Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

 • Gulyás Gergely tudomása szerint a szerződésben rögzített áron belül meg tud valósulni az atlétikai stadion. Időben be fogják fejezni, nincs olyan csúszás, ami nehezítené a világbajnokság megrendezését.

 • Kötelezettségszegési eljárás indult az üzemanyagár-sapka miatt, kérdésre Gulyás Gergely elmondta: 2 hónapjuk van válaszolni, fognak is, jogi vitáról van szó, korrekt érvekkel szeretnék lefolytatni.

 • Gulyás Gergely szerint vannak olyan esetek, amikor azonnali hatálybalépésre van szükség, ez most tipikusan olyan. Ha hagynak egy-két napot, az nehézségeket idéz elő, megrohanják a kutakat, és elfogyhatnak a benzinkutak tartalékai.

 • Ha mégis üzemanyag-ellátási hiány alakul ki, akkor az 50 literes tankolási limitet tovább szigoríthatja-e a kormány? Gulyás Gergely hangsúlyozta: nem szeretnének újabb korlátozásokat bevezetni, a jelenlegi rendszert fenntarthatónak tartják, de a jövő hozhat előre nem látható, nem kívánt helyzetet.

 • Gulyás Gergely leszögezte, ha októberben fel lesznek töltve a tárolók, akkor a fűtési szezon végéig elegendő lakossági gáz áll rendelkezésre.

 • Karácsony Gergely 2019-ben rezsi-hozzájárulást (20 ezer forintos fűtési támogatást) ígért a rászoruló budapesti nyugdíjasoknak, az erre vonatkozó újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a kormány álláspontja az, hogy a választási ígéreteket be kell tartani, de nem tudják, hogy mi az oka annak, hogy a főpolgármester még nem tartotta be.

 • Gulyás Gergely szerint az EU a hatékony határvédelmet nem előnyben részesíti, hanem bünteti, Szerbia pedig csatlakozni akar, ezért nem élnek a saját déli határuk védelmében azokkal az eszközökkel, amelyekre képesek lennének. Tárgyalnak erről, akár az is elképzelhető, hogy magyar határvédő egységek a szerb déli határt védjék.

 • Azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy elbocsátások történtek kormányzati szerveknél, Gulyás Gergely azt mondta: érdeklődéssel olvasta az erről szóló híreket, de nem történt ilyen a Miniszterelnökségen, más tárcáknál sem tud tömeges létszámcsökkentésről. A Miniszterelnökségen nem csökkent a létszám, de összevonásokat szeretnének, hogy a párhuzamosságokat megszüntessék.

  Milyen forrásokat kapnak az iskolák a fatüzelésre való átállásra? A kormány egyelőre azt méri fel, hogy hány iskolában van erre lehetőség. A miniszter hozzátette: inkább a kisebb iskolákról van szó. Vizsgálják, hogy a kazángyártásban tudnak-e segíteni, az állam biztosítani fogja erre a forrásokat.

 • Gulyás Gergely leszögezte, hogy jelentősek a víztartalékaink, de a víztartalék és az öntözés két külön dolog, ma kevesebbet öntözünk, mint a rendszerváltozás időszakában, kevesebb hektáron van kiépítve a rendszer.

 • Nagy visszhangot kapott, hogy Orbán Viktor „kevert fajú világról”, illetve arról beszélt Tusnádfürdőn, hogy „nem akarunk kevert fajúvá válni”. A miniszterelnök Bécsben azt mondta: előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, neki sikerült megértenie, hogy mit akart mondani tusványosi beszédében a miniszterelnök, mivel korábban többször is beszélt már a migrációval összefüggésben a kulturális homogenitás megőrzéséről. A miniszter azonban hangsúlyozta: fel sem merül a biológiai, etnikai, vallási megkülönböztetés.

  Kérdésre azt is elmondta: nincs napirenden, hogy Szijjártó Péter Kijevbe látogasson.

 • 860 ezren érkeztek az ukrajnai háborús helyzet elől menekülve Magyarországra. A menedékes kérelmek száma 27 ezer, több mint 23 ezer esetben született elismerő döntés.

 • Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elárulta, hogy kétezer olyan fogvatartott van, aki embercsempészet miatt tölti a büntetését. 88 százalékuk nem magyar állampolgár, 97 százalékuk férfi. A börtönkapacitásokat több alkalommal is bővítették, pillanatnyilag elegendők, de nagy terhet jelent az országnak, ezért előnyben részesítik, amikor ki kell utasítani az elítéltet.

 • Nyelvvizsga ügyében Gulyás Gergely elmondta: nem volt értelme a nyelvvizsga-követelményre vonatkozó előírásnak, mivel például egy óvodapedagógusnak a szakmája gyakorlása során nincs szüksége nyelvvizsgára.

  A béke érdekében le kell-e területekről mondania Ukrajnának? A kérdésre a miniszter elmondta: a kormány nem akar Ukrajna helyett beszélni. Ugyanakkor kifejtette, rá kell nézni a térképre, a miniszter szerint nincs reális esély arra, hogy az ukránok megnyerjék a háborút.

 • A taxisoknak marad a kedvezményes tankolás, kérdésre a miniszter elmondta: a taxisok azért kivételek, mert 60 százalékos lenne az árnövekedés, ha nem tartoznának a kivételek közé. Taxisblokádtól nincs okuk félni az elmúlt időszak tüntetéseit nézve.

  Az iskolák mellett más közintézményekben is megvizsgálják, hogy kiváltható-e a gázfűtés, leginkább fatüzeléssel, mert arra a leggyorsabb átállni.

  A kataszabályok esetében nem tervez a kormány korrekciókat.

 • Gulyás Gergely szerint a tűzifaellátás biztosított, az eddigi kapacitásokat jelentősen növelik majd. Az állami erdőgazdaságokat utasították, hogy augusztusban is folytassák a kitermelést.

 • Az augusztus 20-i programokról hétfőn részletesen beszámolnak. Gulyás Gergely elmondta: politikai vita tavaly is volt, petíciót is indítottak, hogy ne legyen tűzijáték, de van egy rendje a beszerzésnek, mindent, ami a tűzijátékhoz szükséges, április-május folyamán beszerezték, a rakéták megvannak, attól nem lesz olcsóbb, ha nem lövik fel őket, sőt, a tárolás miatt drágább lenne.

 • A déli határ helyzetével és a migrációs helyzettel kapcsolatban a miniszter elmondta: határvédelemre 1,6 milliárd eurót költött a magyar állam, ennek 2 százalékát térítette meg az EU. A határvadászok toborzása zajlik, nagy az érdeklődés, a hatezret meghaladta a jelentkezők száma, 2200 fős egységet hoznak létre őszre, 4 ezerre szeretnék majd bővíteni a számot. A kormány képes megvédeni a déli határt, de a szerb határt kellene megvédeni, lesz kormányfői találkozó a szerbekkel a témában. Európa azonban nem áll jól, és nem készült fel egy 2015-ösnél nagyobb migrációs válságra.

  Arról is beszélt, a gázfogyasztás esetében azt javasolják, az átlagfogyasztás felett keressenek alternatív megoldásokat az érintettek.

  A gáztárolók töltöttsége 50 százalékos, vagyis az ország ellátására 2 hónapra elegendő mennyiség van, ha csak a lakossági fogyasztást nézik, akkor 4 hónapra elegendő.

 • Gulyás Gergely kifejtette, hogy az üzembentartó személye számít, a kormányzati autók egyébként piaci áron fognak tankolni.

 • Gulyás Gergely reméli, hogy nagyon hamar, de ez is uniós támogatásból valósul meg.

 • Több területről tárgyalnak, és vannak az Országgyűlés elé benyújtott javaslatok is már. Ennél többet azért nem tud mondani Gulyás Gergely, mert a konstruktív tárgyalás légköréhez hozzátartozik, hogy nem mondják el naponta, hogy miben értenek egyet, és miben nem.

 • A miniszter az Index kérdésére az uniós döntésről (a gázhasználatot 15 százalékkal csökkenteni szükséges) elmondta: azon dolgoznak, hogy ne jelentsen semmit se a magyar háztartások számára, a rendelet finomodott, akkor lép életbe, ha 5 országban lesz energia-vészhelyzet, tartanak tőle azonban, hogy erre sor fog kerülni. Keresik az alternatív megoldásokat a gáz mellett.

  A százhalombattai finomító karbantartása egy hónapot vehet igénybe.

  A Mol karbantartási folyamatáról tájékoztatni fogják a lakosságot és a sajtót is.

  Az árstopokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta: óvatosan kell fogalmazni a háborús időszakban, de a kormány célja, hogy minél hosszabb ideig fenntartsák őket.

 • A DK elnöke az elmúlt időszakban többször is úgy zárta Facebook-posztjait, hogy készülnek. Gulyás Gergely szerint Gyurcsány Ferenc 2001 óta folyamatosan készül valamire, ez 2001–2004 között a hatalom megragadását jelentette, utána az ország tönkretételét, lemondása után újra a hatalom megszerzését. A miniszter óvná az országot attól, hogy Gyurcsány Ferencre bármit rábízzanak.

 • A kormány szeretné, ha nem kellene újabb stratégiai készleteket felszabadítani, de nem tudják, hogy meddig tart a százhalombattai finomító karbantartása. Ha a finomító nem indul újra, akkor kénytelenek lesznek újabb készleteket megnyitni.

 • A rezsicsökkentés témájában kérdésre a miniszter elmondta: pontosan tudják, hogy mennyien vannak az átlagfogyasztás felett, a háztartások egynegyede van felette. Gulyás Gergely szerint nem igaz, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a gáz ára. Az EBESZ-jelentést üdvözli a kormány, a lényegi megállapítás ugyanis az, hogy szabad és tisztességes választás volt áprilisban.

 • Tárgyalunk, szinte napi rendszerességgel, azt reméljük, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a Bizottság olyan megállapodást szeretne elérni, amit politikailag is képviselni tud. Vannak olyan követelések, amikben gyorsan meg tudnak egyezni, máshol még vannak tisztázandó részletek. A miniszter ismertette: elfogadták, hogy a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik, ez évről évre történő emeléssel valósul meg. Gulyás Gergely szerint a baloldali ellenzék próbálja megakadályozni az egyezséget.

 • Az aszályról is szó volt a kormányülésen, és döntések is születtek, az utolsó részleteket ma rögzítik, Nagy István miniszter erről holnap ad tájékoztatást.

 • A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: alternatív lehetőségekről is tárgyalt a kormány, amelyek a gáz kiváltására alkalmasak, „a gáztól érdemes menekülni”. Beszéltek a lignittermelés megnöveléséről, a Mátrai Erőmű leállíttatott blokkjainak újraindítását vizsgálják, a barnakőszén-kitermelést újraindítanák, döntöttek arról, hogy a tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

  A miniszter beszélt arról is, hogy az EU-s döntés értelmében a gázhasználatot 15 százalékkal csökkenteni szükséges, Magyarország kénytelen lesz ezt betartani, ha az EU energia-vészhelyzetet hirdet, ez nyílt beismerése lesz az EU részéről, hogy Európának háborús gazdaságra kell átállnia. A kormány azzal számol, hogy képes a csökkentést elérni, ugyanakkor ezek az uniós döntések recesszióval fenyegetnek.

 • A Mol elnöke arról tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt átmenetileg leállítják a százhalombattai finomítót, ez felelt az elmúlt hónapokban az ország ellátásáért – kezdte Gulyás Gergely. A leállás nem halasztható, az üzemanyag-ellátásnak így két lehetséges útja van: az egyik az import, a másik a stratégiai készletek felszabadítása.

  A miniszter hangsúlyozta, hogy a szankciók és a háború miatt senki nem tudja garantálni, hogy a kőolajszállítás folyamatos lesz, ezért a stratégiai készlet teljes felszabadítása nem lehetséges, csak annyit tudnak felszabadítani, amennyinek a visszapótlására a következő fél évben, háromnegyed évben lehetőség van. A stratégiai készlet körülbelül egynegyedét feloldják, ez a Molnál meglévő készletekkel együtt a hazai igények egy részére elegendő, a többit importból kell fedezni.

  Az import ára rendkívül magas, feldolgozott gázolajat Oroszországból nem lehet behozni. A megmaradó készletek a lakossági fogyasztás fenntartására elengedők, ezért a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, mezőgazdasági erőgépekre és a taxikra tartják fenn. Gulyás Gergely szerint az ellenőrzés könnyű és gyors a forgalmi engedélyek segítségével. A rendelet perceken belül megjelenik. Piaci áron tölthetők azok a járművek, amelyek 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek és a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével a nem természetes személy által üzemben tartott járművek.

  A Mollal folyamatos kapcsolatban van a kormány, a karbantartás minden részletéről tájékoztatást kapnak. A készletfelszabadításról szóló rendelet azt tartalmazza, hogy augusztusban 155 kilotonna, 184 millió liter dízelgázolaj kerül felszabadításra. Ez a teljes készletnek az egynegyede.

 • Pénteken jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), hogy a szokásostól eltérően, szombaton 11 órától tartanak rendkívüli Kormányinfót.

  Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen témák fordulhatnak elő a Kormányinfón:

  • A héten a Mol jelezte, hogy az üzemanyag-ellátás biztonsága is veszélybe kerülhet, ha fennmarad az árstop. Elképzelhető, hogy ezzel összefüggésben készülnek bejelentéssel.
  • Ezenkívül Orbán Viktor is több fontos bejelentést tett péntek reggeli interjújában, többek közt arról, hogy két évvel, 2024-ig meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfa programját (ennek jelentőségéről itt írtunk bővebben).
  • Továbbá arról is beszélt a miniszterelnök, hogy több energiapolitikai lépést is tesznek az energia-veszélyhelyzet miatt. Többek között megtiltják a tűzifa exportját és növelik a kitermelést a hazai erdőgazdálkodásokban, valamint kályha- és kazánprogramot indítanak.
  • Valamint arról is bejelentést tett Orbán Viktor, hogy a közeljövőben az aszálykárok mérséklésére is újabb intézkedésekkel készülnek.

Rovatok