Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan megszólal Orbán Viktor

2022. november 18., péntek 06:37

Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan élőben jelentkezik a Kossuth rádió reggeli műsorában: a kormányfő a műsorvezető ajánlója szerint az orosz–ukrán konfliktusról, a háborús szankciókról és a Mindenki Magyarországa Mozgalom Egyesült Államokból kapott támogatásáról is beszél.

A Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelték az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték. A magyar kormány november 16-án, 8 órakor ült össze a Karmelita kolostorban. Az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányülés után néhány órával, délután 15 órától Kormányinfót tartott, ahol bejelentették: kedden késő délután tájékoztatást kaptak arról, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, de nem maga a vezeték sérült, hanem az az áramellátó, amely a vezeték működtetéséhez szükséges. A leállás ideiglenes volt, ha a vezeték nem indult volna újra, akkor is biztosított az ellátás, a Molnak vannak tartalékai és az országnak stratégiai tartaléka.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el. A koronavírus által okozott nehézségek mellett az energiaválság is sújtja a szektort, ezért kormányzati beavatkozás szükséges, miután az ágazat képviselői a kormányhoz fordultak. Ezért az alábbi intézkedésekről döntöttek: 

Orbán Viktor: Veszélyben vagyunk fizikai értelemben is

Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádba utazott a magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozóra. A kormányfő hangsúlyozta: „Most egyetlen dologra kell törekedni, a veszély elhárítására, és egyetlen módon lehet a közvetlen veszélyt elhárítani, tűzszünettel; békét akarunk és tűzszünetet.”

Orbán Viktor aznap Alekszandar Vucsics szerb elnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral egyeztetett Belgrádban, majd közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: kedden lengyel állampolgárok haltak meg, „és fontos, hogy kifejezzük az együttérzésünket, és hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miután a szomszédban háború van, ezért veszélyben vagyunk”.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rovatok