Index Vakbarát Hírportál

Borzasztó időjárással, nagy ellenzéki összejövetel nélkül telt az ünnep

Október 23. percről percre

Vége
BSZ 0971
Index
2017.10.23. 16:02

Összefoglaló

A pocsék idő miatt kevesen voltak az október 23-i megemlékezéseken.
A Közös Ország Mozgalom által szervezett nagy ellenzéki demonstrációt a rossz idő miatt lemondták.
Gyurcsány Ferenc egy élhető ország programját hirdette meg a Demokratikus Koalíció rendezvényén.
Orbán Viktor több ezer ember előtt azt mondta: sorsdöntő lesz a 2018-as választás Magyarországon.
A Jobbik megemlékezésére néhány százan mentek el, ahol a párt elnöke meghirdette a Vona-tervet.
A Momentum Mozgalom pár száz fős megemlékezésén a korrupció megállításáról és a politikától elfordult emberek aktivizálásáról beszéltek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Gyurcsány-beszéd osztatlan sikert aratott a közönség általunk megkérdezett tagjai között. Tíz emberrel beszéltünk, mindenki szerint pompás (a korábbiak közül kiemelkedően jó) beszéd volt, habár az elnök annyi mindent említett, hogy nehezükre esett felidézni a konkrétumokat. A beszéd számukra egyszerre volt 56-os visszaemlékezés, a Kádár-kor dicsőítése, és DK-születésnapi köszöntés. Néhány szó szerinti összegző:

    • Ne csak a felsőbb rétegeknek legyen jó, hanem mindenkinek, de legalábbis elviselhető legyen, összegzett egy hölgy a ruhatárban. 
    • Jó miniszterelnök lenne belőle. Mert aki egyszer saját kárán tanul, az alaposan megtanulja, és örök életére meg fogja tanulni. 
    • Benne volt a beszédben, hogy mit szeretne adni a Gyurcsány úr a népnek, ha esetleg ő kerül hatalomra.
    • A DK-soknak mindig tetszik, amit a Gyurcsány elvtárs mond. Nagyon összeszedett beszéd volt. Jelenről, múltról, jövőről. Mindenről beszélt, hogy mit szeretnénk, milyen országban szeretnénk élni. És hogy 2018-ban győzni kell. - fogalmazott Micsinai Jánosné, Hajni.
  • Miközben a Terror Házánál megkezdődött a kormány megemlékezése, boldog pillanatokkal ért véget a DK-é:

    A DK szülinapi-forradalmi tortázása
  • Szeretnénk sok mindent kidobni a történelem ablakán, van, aki az elmúlt 8 évet, van, aki 27-et. A múltat végképp el akarták egyesek törölni.

    Ez a 8 év, ami itt történt, sokáig itt fog maradni, mert ránk rakódott, mondja. A változást apró korrekcióként képzelem el, nem forradalomként. 

    Mi lenne, ha az lenne a DK választási programja, hogy "engedjük élni az embereket"? Olyan országot akarnék, Horn Gyulát parafrazeálva, ahol nem csak meghalni, hanem élni is lehet, magyarázza.

    Ezért nem mondok olyanokat, ami jól hangzik, de tudom, hogy nem valósítható meg, vagy olyan áron, ami többet pusztít, mint épít, mondta.

    Van, aki a vereségből azt tanulta meg, hogy még keményebbnek kell lenni. Ma már olyan kemény, hogy a vigyorgását is vicsorgásnak látom. Mi mit tanultunk meg? Az ellenkezőjét.

  • Jót nevet a közönség, amikor Gyurcsány felidézi a Sárosdi Lilla-esetet. Konkrétan viccnek értette a közönség azt, hogy

    ha este 11-kor a főnököm hazavisz kocsival, akkor engem vigyen haza és ne a kezemet vigye a combjára.

  • Hosszú, bonyolult, nehezen követhető, rengeteg történelmi korral, utalással. Isten, Kádár, 1956, rendszerváltás, kettős állampolgárságról szóló népszavazás, kitelepítések, Trianon, Facebook, cselédek, mentők, Jézus, minden van itt.

  • Kádár világa az emberek millióinak biztonságát teremtette meg akkor is, ha a lehetőség, a szabadság kevesebb volt. Az élni, dolgozni, szeretni akaró emberek jelentős része - csoda, szégyen ide vagy oda -, nagyobb biztonságban látta magát, mint ahogyan ma látja holnapját és holnaputánját, mondja Gyurcsány.

    A demokrácia melletti legfontosabb érv, hogy jobban, nagyobb biztonságban élnek-e az emberek, mint előtte. Ha a szabadság-egyenlőség-testvériség eszméjét nem vagyunk képesek biztosítani, akkor a sokaság számára mindez tényleg történelmi színdarab lesz, aminek ő nem alanya, hanem eszköze.

    Akkor a holnaptól jobban fél, mint a tegnaptól.

  • Orbán világa mögött a nemzetemésztő önkény világa sejlik fel.

    Orbán rendszere a hazugság maga. Ahol demokráciát hazudik, ott önkény van. Ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, sorolja Gyurcsány.

    "Orbán természetét, kultúráját, szándékait illetően mindennel szembenáll, ami 56 és 90 volt. Nem 1956 és 90 örököse, hanem mindezek elárulója. Ezért állunk vele szemben", mondta.

    Jövő helyett múlt. Demokrácia elárulása, Európa elárulása. Ez a Fidesz. Nincs lehetőség kompromisszumot kötni. Hiú ábránd, hogy megváltoznak, hogy korrigálnak. Le kell őket győzni őket inkább 2018-ban, mint 2022-ben, mondja a DK-elnök.

  • A DK a politikai élet legkiszámíthatóbb, legegységesebb pártja. A kiszámíthatóság fontos, mert az ember a végén kormányozni akar. Ha valaki ezt is és azt is tudja mondani ellenzékben, akkor hogy fog viselkedni kormányon?, teszi fel a kérdést. Aztán a Jobbik pálfordulásáról beszél viszonylag hosszan, majd odaszúr gyakorlatilag minden pártnak.

    Gyurcsány szerint lehet, hogy senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti világot, de ő meg nem akarja kidobni a 2010 előtti világ egy csomó dolgát.

  • még ha istenkáromlásnak is hangzik:

    Gyurcsány: A DK a régi Fidesz
  • Ne keressenek burkolt, rafinált üzenetet, de a mai DK jobban hasonlít a 88-as Fideszre, mint a mai Fidesz egykori önmagára, mondta Gyurcsány.

    Prédikáció helyett többet ér, hogy látják, mit cselekszünk, tette hozzá később.

  • Ezekben a percekben épp:

  • A rendszerváltozás pártjai vagy eltűntek, vagy drámai nehézségekkel néznek szembe. Az utolsó élő párt, az MSZP soha nem látott kihívásokkal néz szembe. Kívánjuk, hogy megoldják.

    És a Fidesz?

    Valóban, létezett egy Fidesz nevű párt 29 évvel ezelőtt. De ennek a mostanihoz nincs semmi köze, mondta Gyurcsány. 

    A 88-as Fidesz a szabad Magyarország szabadelvű pártja volt. Értette a szabadság összetartó és szervező erejét. Büszke volt sokszínű polgári, népi nemzeti gyökereit, nyitott társadalmat, isten bocsássa meg, Open Societyt akart, mondta Gyurcsány Sorosra is utalva. A régi Fidesz azt harsogta, hogy "Térdre, csuhások", de értette, hogy mindannyian ott hordjuk magunkban a teremtő isten képmását.

    Mondhatnám, hogy milyen mára. Nem ilyen. Minden, ami nem 1988-as. Bezárkózó, szabadsággal szemben a hatalom erőszakos rendjére építkező, nemzetről beszélő de párthűségben gondolkodó, minden tőle eltérőt a pokolba kívánó és megtorló. Jobban szereti, ha ő ellenőrit, mint ha őt ellenzőrzik. Nem nyugaton látja a barátokat és szövetséget, hanem az önkény uralta keleten.

  • Hanem azért, mert el szerettük volna mondani, hogy történelmi, erkölcsi értelemben vállaljuk 56 álmait és örökségét, mondta Gyurcsány.

    Hősként tekintünk Nagy Imréékre, mondta. De ez nem csak 1956 évfordulója, hanem mégiscsak visszatekintünk elmúlt 6 évünkre, és megpróbálunk előre is nézni, hadd szóljak az ünnepeltről, a DK-ról is, mondta.

    A forradalom álma és valósága nem esik egybe - ez történt 1990 körül is. Sokak számára csalódást, vitákat hozott. Egyik oldalon a történelmi siker, másik oldalon ott az elszegényedés, embertelenedés, a keserűség világa.

    Amikor 6 éve megalakultunk, arra vállalkoztunk, hogy ezt a két érzést megpróbáljuk egymással kibékíteni.

  • Köszönti a 6 éves DK-t az 56-os forradalom évfordulóján. A tisztesség úgy kívánja, hogy először ne magunkról, hanem 56-ról beszéljünk, mondta.

    A forradalom isteni ajándék, egyszerre nagyszerű és tragikus. Felemelő és gyilkos. Furcsa, keserédes ünnep. Árulás, és hűség. Egyik oldalon gyilkosság, másik oldalon jeltelen sírba temetett áldozat, kezdi a beszédet Gyurcsány.

  • Most a Szolidaritás mozgalomtól Székely Sándor beszél a DK rendezvényén. És ezt mondja: "Mostanában sokan kérdezik tőlünk, hogy mi a Szolidaritás mozgalom, honnan jövünk? És tudjátok honnan? A KÜLVÁROSBÓL."

    Részletezte is: Csepel, Havanna lakótelep, Újpalota.

    Fülledt meleg van, a közönség fegyelmezetten figyel.

    Ma a DK a legjobban fejlődő ellenzéki párt, zárja sorait Székely. Vastaps.

  • Minden résztvevő kap egy Ötévkönyv című kötetet, amit Debreceni József szerkesztett és a DK-ról szóló MTI hírek, cikkek, és fotók vannak benne. Ma van a DK szülinapja is.

  • A Keleti pályaudvar mellett, egy szállodában tartja megemlékezését a DK délután kettőtől, vagyis mostantól. Gyurcsány Ferenc már megérkezett, Bokros Lajos viszont belázasodott, így ő nem mond beszédet, pedig tervben volt. Rövid levelében Bokros azt írta egyebek mellett, hogy "kívánjuk, hogy a Demokratikus Koalíció gyarapodjon, mutassa fel az európai baloldaliság értékeit, hagyományait."

Vissza az összes bejegyzéshez

Rovatok