvashatók.

  • A Nemzeti Múzeumnál a kijelzőn ez a felirat jelent meg az előbb.

Vissza az összes bejegyzéshez

Rovatok