Index Vakbarát Hírportál

„Rendszeresen drogozott, alig volt tiszta pillanata” – ismerőse beszélt a rendőrgyilkosság gyanúsítottjáról

2023. január 14., szombat 20:03

Felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt támadt rendőrökre az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottja. A férfinak korábban többször is meggyűlt a baja a törvénnyel, ha a bíróság bűnösnek találja a mostani ügyben, akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. A 35 éves férfi rendszeresen nyúlt drogokhoz, erről a támadó ismerőse telefonon beszélt a Tényeknek.

A neve elhallgatását kérő férfi azt mondta, hogy az utóbbi időben már nem dolgozott együtt a késelővel, mert a drogok hatására megbízhatatlanná vált. „El is mondta, hogy használja ezeket a szereket. Mindig délutánra jött, láttuk, hogy megint tele van, üveges volt a tekintete, nem volt egy tiszta pillanata soha” – mesélte a támadó ismerőse.

Az agresszív férfi már korábban is állt bíróság előtt, épp próbaidőn volt, amikor nekitámadt a rendőröknek csütörtök éjszaka.

„A gyanúsított büntetett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt volt büntetve, jelenleg cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt és folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el” – mondta a Tények kamerája előtt Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A rendőrség által felállított nyomozócsoport több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt vizsgálódik az ügyben, a késelőt hamarosan letartóztatják. A férfi eddig mindent tagadott, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Baumann Péter főtörzsőrmesterre és két társára 2023. január 12-én éjszaka támadott rá egy őrjöngő férfi Budapesten. A mindössze 29 éves rendőr a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe.

Az újbudai rendőrök ellen elkövetett támadás gyanúsítottját jelenleg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai kórházban őrzik. A gyanúsítotthoz – aki egyelőre mindent tagad – egy újságíró megpróbált bemenni, ezt azonban a rendőrök megakadályozták.

A rendőrség tájékoztatása szerint elhunyt kollégájuk – aki családalapításra és esküvőre készült párjával – kilenc és fél éve szerelt fel, 2021-es teljesítményét kiválóra értékelték.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az Indexnek elmondta, bár ő személyesen nem ismerte Baumann Pétert, a történtek megrázták, és úgy véli, ezzel kollégái sincsenek másképp. A szakértő kifejtette: a kiképzés ellenére sem lehet felkészülni az ehhez hasonló helyzetekre.

(Borítókép: Bűnügyi technikusok helyszínelnek Budapest XI. kerületében egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 13-án virradóan. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Rovatok