Index Vakbarát Hírportál

Újabb öt majomhimlős beteget találtak, mindannyian férfiak

2022. július 8., péntek 11:18

Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten, ezzel 24-re emelkedett az országban diagnosztizált betegek száma.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte, az újonnan diagnosztizált öt fertőzött 25 és 53 év közötti férfi, akik többsége Budapesten él. Mindannyian otthonukban, elkülönítve tartózkodnak. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot végez, ennek része a kontaktkutatás is.

Velük együtt már 24-re rúgott a majomhimlővel fertőzött betegek száma Magyarországon.

Ezekkel a tünetekkel javasolják az orvos felkeresését

A majomhimlő-megbetegedés döntő többségében enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, azonban az NKK szerint nagyon fontos, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz. 

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6–13 nap, de akár 5–21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy elkezdődött a majomhimlő elleni vakcinák leszállítása.

Rovatok