Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eljárási döntés volt, ami a hosszabbításról született, a tartalmat viszont a bizottság és a kormány közötti tárgyalásokon vállaltak határozzák meg. A kormánynak az a célja, hogy idén megállapodás jöjjön létre mind az operatív programokról, mind az RFF-ről.

  • Újságírói kérdésre a fővárosi szemétkáoszról Gulyás Gergely azt mondta: a szolgáltatás a Fővárosi Önkormányzat feladata, örülnek, hogy sikerült orvosolni a helyzetet.

  • A nemzeti konzultációval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: pénteken kezdődik meg a kérdőívek postázása, és ezzel együtt a kérdések is ismertek lesznek.

  • Gulyás Gergely elárulta: a szankciókról is szó volt Orbán Viktor és Olaf Scholz találkozóján. Gulyás Gergely szerint a szankciók higgadt, tényszerű és Európa érdekeit is megfogalmazni képes értékelése szükséges, mert azt látják, hogy rendkívül nehéz helyzetbe kerül valamennyi európai gazdaság, ezen belül a német és a magyar gazdaság is. Már a szankciókkal való fenyegetés is azt eredményezte, hogy soha nem látott árakat kell fizetni az energiáért.

    A miniszter hozzátette: Magyarország képes volt arra, hogy Európa legnagyobb rezsitámogatási programját megvalósítsa, de ez az államnak iszonyatos terhet jelent. 

  • Gulyás Gergely szerint megállapodás esetén az első utalás év végén, jövő év elején érkezhet.

  • A magyar energetikai helyzetről Gulyás Gergely azt mondta: az ellátás biztosított, noha az árak Európában az árak elszabadultak. Két kérdés van: van-e elérhető energia (földgáz), illetve mibe kerül? Utóbbira mindenhol magas árakkal válaszolnak. Jó hír azonban, hogy Magyarországon rendelkezésre áll elég energiaforrás. A gázellátás fél évig biztosított lenne, ha „egyetlen molekula gáz sem érkezne”.

    Ha az Európai Bizottsággal sikerült megállapodni, akkor az RFF hitelrészét zöldátállásra, illetve a villamosenergia-hálózat fejlesztésére költenék.

    A napelemes hálózat esetében elmondta: a betáplálást felfüggesztik azoknál, akik mostantól ilyet akarnak felszerelni. Kevesebb lesz a bürokrácia annak, aki napelemet telepít, saját háztartásában tudja felhasználni az energiát. Ha a Bizottsággal megegyeztek, akkor a betáplálást lehetővé fogják tenni.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a tájékoztatót, hogy a kormányülésen áttekintették az uniós tárgyalások állását, és úgy látják, hogy van lehetőség a tárgyalások eredményes zárására. A kormány 17 vállalást tett, ezekről itt írtunk korábban.

    A miniszter leszögezte, hogy a tanács mostani döntése lehetőséget ad a folyamat eredményes zárására, ami nemcsak a törvények hatálybalépését, hanem végrehajtását is jelenti, elsősorban az Integritás Hatóság létrehozása kulcsfontosságú.

    Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszönte meg a kormányfők döntését, amivel hozzájárultak a határidők hosszabbításához. A kormány maximálisan elkötelezett a vállalások teljesítése érdekében, a tárgyalások része a jelentős pedagógusbér-emelés is. Gulyás Gergely elismerte, hogy ezen a területen a bizottság konstruktívan lépett fel, ha a megállapodás létrejön, már 2025-re eléri a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusbér. Így jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben közel 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a béreket. 

  • Orbán Viktor szerdán posztolt arról, hogy ismét összeült a kormány. A miniszterelnök a kormányüléssel kapcsolatban közzétett posztjában így fogalmazott:

    A brüsszeli szankciók miatt az egekbe emelkedtek a gáz- és áramárak. Ez súlyos probléma egész Európában. A mai kormányülésen is a helyzet megoldásán dolgozunk.

    Reggeli cikkünkben arról írtunk, hogy az alábbi témák napirendre kerülhetnek a Kormányinfón:

    • Miként állnak az Európai Bizottsággal zajló, az uniós forrásokról szóló tárgyalások,
    • hogyan értékeli a kormány az európai kormány- és államfők múlt hét pénteki csúcstalálkozóját és az új szankciókat,
    • mire jutott Orbán Viktor a hét elején Berlinben (ahol a német kancellárral is tárgyalt).
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a legfrissebb döntésekről adnak tájékoztatást. A bejelentéseket percről percre követjük, köszöntjük olvasóinkat!

Rovatok