Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Flashmobot tartottak ma Pécelen is – jelentette olvasónk.

    Az eseményre a város összes oktatási intézményének dolgozóit, szülőket, diákokat is meghívták.

    A szerkesztőségünkbe küldött beszámoló alapján „felemelő érzés volt”, ahogy egyre többen álltak sorba, és békés sétával fejezték ki, hogy az oktatás ügye súlyos hátrányokat szenved Magyarországon napjainkban.

    Ma már valóban az a kérdés, hogy lesznek-e óvodák, iskolák, lesznek-e pedagógusok a jövőben, akik a gyermekeinket, unokáinkat nevelik-tanítják

    – írta olvasónk. Hozzátette: „Lélekben mi is ott vagyunk Budapesten, a nagy megmozdulások résztvevőivel, és büszkén húzzuk ki magunkat, hogy mi is csatlakoztunk hozzájuk.”

    Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium pedagógusai közül 27-en jelezték, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz. A tiltakozók szerint fontos lenne, hogy érdemi párbeszéd induljon el a felek között, továbbá azonnali, hatékony intézkedéseket követeltek.

    Hozzátették: tiltakoznak a kollégák elbocsátása miatt, és elutasítják a megfélemlítés minden formáját.

    Megdöbbenve értesültünk azokról a hírekről, melyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. A kormány a sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést. A polgári engedetlenségi akciókkal a kollégák az oktatás helyzetére kívánják felhívni a figyelmet

    – írták Facebookon.

    A sztrájkhoz csatlakozó tatai tanárok szerint többek között nagy problémát okoz a forráshiány, a szerintük megalázóan alacsony bérezés, a diákok és pedagógusok túlterheltsége, a szegregáció folyamatos erősödése, a szakértői irányítás és tanszabadság hiánya, a szabad tankönyvválasztás megszüntetése és a pedagógusi pályát választók létszámának folyamatos csökkenése is.

  • Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közleménye szerint továbbra is szolidárisak a sztrájkoló tanárokkal. Mint írják, nem lehet elégszer hangsúlyozni, a pedagógus a sikeres ország záloga:

    Ha elfogynak a tanárok, nem lesz jövőnk!

    A közlemény szerint a pedagógusok hivatástudatára nem lehet a végsőkig hagyatkozni, és nem a Vodafone megvásárlása a legjobb befektetés Magyarország számára, hanem a tanárok bérének emelése és az oktatás szabadságának visszaállítása.

    Az ÉSZT emlékeztet arra, hogy a kormány 2013-ban tett ígéretet a pedagógusoknak tisztességes fizetésre, „amit egy év múlva alattomos módon felrúgott”.

    Már nem is hajlandó érdemi sztrájktárgyalásokat folytatni, sőt gyáván, még a tanárok sztrájkhoz való jogát is el akarja venni. Ha pedig mégis tiltakoznak, akkor fenyegető leveleket küld a jogaiért kiálló pedagógusoknak. A múlt héten pedig a Rubicont is átlépve, a Belső-Pesti Tankerületi Központ felmondott öt tanárnak a Kölcsey Gimnáziumban. Ez az utolsó kétségbeesett próbálkozása volt a kormánynak, hogy megfélemlítse a tanárokat

    – írják, hozzátéve: az ÉSZT elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy a magyar kormány több mint egy évtizede folyamatosan szűkíti a munkavállalók jogait. „Kiüresíti és megfosztja őket a legerősebb érdekérvényesítési formától, a sztrájktól, de az egészségügyben még a kollektív szerződéshez való joguktól is.”

    Mint fogalmaznak, ez Alaptörvény-ellenes, és nemzetközi szerződéseket is sért, emellett súlyosan korlátozza a szakszervezetek érdekképviseleti tevékenységét. „Ez a sztrájk már nemcsak a tisztességes bérekről szól, hanem kiállás is, a kirúgott kollégákért, és kiállás saját magunkért. Jelezzük a mindenkori hatalomnak, hogy eddig, és ne tovább!” – zárják a közleményüket.

  • A közös posztban a következőket írják: 

    „Mi, a Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására rendezett országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, s ezzel egy időben sztrájkba lépünk.

    Megrendülten és megdöbbenve olvastuk az utóbbi hetekben azokat a híreket, melyek polgári engedetlenséget vállaló kollégáink azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink azért nyúltak ehhez az eszközhöz, mert a jelenlegi kormány a sztrájktörvény átalakításával ellehetetlenítette a tanárok számára a törvényes és egyben más társadalmi rétegek számára is látható munkabeszüntetést.

    Kollégáink látható módon kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére: amit tettek, a hivatásukért, ezen keresztül a magyar diákságért, a minőségi oktatásért tették. Tiltakozunk tehát a polgári engedetlenségben részt vevő kollégáink elbocsátása ellen, és követeljük, hogy munkaviszonyukat azonnali hatállyal állítsák vissza.

    Nemcsak munkájuk, hanem bátor kiállásuk is példa lehet egy öntudatos, önmagáért küzdeni tudó generáció számára, jelenlétük a fiatalság oktatásában nélkülözhetetlen! A mai pedagógussztrájkkal az előzőkben említetteken túl fel akarjuk hívni a figyelmet a jelenlegi oktatási helyzet legégetőbb problémáira is.

    Követeljük a pedagógusbérek azonnali rendezését annak érdekében, hogy a szakemberek pályaelhagyását megállítsuk, a pályakezdőket megtartsuk, s hogy ezzel a szakmát a legjobb diákok előtt vonzóvá tegyük! Követeljük sztrájkjogunk helyreállítását, beleszólásunkat a minket érintő ügyekbe, követeljük a tanítás szabadságát, a pedagógusok autonómiáját és megbecsülését! Az oktatás nemzeti ügy, a diákok alapvető emberi joga a minőségi oktatáshoz való jog.”

  • A Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola 27 dolgozója vett részt az országos, egész napos pedagógussztrájkban – írta meg az Indexnek Kordás Imola Réka, az iskola sztrájkbizottságának megbízott képviselője.

    A közlemény szerint a szülők is támogatták az akciójukat, a 425-ből mindössze 9 tanuló jelent meg az intézményben a nap folyamán. Váratlan esemény egyelőre nem történt a munkabeszüntetés során.

  • A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 pedagógusa csatlakozott a mai sztrájkhoz, illetve vett részt a polgári engedetlenségben. Reggel az iskola körül élőlánccal fejezték ki szolidaritásukat, délelőtt egy, a gimnáziumhoz közeli parkban leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen.

    Az intézmény egyik sztrájkoló pedagógusa által közzétett posztból kiderült: a demonstrációval szimpatizálók a parkban kiterített papírszőnyegre írhatták fel támogató gondolataikat, hogy milyen számukra az iskola, és hogy milyenné szeretnék alakítani.

  • Látványosan tiltakozott Molnár Attila 35 éves, matematika, filozófia és informatika szakos tanár a Kőbányai Szent László Gimnázium előtt, amikor tiltakozásul 11 ezer forintot tépett szét.

    Az intézmény tanára az esetet megörökítő posztjában azt írta, hogy az összeg kb. egynapi bére, a 220 ezer forintos fizetése egyhuszada. Hozzátette: 

    osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek.

    Hozzátette: a pályakezdőkkel azonos a fizetése.

  • Szolnokon 200 méter hosszú élőlánccal tiltakoztak a diákok. A demonstráción elsősorban a Széchenyi István Gimnázium, a Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulói vettek részt. 

    A diákok a Verseghy előtt a Tisza-parton gyülekeztek, majd beszédek hangoztak el, és közösen elénekelték a Mi vagyunk a Grund! című dalt. Ezután egy nagyjából kétszáz méter hosszúságú élőláncot alkottak – mint mondták, az oktatás jövőjéért.

  • Fél napja tart a pedagógussztrájk Magyarországon. Ha lemaradt a délelőtt legfontosabb történéseiről, akkor az Index összefoglalójában most 3 perc alatt átfuthatja a legfontosabbakat. Kattintson ide! 



    Újságíróinkon kívül fotósaink is ott voltak a legfontosabb helyszíneken, de ahova nem jutottunk el, onnan olvasóink küldtek tudósításokat, képeket. Ezeket itt nézheti meg.

  • Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció árnyékormányának oktatási és kulturális árnyékminisztere szerint a mai nap egy fontos lecke az Orbán-rendszernek arról, hogy a tiltakozást és a sztrájkot nem lehet betiltani, „szabad embereket nem lehet megfélemlíteni, elhallgattatni”.

    Szerdai sajtótájékoztatóján a DK-s politikus arról beszélt: csak olaj volt a tűzre, hogy „a hatalom több tanárt is kirúgatott a munkahelyéről”, a tanárok kiálltak egymásért és megszervezték az ellenállást.

    Hiába csöngettek be az iskolákban több mint egy hónapja, a tiltakozás ma nagyobb és hangosabb, mint eddig bármikor. Az Árnyékkormány szerint a kormánynak ideje beismernie, hogy veszített a tanárokkal szemben, és az oktatásban is elvesztette az irányítást az ország felett. Volt tanárként, valamint oktatási és kulturális árnyékminiszterként is egyértelműnek tartom, hogy ebben a helyzetben bocsánatot kell kérni, a törvénytelenül elbocsátott pedagógusokat azonnal vissza kell venni az állásukba, és azonnali tárgyalásokat kell kezdeményezni a pedagógusszervezetekkel. Az utca tele van, az iskolapadok üresek, ez egyértelmű jele Orbán Viktor vereségének, ideje beismerni

    – olvasható Barkóczi Balázs közleményében, amelyet a DK a politikus sajtótájékoztatója után küldött ki.

  • Ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület az oktatás és az egészségügy – ez a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége által közzétett pedagógusnapi írásban szerepel. 

    Amikor Margaret Meadtől, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét. 

    Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.

    Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat

    – írja a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége által jegyzett írás. A szerzők szerint noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből 

    a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják.

    A kamara szerint oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás, ahogy fogalmaznak: tanár nélkül nincs jövő! Úgy vélik: ezekre hatalmas szükség lenne a válságok sújtotta világban, ezért a Magyar Orvosi Kamara vezetősége szolidaritását fejezi ki minden, diákjaiért, az oktatás színvonaláért kiálló pedagógussal.

  • 2020-ban 5,2 millió tanár dolgozott az Európai Unió általános iskoláiban és középfokú oktatási intézményeiben – közölte a pedagógusok világnapja alkalmából készített összeállításában az Eurostat

    A statisztika szerint az életkort tekintve két évvel ezelőtt 388 ezer pedagógus volt 30 évnél fiatalabb, ez mintegy 7 százalékot tett ki a teljes pedagógus-munkaerőből. Mindeközben a teljes tanári munkaerő 39 százaléka, 2 millió pedagógus 50 évnél idősebb volt. 

    Az Eurostat rámutat arra is, hogy döntő részben nők tanítanak. 2020-ban az alapfokú és középfokú oktatásban foglalkoztatott tanárok 73 százaléka nő volt, vagyis 3,8 millió nőt alkalmaztak.

    Egy tanárra átlagosan 12,3 diák jutott 2020-ban az EU-ban, Magyarország nem sokkal szerepel az uniós átlag alatt. A legmagasabb tanuló/tanár arány Hollandiában van, ahol 16,5. Ezt követi Franciaország (14,9) és Románia (14,3). Ezekkel szemben a legalacsonyabb arányt Luxemburgban (7,1), Görögországban (8,5) és Máltán (8,8) jelentették. 

  • A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai és dolgozói is csatlakoztak az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az országos sztrájkhoz. Az intézmény ebből az alkalomból nyilatkozatot tett közzé, amelyet a Telex vett észre elsőként.

    Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak. Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést.

    A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez. A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek.

    Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell. Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a »rendcsinálás« – most már látjuk, milyen eszközökkel. Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk.

    Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt. Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!

    Tiltakozásunkkal az ország több iskolájával szolidaritást vállalva mi is felhívjuk a figyelmet a közoktatás és köznevelés tarthatatlan helyzetére: gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelünk, amelyet nem kézi vezérléssel hajtanak végre. Követeljük, hogy ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógustársadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására


    – áll a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárainak és dolgozóinak szerdán közzétett nyilatkozatában. 

  • A reggeli órákban a Keleti pályaudvar mellett csatlakozott a zuglói Szent István Gimnázium diákjaihoz Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere, aki azt mondta, ha ma is önkormányzati fenntartású lenne az iskola, akkor nem fordulhatna elő, hogy ki akarják rúgni a fenntartóval egyet nem értő tanárokat.

    Nekem is három gyerekem van, és szülőként felháborítónak tartom azt, hogy ma a közoktatásban a tanárokat, akik a jövőre készítik fel a gyermekeinket, sem erkölcsileg, sem anyagilag nem becsülik meg.

    hangsúlyozta a politikus, aki úgy látja, az élőláncban részt vevők kiállása egyszerre bátor és megható tett, amely példaként szolgál mások számára is.

  • A Kölcsey tanárait kirúgó Marosi Beatrix diplomamunkájának témája a „pedagógusok véleménye a halálbüntetésről” volt – állítja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán, ahol úgy fogalmazott, „a hatalom piszkos humora”, hogy a kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi vezető erkölcs és etika szakon végzett. 

    A diplomamunkája kutatási témája pedig a pedagógusok véleménye a halálbüntetésről volt. A »kutatás« során elbeszélgetett 16, továbbképzésre érkezett tanárral, és állítólag ugyan az elején voltak még bizonytalanok, de a végén már kilencen voltak az újbóli bevezetés mellett, és csak heten ellene

    – írja Hadházy Ákos a posztban. 

  • A Vörösmarty Mihály Gimnázium Madách térre szervezett flashmobja után az esemény résztvevői a Belső-Pesti Tankerületi Központ elé vonultak. Mint ismert, ez az a tankerület, amely felmentette a munkavégzés alól a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait.

    Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a diákok és a tanárok felolvastak egy nyilatkozatot, mellyel követelték, hogy vonják vissza a kirúgott pedagógusok felmentését.

    A tankerületi dolgozók egy darabig az ablakból figyelték az épület elé érkező tömeget, majd egyikük inkább úgy döntött, hogy besötétít.

  • Beérett a hosszú évek alatt zajló munkánk – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke. Gosztonyi Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: 

    Kezd fölébredni nem csak az oktatásban dolgozók társadalma, hanem a teljes magyar társadalom. Bár polgári engedetlenséget nem szervezhetnek a szakszervezetek, úgy gondoljuk, ezekért a kormányt terhel minden felelősség, hiszen ők kényszerítik bele azokat a kollégákat, akik egyébként nem tudják láthatóan kifejezni az elégedetlenségüket. A megtorlásokat teljesen aránytalannak tartjuk, kikérjük magunknak

    – hangsúlyozta Gosztonyi Gábor. 



    Gosztonyi Gábor azt is közölte, hogy a PSZ november 22-re, a magyar közoktatás napjára úgynevezett demokráciaórákat is hirdet; ki fognak dolgozni az alsós, felsős és középiskolások számára egy konkrét óravázlatot, amit meg lehet majd tartani egy-két órában.

    Innentől kezdve kulturáltan, demokráciára neveléssel meg lehet beszélni azokat a problémákat, amiket egyébként a diákok is, főként a középiskolások most már egyre jobban a saját bőrükön éreznek

    – fogalmazott a PSZ alelnöke.

  • Mint ismert, a Tanítanék Mozgalom szeptember elején polgári engedetlenségi akciót hirdetett, melyhez a tanév kezdete óta országszerte számos intézményben csatlakoztak. A tanárok tiltakozását a tankerületek sem hagyták szó nélkül, a munkavégzés alól többeket is felmentettek, nagy port kavart a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a miskolci Hermann Ottó Gimnázium ügye. 

    A fenyegetések és a felmentések ellenére ma több helyen polgári engedetlenségi akciót tartanak, a Tanítanék Mozgalom tájékoztatása szerint 83 iskolából 983-an választották ezt a tiltakozási formát. Ezzel párhuzamosan több ezren sztrájkolnak. 

    „Gyermekeink jövője a tét” – írta Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom.

  • A fővárosban diákok és szülők csatlakoztak a tiltakozáshoz, az egyik tanuló a PDSZ élő közvetítésében azt mondta:

    A tanáraink kivannak, volt, aki el is sírta magát emiatt. Kiállunk mellettük, megvédjük őket.

    Egy édesapa is beszámolt a tapasztalatairól, mint mondta, nagyon kevés a tanár, elmondása szerint visszahívnak 80 éves pedagógusokat, hogy adott esetben két-három tárgyat tanítsanak.

    „Ez borzalmas” – jegyezte meg.

    Egy édesanya arról beszélt, hogy egy alkalommal a gyermeke tanára beteg lett, és mivel nem tudták pótolni, egy hónapig nem voltak megtartva az órái.

    Egy másik anyuka azt mondta, hogy két gyermeke van, és aggódik amiatt, hogy ki fogja őket tanítani.

    Két gyermekem van, a fiam tizedikes, és nincs fizikatanára ebben az évben. A lányom nyolcadikos, most fog középiskolába menni, de nem tudom, hogy lesz-e valaki, aki tanítja. Konkrétan mi is érezzük a problémákat, két családtagom is pedagógus volt, most nyáron, 25 év után mindketten felálltak. A bőrünkön érezzük a gondokat, megcsináltuk a transzparenst, ennyit tudunk tenni

    – jelentette ki az édesanya.

  • Kedd este több mint háromszázan, túlnyomórészt diákok gyűltek össze Pécsett, a Szent István téren, közvetlenül a Leőwey Klára Gimnázium előtt. A szervezésben több másik iskola diákjai is részt vettek, a pécsi Babitsból és a Kodályból is érkeztek szép számmal.

    – nyilatkozta az Indexnek Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke, aki maga is a keddi demonstrációt szervező Leőwey Klára Gimnázium diákja volt.

    Nemes Balázs arról is beszámolt, hogy kedd este elhangzott néhány beszéd diákok részéről, valamint egy tanár is felszólalt. Gyakran zúgott egyetértő taps, feszült, mégis emelkedett hangulat volt.

    A virrasztás végül éjfélig tartott, a diákok transzparenseket készítettek, meleg teát osztottak, mindenki nagyon büszke volt rájuk, hogy ezt így megszervezték. 

  • Palya Tamásról, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik kirúgott pedagógusáról nevezett el burgert szolidaritásból az egyik fővárosi étterem.

    A palyaburgert ráadásul 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg azok, akik még mindig tanárként dolgoznak. Az elbocsátott pedagógusoknak pedig egyáltalán nem kell fizetniük náluk

  • Az ismert, csaknem százezres Facebook-követőbázissal bíró pedagógus, Jocó bácsi arról számolt be közösségi oldalán, hogy szerda reggel, amikor ment, hogy órát tartson az osztályának, üres tanterem fogadta.

    Ezt a két órát leszámítva, amit betervezett ma reggelre, egyébként ő is csatlakozik a szerdai demonstrációhoz.

    Sosem volt még ennyire jó érzés egy üres termet látni. Végtelenül büszke vagyok a diákokra, a diákönkormányzatosokra, akik ezt így megvalósították. Azt hiszem, van értelme a munkánknak, és ők most példát mutattak. Ahogy az élőláncot nézem, ráz a hideg. Ilyen összefogást még nem tapasztaltam. Soha

    – írta a Facebookon Balatoni József, művésznevén Jocó bácsi, aki azt is hozzátette, hogy délután és este még többen lesznek. 

  • Nem sokkal 9 óra után elkezdődött a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium akciója a Madách téren. Az esemény egyik szervezője, Takács Gergely az Indexnek elmondta: az élőlánc-alakítás után több belvárosi intézmény is jelezte, hogy csak csatlakozik az általuk kezdeményezett flashmobhoz.

    Mint ismert, ez az a gimnázium, ahol a tantestület egy része sztrájkol, míg egy másik része polgári engedetlenségi akcióban vesz részt.

  • A szerdai tüntetés, amelyen szülők és diákok is részt vesznek, egyszerre több célt szolgál, több üzenetet hordoz magában, ezek a következők az egész napos demonstráció szervezői szerint:

    • Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk!
    • Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak!
    • Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését!
    • Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak!
  • „Tanárok nélkül nincs jövő! Budapest a tanárokkal van” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

    A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet már hétfőn felszólította a náluk dolgozó hivatásos sofőröket, illetve a főváros utcáin közlekedő civil autósokat, hogy október 5-én és 14-én, a pedagógussztrájk napjain délben dudaszóval jelezzék:

    együttéreznek a megbecsülésükért küzdő pedagógusokkal, aggódnak a diákok oktatása, gyerekeink, unokáink jövője miatt, és tiltakoznak a további retorziók ellen.

  • Nem csak a belvárosban alakítottak élőláncot a támogatók, olvasónk beszámolója alapján a XVII. kerületi Újlak Utcai Általános Iskola előtt is gyerekek, szülők, nagyszülők és tanárok gyűltek össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket. 

  • „A sztrájk alapjog. Elég a tanárok vegzálásából! Kirúgás és fenyegetés helyett becsüljék meg, fizessék ki végre őket!” – írta Facebook-oldalán Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője.

  • A gyógypedagógusként dolgozó Dettre Imola arról számolt be lapunknak, hogy a pedagógiai szakszolgálatoknál is sokan sztrájkolnak, a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál több mint ötvenen csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

    „A gyógypedagógusok, a logopédusok, és a konduktorok is változást szeretnének” – hangsúlyozta a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézményében dolgozó gyógypedagógus.

    Kiemelte, hogy „sok sebből vérzik a dolog”, a bér csak a problémahalmaz egy kis része.

    Ma már olyan kevés a szakember, hogy nem tudjuk az igényeket kiszolgálni, sok sajátos nevelési igényű (SNI) gyermek nem kapja meg a szükséges fejlesztést, ami komoly nehézséget jelent a családoknak. Szintén gond, hogy a rendszer nagyon rugalmatlan, számos ügyben a megkérdezésünk nélkül, a fejünk felett döntenek

    – mondta Dettre Imola. Hozzátette: azt is nehezményezik, hogy a megalázóan alacsony fizetésük ellenére saját zsebből kell állniuk a szakvizsgákat, ami két tanévenként félmillió forintot jelent.

    Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
    Küldje el nekünk!
  • Hat iskola részvételével élőláncot alakítottak a belvárosban, az akcióhoz számos iskola, többek között

    • az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium
    • a Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
    • a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
    • a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
    • a Vörösmarty Mihály Gimnázium
    • az Eötvös József Gimnázium
    • Veres Pálné Gimnázium

    csatlakozott, de a helyszínre érkezett sok szülő és támogató is, a Blaha Lujza téren nagy a tömeg, a környék gyalogosan csak nehezen járható.

    „Mutassuk meg a tanárainknak, hogy mellettük állunk! Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak! Nem rúghatják ki a tanárokat! Vonják vissza a már kirúgottak felmentését! Élhetőbb körülményeket a tanároknak és a diákoknak" – követelik a résztvevők.

    Az autósok szolidaritásképp folyamatosan dudálnak, ezt derül ki az olvasónk által küldött videóból.

     Van tapasztalata, fotója, infója? Kérjük, írja meg nekünk!

  • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) hétfői közleménye alapján több mint 200 intézményből csatlakoztak országszerte a tüntetéshez. Hangsúlyozzuk, az hétfői információ, azóta a demonstráló iskolák száma jóval több lehet. A listát és a számot folyamatosan frissítjük.

    Az Index gyűjtése alapján csak a fővárosból az alábbi középiskolák vesznek részt a szerdai demonstráción:

    Kölcsey Ferenc Gimnázium, Batthány, BGSZ Budai, Bocskai, Budaörsi Illyés, Elte, 22. ker Kempelen Farkas, Kincskereső, K-B Waldorf, Kodály, Kürt, Lauder, Óbudai Árpád, Rákóczi, Rogers Sashegyi Arany János, Szent Imre, Szilágyi, Toldy, Városmajori, Kós, Zugligeti, AKG, Kisképző, Teleki Blanka, Vizafogó, Apáczai, Veres Pálné, Eötvös, Berzsenyi, Zuglói Arany János, Újpesti Babits, Trefort, Szinnyei, Bakáts téri, Vörösmarty, Fazekas, Gyermekek háza, Poli, Budapest School, Radnóti, Gárdonyi, Madách, Fasori Evangélikus, Szent István, Szerb Antal.

Rovatok