Index Vakbarát Hírportál

Spontán tüntetés az Oktogonnál

Parlamenti választás 2018

Élő
LRM EXPORT 20180409 021548

A legfontosabbak

2018. április 9., 01:04
Szél Bernadett nem fog nyerni
2018. április 9., 00:31
Lemondott Hadházy Ákos
2018. április 9., 00:17
Lemond az Együtt elnöksége is
2018. április 8., 23:41
Orbán: Nagy harc van mögöttünk
2018. április 8., 23:40
Vona Gábor jön föl
2018. április 8., 23:38
Orbán: Győztünk!
2018. április 8., 23:29
Kósa Lajos is bejut egyéniben
2018. április 8., 20:47
Még 2500-an vannak a Bocskai úton
2018. április 8., 19:06
Lesz élő műsorunk is este!
2018. április 8., 18:43
Kordonnal vették körbe az NVI-t
2018. április 8., 12:04
Ez történt délig
2018. április 8., 07:56
Rekordrészvétel már reggel 7-kor
Index
2018.04.09. 00:16

Összefoglaló

Este 7 órakor véget ért a szavazás a legtöbb szavazókörben, de az átjelentkezők közül ekkor még több ezren álltak sorba.
Az első eredmények este 10 után jelentek meg.
Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzött. Az ellenzék szinte csak budapesti választókerületekben ért el sikereket.
Bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke, az MSZP és az Együtt elnöksége, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
Rekordhoz közeli volt a részvételi arány: a választók69,13százaléka ment el szavazni.

Választási kampány eddig (2314. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Amint megtörtént a bejelentés az MSZP elnökségének lemondásáról, Molnár Gyulák balra el, a technikusok meg gyorsan elkezdték lebontani a hangosítást és a sörsátrat.

  • Írhatnám, hogy ennél jobban semmi nem jellemezheti az MSZP eredményváróján uralkodó hangulatot, csakhogy van, ami ennél is jobban jellemezheti:

    A közönség fújolás, morgás, hangos szó nélkül nézi végig Orbán győzelmi beszédét.

  • Az MSZP vezető politikusaitól olyan hírek érkeznek, hogy Hiller István, Kunhalmi Ágnes és Hiszékeny Dezső nyert a körzetében. Úgy tudják ugyanakkor, hogy Kész Zoltán elbukott, Szegeden az egyik körzet megvan, a másik pedig szintén elbukott.

  • Az, hogy ilyen magas arányban részt vettek a választáson, nagy bizakodásra ad okot, válaszolta a köztévé kérdésére a Párbeszéd Társelnöke. Arra a kérdésre, hogy milyen volt az együttműködés az MSZP és a P között, Szabó Tímea, a két párt óbudai jelöltje azt felelte, hogy szerinte ez kitűnő együttműködés volt, sok választót meg tudtak szólítani.

    Szerinte az emberek megértették, hogy a valódi problémákkal kell foglalkozni, többek között az egészségüggyel és az oktatással. Úgy vélte, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt valós válaszokat adott ezekre az égető kérdésekre.

    Szerinte ők mindent megtettek az LMP-vel való együttműködés érdekében, sajnálja, hogy ez országosan nem jött össze, de köszöni az LMP jelöltjének visszalépését az ő körzetében.

  • Stephan Böhler az osztrák szociáldemokratákhoz közel álló ifjúsági szervezet, a Sozialistische Jugend Österreich tagjaként érkezett Budapestre, és bár most a szocialista kampányvárón kaptam el, korábban a Momentumnál is járt már. Legjobban a szélsőjobboldal európai előretörése aggasztja, mely mára kormányzati pozíciókban is megmutatkozik (Magyarországon kívül például az ő hazájában is). Stephan a szélsőjobb harmincas évek óta nem látható előretörésének okát a 2008-as gazdasági válságra adott neoliberális válaszokban látja (arra nem tudott semmit mondani, hogy ez a "neoliberális válasz" Magyarországon pont egy szocialista kormányhoz kötődik). És hogy ő hogyan tesz a szélsőjobb visszaszorításáért? Hát úgy, hogy több közép-európai városban igyekszik "munkásosztályhoz tartozó" emberekkel találkozni. És hogy miben látja a szélsőjobb elleni harc eszközét? A szakszervezetek, társadalmi önszerveződések megerősítésében, hiszen - jelenti ki Magyarországon szokatlan egyértelműséggel  -

    trockista vagyok.

  • Szabó Tímea, az MSZP és a Párbeszéd óbudai jelöltje a kertben tartott mini-tájékoztatóján nagyon bizakodó volt, hogy - a fideszes Menczer Erzsébettel szemben - sikerül megnyernie a választókerületét. Elmondta, amellett, hogy homályos hátterű lejárató kampányokban támadták őt, a törvényesen kihelyezett plakátjait szinte egytől-egyig letépkedték

  • Lendvai Ildikó és Kovács László vitatják meg az ismeretlent.

  • A XI. kerületi pártiroda eredményváró helyszínként szolgáló kertje és az út túloldalán található étteremben felhúzott főhadiszállás között grasszáló Molnár Gyula pártelnök arra a kérdésre, hogy hány mandátumot vár, sejtelmes mosollyal azt válaszolta, hogy

    mindenképpen 15 felett.

  • Budai Bernadett, az MSZP szóvivője vasárnap este a fél hetes, 68,13 százalékos részvételi adatok ismeretében az MTI-nek azt mondta, úgy tűnik, kiemelkedően magas, várhatóan rekordközeli lesz a részvétel. Felhívta a figyelmet arra, Budapesten az országos átlagot meghaladó lehet a részvételi arány.

    Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó szándékot tükrözi.

    Szerinte azok mentek el nagyobb arányban, akik eddig soha nem mentek el szavazni, vagy esetleg bizonytalanok voltak.

  • hogy mást ne mondjak, Fodor Gábor és Kukorelly Endre író (és két éven keresztül LMP-s képviselő) is megérkezett az eredményváróra.

  • A londoni és a New York-i fiatalembereket (akik nem szerették volna, ha kép is készül róluk) egy barátjuk invitálta, hogy pont itt, a XI. kerületi pártirodában kövessék a választási eredmények alakulását. Elmondásuk szerint legjobban a kormányellenes tüntetést várják, és némileg csalódottnak tűntek, amikor felvilágosítottuk őket arról, hogy kicsi az esély a megmozdulásra.

  • Az MSZP a saját eredményváróját egy kvintesszenciálisan szocialista helyszínre szervezte: a XI. kerületi, tízemeletes panelházak által ölelt irodát egy lakótelepi kulturális központból alakították át, a nyolcvanas-kilencvenes évek xyladekor, mixerbeton és rózsaillatú légfrissítő által felidézett hangulatát csak az ATV műsorát sugárzó kivetítők törik meg. A kiskert ösvényeit az MSZP és a Párbeszéd lobogói szegélyezik, de mivel egyelőre szimpatizánsok alig vannak, a narancsos szendvicsek és a folyó borral teli kancsók egyelőre érintetlenek; az operatőrök egymást veszik vágóképnek. Mivel a párt fejesei egy külön helyiségben követik az eseményeket, az eddigi legnagyobb esemény az volt, hogy pár percre megjelent a kertben Tóbiás József és Molnár Gyula, hogy készülhessen róluk pár kép.

Vissza az összes bejegyzéshez

Rovatok