Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kérdésre elmondta: október elsején indul a program, vagyis október 20-tól lehet energiatámogatásért jelentkezni. Közel ezer kkv regisztrált eddig. Az idén rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák 50 százaléknyi növekményét kifizetik, a jövő évben beruházási támogatást is adnak beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöldprogramra lehet felhasználni, 15 százalékig az önerőt finanszírozni fogják jövő év végéig.

    Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Balla György miniszteri biztost nevezték ki arra, hogy az önkormányzatokkal tárgyaljon a rezsicsökkentés témájában.

  • Gulyás Gergely az uniós csúcsról elmondta, az a komoly veszély fenyegetett, hogy a javaslatok elfogadása esetén Magyarország nem jut elegendő gázhoz. A miniszter leszögezte, hogy mindent sikerült megvédeni, ami nekik fontos, ha pedig a gázárcsökkentés előnyei bekövetkeznek, akkor, őszintén bíznak benne, Magyarország is élvezni fogja ezt.

    A tárcavezető hangsúlyozta, hogy

    ami fontos volt, azt megvédtük, ami előnyös lehet, azt elfogadtuk.

  • Nagy Márton a Széchenyi Kártyáról elmondta, hogy január 1-ig 3,5 százalék a kamata, utána 5 százalékra emelkedik. A termékek körét áramvonalasították, marad egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitelkártya, egy agrárhitelkártya, valamint egy folyószámlahitel-kártya. A kamattámogatást kifizeti a kormány.

    Harmadik lépésként azon gondolkodnak, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként, hanem ösztönzőként is használják. Aki többet hitelez, az kevesebb bankadót fizethet, jövő héttől kezdenek dolgozni ezen a programon.

  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta: a szankciós infláció ellen küzdünk, közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót. A kormány kamatstopot hirdetett a kkv-k esetén: ez a változó kamatozású hitelekre vonatkozik, most 16,69 százalék a kamatláb, november 15-től visszaveszik, visszastoppolják a június 28-i állapotra, vagyis 7,77 százalékra jövő év július elsejéig. 

    Az állomány megközelíti a 2000 milliárdot, közel 60 ezer kkv-t fog érinteni. A részletek a közlönyben jelennek majd meg.

  • A kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést tartott, és gazdasági kérdésekről is tárgyalt, ezért is érkezett a Kormányinfóra Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

    Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen, a benzin- és élelmiszerárstopról korábban döntöttek, a kamatstopot is fenntartják és kiterjesztik. Három további intézkedésről döntöttek:

    • Kiterjesztik a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire,
    • meghosszabbítják a Széchenyi Kártya hitelprogramját,
    • jön a gyármentő program.
  • A héten többször is tartott kormányülést a kabinet, így számos bejelentésre is lehet számítani.

    Az időzítés alapján arra lehet következtetni, hogy a sajtótájékoztatón szóba kerül majd Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki és pénteki tárgyalása a brüsszeli EU-csúcson, de napirendre kerülhetnek különböző energetikai kérdések is, a héten ugyanis több fejlemény is történt ezen a területen.

  • Október 13-án, csütörtökön tartott Kormányinfót legutóbb Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A tárcavezető akkor elmondta, hogy a kormány jelentős béremelést adna a pedagógusoknak.

    Ha létrejön a megállapodás, már 2025-re eléri a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát a pedagógusbér. Így jövőre 21 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét, az azt követő évben közel 25 százalékkal, egy évvel később pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal.

    A számok nyelvén: a diplomásátlagbér 2025-ben 972 ezer forint lehet, ebben az esetben a pedagógus-átlagbér 776 ezer forintra emelkedhet addigra.

  • Köszöntjük olvasóinkat! Indul az Index élő hírfolyama a szombati Kormányinfóról, melyen Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra mellett ezúttal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vesz.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok