Index Vakbarát Hírportál

Hajszálnyira a hárommillió beoltottól, mi jöhet most?

2021. április 11., vasárnap 21:02 | három éve frissítve

Lépésről lépésre, az átoltottsághoz kötve oldja a koronavírus miatt meghozott korlátozásokat a kormány. Napokon belül elérünk egy újabb lépcsőfokot: hárommillió ember kapja meg az oltást itthon, és egy komoly bajban lévő szektor is fellélegezhet. Elméletileg.

164 106 – a vasárnapi állás szerint már csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy meglegyen a hárommillió beoltott Magyarországon. Ha elolvassuk a kormány járványügyi tájékoztató oldalán az adatokat, azt látjuk, hogy 2,8 millió ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, 1,2 millió embernek pedig már mindkét dózist beadták, tehát a lakosság mintegy 28 százaléka hozzájutott legalább az első oltásához.

Az uniós átlag ebben a tekintetben egyébként 13 százalék.

A kormány a pandémia alatt fokozatosan, az átoltottsági számokhoz igazítva hatja végre a lazításokat. Amikor elértük a 2,5 milliót, Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be, hogy április 7-étől nyithatnak az üzletek, és újraindulnak a szolgáltatások.

A rekordgyorsasággal hivatalossá vált lazítások legfőbb elemei, hogy kitolták a kijárási tilalmat este 8 helyett 10-ig, az üzletek már reggel 5 óra és este 9:30 között nyitva lehetnek, továbbá életbe lépett az úgynevezett négyzetméter-alapú szabály, aminek értelmében az üzletek, köztük azok, amelyek március 8-a óta zárva voltak, 10 négyzetméterenként egy vásárlót fogadva működhetnek. A kormány az operatív törzs javaslatára 2021. április 19-ig hosszabbította meg a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét.

A vendéglátó helyiségeknek nem kedvezett a múlt héten életbe lépett lazítás, azok továbbra sem működhetnek a megszokott módon: bent csak a dolgozók tartózkodhatnak, vendég csak akkor és addig léphet be, amíg az elviteles ételét magához veszi, majd ezzel a lendülettel távozni kényszerül. Kétségkívül e szektor az egyik legnagyobb elszenvedője a több mint egy éve tartó koronavírus-járványnak, a helyzetükre a hárommillió beoltott jelenthet gyógyírt.

Ez ugyanis annak a tartománynak az alsó határa, amit a miniszterelnök meghatározott.

Orbán Viktor az április 7-i lazítások előtt az állami médiának adott interjúban még 3 millió és 3 millió 500 ezer közé tette azt a számot, ahány embert szükséges ahhoz beoltani, hogy – mint fogalmazott – jöjjön a következő lépés. Azóta inkább a felső határt emlegeti a kormányfő. Az egyébként csak sejthető, hogy a következő ütem mely területeket milyen részletszabályok mentén érintheti, ahogy jelenleg az is csak egy erős jóslat, hogy az április 19-én lejáró, jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések helyett mi lép majd közvetlenül életbe.

Április 5-én 2 362 839, április 6-án 2 432 313, április 7-én 2 536 751, rá egy napra 2 608 084, április 9-én 2 689 102, április 10-én 2 760 938 és április 11-én 2 835 894 fő – így alakult a beoltottak száma az elmúlt egy hetet vizsgálva.

nőtt a beoltottak száma itthon, hat nap leforgása alatt átlagosan – kicsivel kevesebb – mint 79 ezerrel (78 842,5). Ha a korábban már taglalt és a további lazítások feltételeként támasztott hárommilliós alsó határig (itt hangsúlyozzuk ki sokadjára: összbeoltottról beszélünk) már csak 164 106 oltás kell, akkor az azt jelenti, hogy erős ráhagyással sem szükséges 2-3 napnál több ahhoz, hogy elérjük ezt a beoltottságot – naptár szerint április 13-ára lehet meg.

Ez egybecseng a miniszterelnökséget vezető miniszter prognózisával: Gulyás Gergely az április 8-i kormányinfón lengetett be 5-6 napot, a vendéglátóegységek teraszainak nyitását pedig április végére datálta a politikus. 

A fenti dátumban bízik egyébként Gianni Annoni is, aki az Index Sunday Brunch podcastjében beszélt reményeiről és a vendéglátás jelenlegi helyzetéről, az esetleges kiutakról.

Igaz, hogy a koronavírushoz köthető halálozások és az új fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat, ez azonban nem nyugtatja meg a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét. Kovács László szerint nem tudják, hogy meddig bírják még a korlátozásokat anyagilag elviselni, de látva az elmúlt időszak fertőzöttségi adatait, szó sem lehet arról, hogy kinyissanak. Az Indexnek (az interjú készítésekor a mostaninál még drámaibbak voltak az adatok) azt mondta, „korábban a húsvétban reménykedtünk, de teljesen világos, hogy ilyen helyzetben ez nem működik”. Szerinte ezt a témát nem kell átpolitizálni, az adatokon és a szakemberek véleményén múlik, hogy mikor lehet biztonságosan nyitni. 

„Most biztos, hogy nem” – véli már a Szegedi Tudományegyetem immunológusa. Duda Ernő szerint a döntés egyértelműen politikai kényszer miatt született. Ha most nem nyitnak, egyszerűen csökken a kormánypártok népszerűsége. Az embereknek elegük van a bezártságból – magyarázta a tudós. Hozzátette: szigorítani ugyan nem kellene, viszont a meglévő szabályokat hatékonyabban kellene betartatni. Az emberek így is tesznek, hiszen a sétálóidő és a lazítások ellenére az Index fotósa a hétvégén sehol nem tapasztalt hatalmas tömegeket.

Ami biztos, hogy nyáron jön a labdarúgó Európa-bajnokság, nyolc város – köztük Budapest – nézők előtt rendez mérkőzéseket. A miniszterelnök terve szerint az esemény kezdetéig már minden regisztráltat beoltanak, és védettségi igazolvánnyal be tudnak menni szurkolni. Ha valaki inkább utazna meccsek helyett, annak körültekintőnek kell lennie, hiszen egyelőre bizonytalan, hogy mely országokba és milyen feltételekkel mehetünk nyaralni.

(Borítókép: Védőmaszkot visel egy kávézó felszolgálója a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok