Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: már hidegélelmiszert is lehet venni SZÉP-kártyával

Gulyás Gergely ismertette az új rezsiszabályokat is

Index
2023.06.19. 12:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely leszögezte, hogy automatikusan történik majd az új árplafon bevezetése.

    Tehát a vállalkozásoknak nincs dolguk azzal a mostani bejelentéssel, melynek értelmében három területen árplafont vezet be a kormány.

    A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a napokban még érkezik erről egy miniszteri rendelet.

  • Összesen eddig 1 millió 125 ezer menekült érkezett Ukrajnából, ebből 67 ezer menedékkérelmet, és 200 ezernél is több ideiglenes tartózkodási igényt nyújtottak be – tájékoztatott erről Szentkirályi Alexandra.

  • 244 milliárdért vette meg az állam a vitatott zuglói betonmonstrumot – írtuk korábbi cikkünkben. Gulyás Gergely elárulta, a kormány szándéka, hogy ne a belvárosban és ne bérelt épületekben legyenek a központi kormányzati feladatokat ellátó cégek. Minisztériumoknál lehet ebben kivétel. A kormány azt a döntést hozta, meg kell vizsgálni, hogyan lehetséges mindenkit bérleményből tulajdonba költöztetni, a belvárosi ingatlanokat néhány kivétellel értékesíteni. Van egy terv arra, hogy milyen intézmények költöznének a zuglói komplexumba.

  • A jövedékiadó-emeléssel kapcsolatban emlékeztetett a tárcavezető, hogy a most benyújtott, 2024. évi adótörvényben átvezetett módosítások után is az uniós előírások minimumszintjére került ez az adónem.

    Jövőre teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítjuk

    – mondta a miniszter.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, a biztosítótársaságok által adott legkedvezőbb ajánlat 445 millió forint, ami korábban 122 millió forint volt. Ha a Belügyminisztériumon belül marad ez, az a magyar adófizetőknek jobb megoldás. A miniszter szerint semmi nem indokolja, hogy a 122 millió forintból közel 450 millió legyen.

  • Szentkirályi Alexandra az Index kérdésére elmondta, fejlesztés alatt áll az online árfigyelő, július elsején indul, időben közzéteszik a nevét, elérhetőségét.

  • A kormány szerint jelenleg összességében kijelenthető, hogy nincs pedagógushiány, pusztán területi létszám hiányról – az országon belüli, csak régiós eltérésekről – lehet beszélni – húzta alá Gulyás Gergely az újságírói kérdésekre.

  • Az aHang oldalán már közel 5 ezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha elfogadják a státusztörvényt. Ezt mérlegelni fogják a szavazáskor, látnak ebben az adatban bármi kockázatot? – kérdezte az Index Gulyás Gergelytől.

    A miniszter leszögezte, a kormány ezt annyira veszi komolyan, mint az aHangot, „annál szerényebb tiltakozás olyan hihetetlen médiatámogatással, mint ami a múlt heti volt, a magyar politikatörténetben kevés volt”.

  • Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre leszögezte, komolyan nem merült fel, hogy vásároljanak az amerikai HIMARS-rakétarendszerből.

  • A PDSZ Brüsszelhez fordul a státusztörvény ügyében. Az Index kérdésére Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kijelentette, ennek semmilyen relevanciája nincs, az oktatás nemzeti hatáskör, a PDSZ pedig politikai képviseletet lát el, a baloldallal történő közös tüntetés is jól bizonyítja, hogy politikai meggyőződésük van, ráadásul nem számítanak reprezentatívnak.

    A miniszter kitért arra is, tárgyalási folyamatban vannak a bizottsággal, aminek része a pedagógusbér. Gesztusként a kormány megtette, hogy a már benyújtott törvényjavaslatot kiküldték és tárgyaltak róla.

  • Az Index kérdésére elmondta, hogy 10 éve, amikor a trafikkoncesszióról hozott döntést a kormány, akkor Lázár Jánoshoz tartozott ez a terület. Így Gulyás Gergely szerint különösebb jelentősége nincs annak, hogy

    most ismét Lázár Jánoshoz kerül ez a terület Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől.

  • Gulyás Gergely jelezte, az Európai Bizottság boldogsága vagy szomorúsága „bennünket nagyon közvetlenül nem érint”. Felvetéseik voltak a törvénytervezettel kapcsolatban, abból volt, amit figyelembe vettek.

    A miniszter szerint a bizottság azt a játékot szokta játszani, miután találkoznak magas rangú tisztségviselők, az ott elhangzott véleményüket a nyilvánosság előtt már nem vállalják. Gulyás Gergely szerint az ország meg fogja kapni a pedagógusbér-emeléshez szükséges pénzt. Arra, hogy ez még idén megtörténik-e, 50 százalék esély van.

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elismerte, a volt hadifoglyok érkezése után tájékoztatták az ukránokat, de a nemzetközi jog alapján nincs értesítési kötelezettségük. A miniszter tisztázta, nem hadifoglyokról volt szó, a szabadításuk megtörtént Oroszországban, ők nyilatkoztak arról, hogy Magyarországra szeretnének jönni. Gulyás Gergely hetekkel korábban tudott arról, hogy van mód arra, hogy adott esetben döntően magyar vagy magyar felmenőkkel rendelkezőket Magyarországra szállítsanak.

  • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lesz-e évközi nyugdíjprémium-kifizetés, úgy fogalmazott, a törvény szerint járnak majd el.

    Ha az infláció magasabb lesz, mint amivel korábban számoltunk, akkor novemberben lesz kifizetés

    – összegezte, majd hozzátette: a törvényben rögzítve van ennek a feltétele.

    Emlékeztetett arra, hogy amikor teljesen egyértelmű és tisztán látszik, hogy az infláció magasabb a tervezettnél, akkor ezt előre szokta hozni a kabinet, ugyanakkor most úgy látják a közgazdászok, hogy komoly esés következhet be nyáron az inflációban.

  • Gulyás Gergelyt nem lepte meg, hogy a baloldali szavazók is elutasítják a bevándorlásról szóló kvótarendszert, hiszen szerinte korábban már más kutatóintézet is közölte ezeket az adatokat.

    Nemzeti konszenzus van a társadalomban, de nincs konszenzus a politikában

    – összegezte a tárcavezető.

  • A Petőfi zenei díj apropóján Gulyás Gergely arra vonatkozó kérdést is kapott, hogy mi a személyes véleménye Tóth Gabi munkásságáról. A miniszter szereti az énekes dalait, de felhívta az Alaptörvény arra vonatkozó rendelkezését, hogy tudományos és kulturális kérdésekben nem a politikának kell megnyilatkoznia.

  • A tárcavezető a Kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy ha az európai uniós pénzek megérkeznek, akkor jóval több forrást fognak biztosítani az egészségügyre, mint amit az atlétikai világbajnokságért cserébe Budapestnek ígértek. Emlékeztetett arra, hogy nagyon sok kerület nem tudta elkölteni a fejlesztésekre kapott pénzeket.

    A tárcavezető úgy véli, hogy több olyan kerület is van még, ahol az egészségügyi fejlesztésre kapott forrásokat nem tudták még elkölteni.

    Elsősorban nem a saját hibájukból, hanem a makrogazdasági helyzet miatt. Majd megismételte a korábbi kijelentését: az uniós források, ha megérkeznek, ennél több is jutna az önkormányzatoknak, egészségügyi fejlesztésekre.

  • Gulyás Gergely nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor szavaznak a státusztörvényről, parlamenti menetrendben haladnak, az Országgyűlés július 7-én befejezi a munkát. Jóval húsz felett van a különböző pedagógus-szakszervezetekkel, érdekképviseletekkel az egyeztetések száma, a legfontosabb követelés az volt, hogy fix legyen az óraszám, ebben engedett a kormány, a 24 órát méltányosnak tartja. A miniszter nem lát olyan pontot, amin most változtatni kellene.

    Gulyás Gergely megjegyezte azt is, márványpalotát ne építsenek a pedagógus-szakszervezetek állításaira, mert annak komoly kockázatai lennének.

  • Gulyás Gergely leszögezte, a Belügyminisztérium napi rendszerességgel számontartja az Ukrajnából érkező menekültek pontos létszámát.

    A tárcavezető tájékoztatása szerint az adatokon közvetlenül látszik, hogy mikor van közvetlen harci fenyegetés. 

    Június 5-e és 15-e között 4166 menekült érkeztek, összesen eddig pedig 1 millió 125 ezren. Ugyanakkor arra is kitért, hogy mivel nincs végleges szabályzás a kvótarendszerről, nem tudni, hogy az ukrán menekültek ezt az új rendszert hogyan fogják befolyásolni. 

  • A miniszter szerint nehéz kérdés, hogy mikor érhet véget a háború. Talán akkor, amikor Oroszország és az Egyesült Államok Ukrajnával együtt kész a tárgyalásra. Európa ebben egyelőre nem játszik olyan szerepet, mint játszhatna.

  • A Magyarországra érkezett hadifoglyokról Gulyás Gergely kifejtette: az ortodox egyház a máltaiakkal együttműködve Magyarországra szállította őket, jogi értelemben nem hadifoglyok. Tényszerűen tájékoztatták az ukrán hatóságokat, hogy tizenegy katonát egyházközi együttműködés keretében Magyarországra szállítottak, ez megfelel a nemzetközi jognak és gyakorlatnak. Sajátos helyzet, mert szabad akaratukból vannak itt, és el is hagyhatják az országot, nem ellenőrzik őket. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott.

  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely leszögezte, elképzelhető, hogy új eljárást kell lefolytatni a Ryanair ügyével, a légitársaságokat érintő adóval kapcsolatban.

  • Lázár János arról szóló szavairól, hogy Márki-Zay Péter újraválasztása esetén Hódmezővásárhely nem számíthat támogatásra, Gulyás Gergely elmondta: a kormánynak nincs hivatalos álláspontja az önkormányzati választásokról, fenyegetések ügyében Márki-Zay Pétertől le vannak maradva. Hódmezővásárhely ügyében autentikus megszólalnia a választókerület képviselőjének, aki Lázár János.

  • Szentkirályi Alexandra a potenciális főpolgármester-jelöltségéről hangsúlyozta, jelenlegi feladatára koncentrál, és az emberek tájékoztatása fontos feladat. A kormányszóvivő újra elmondta, nem született döntés a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről.

  • Gulyás Gergely izraeli látogatásáról elmondta, kicsit szánalmas volt, hogy körülbelül húsz fő tüntetett. A miniszter Izraelben találkozott a kormány több tagjával, fogadta Benjámín Netanjáhú, valamint találkozott a főrabbival és újságírókkal.

  • Németország 4 milliárd eurót költ légvédelmi rendszerekre, és mi tervezünk-e ilyet? – hangzott a kérdés. Gulyás Gergely szerint a háború kitörésekor az illetékes tárcák kialakították, hogy milyen védelmi intézkedésekre lehet szükség, de konkrétan nem válaszolt a kérdésre.

    Bővebb tájékoztatást mindezekről a honvédelmi minisztérium tud adni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki utalt arra is, hogy van honvédelmi együttműködés Magyarország és Izrael között, és éppen ezért nemsokára a honvédelmi miniszter Izraelbe látogat.

  • A CDU képviselőivel és a kancelláriaminiszterrel is találkozott múlt heti berlini látogatásán – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Emlékeztetett arra, hogy Németország továbbra is az egyik legfontosabb gazdasági partnerünk. Vannak vitáink is, mert eltérően képzeljük el Európa jövőjét, de ennek ellenére is fenn kell tartani a párbeszédet és a hasznos együttműködést.

    Ennek legjobb példája talán a hadiipar. Magyarország az elmúlt időszakban például a legnagyobb vásárlója volt a német hadiiparnak.

  • Gulyás Gergely Orbán Viktor potenciális kijevi látogatásáról kifejtette, ha van értelme, készen állnak. A miniszterelnök külpolitikai programjait általában úgy szervezik, hogy amikor érdemi előrelépést lehet elérni fontos ügyekben, akkor utazik. Moszkvai látogatásról nem volt szó.

  • A szóvivő kérdésre válaszolva megerősítette, hogy június 1-gyel elindultak a kötelező bolti akciók, de párhuzamosan az ellenőrzések is. Általában hetente 50 egységet ellenőriznek, és eddig mintegy kétmilliárd forintnyi bírságot szabtak ki.

    Szentkirályi Alexandra saját tapasztalatát is megosztotta, amely szerint a láncok tartják, amit vállaltak, és sorra jönnek az akciók, vagyis a kormány döntése gyakorlatilag beindította a versenyt a vállalatok között, és ebből csak a fogyasztó jöhet ki jól.

    Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy július elsejétől indul majd az online árfigyelő is.

Rovatok