Index Vakbarát Hírportál

Kemény üzenet a NATO-tól: amerikai nukleáris bombázó érkezett Ukrajna közelébe

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1619286996

A legfontosabbak

Index
2023.09.16. 08:16
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Kyiv Postnak egy ukránokból és krími tatárokból álló partizánmozgalom, az ATESH tagjai beszéltek arról, hogy miként hajtott végre Ukrajna csapást szerdán Szevasztopol városa ellen.

    A támadásban egy több száz millió dollár értékű tengeralattjáró és egy deszanthajó megsemmisült, vagy legalábbis erősen megrongálódott. A mozgalom tagjai azt mondták, hogy

    az akció előkészítésében egy orosz haditengerész is segített nekik.

    Állításuk szerint tőle kaptak információt arról, hogy a tengeralattjáró mikor és hol lesz. Arról is beszéltek, hogy a csapást több mint egy hétig készítették elő, és az információgyűjtésben a helyi, szevasztopoli lakosok is segítettek nekik.

    Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy Oroszország a saját propagandájának rabjává vált, ugyanis azt hiszik, hogy a Krímben mindenki őket támogatja. De ennek az ellenkezőjét bizonyítja az, hogy egyre többen csatlakoznak a krími földalatti partizánmozgalmakhoz – mondták az ATESH tagjai a lapnak.

  • Az ukrán légvédelem megakadályozza, hogy az orosz helikopterek korábban igen hatékony páncéltörő rakétákat használjanak – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

    Az Orosz Föderáció Állami Dumájának képviselője és a Déli Katonai Körzet korábbi parancsnokhelyettese, Andrej Gurulev altábornagy panaszkodott az orosz hadsereg hazugságaira és hangsúlyozta az ukrán légvédelem hatékonyságát az orosz helikopterek ellen 

    – áll a jelentésben.

    Gurulev megjegyezte, hogy az ukrán légvédelem megakadályozza, hogy az orosz helikopterek a korábban rendkívül hatékonynak számító páncéltörő rakétákat használjanak – állítják az elemzők.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 6649 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 8549 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 107 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

  • Egy ukrán haditengerészeti drón lőtte le csütörtökön a Samum orosz légpárnás rakétahajót a Fekete-tengeren – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    A rakétahajót a Szevasztopoli-öböl bejáratánál semmisítették meg az ukránok. A találat súlyos károkat okozott a jobb hátsó részben.

    Mint írták, az oroszoknak végül el kellett vontatniuk a vízi járművet.

  • Egy civil megsérült, amikor felrobbant egy Lepesztok típusú gyalogsági akna Donyeck közelében – adta hírül a RIA Novosztyi Alekszej Kulemzin polgármester jelentését.

    Mint írta, a robbanás egy bánya közelében történt, ahol egy 41 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Az ukrán Lepesztok az amerikai BLU-43/B Dragontooth típusú akna másolata. 

    A városvezető korábban megjegyezte, hogy  az aknák eltakarításának nehézségei miatt sokszor civilek robbannak fel.

  • Az orosz kormányzat fontolgatja, hogy teljes exporttilalmat vet ki az olajtermékekre – írja a Reuters hírügynökség.

    Beszámolójuk szerint az orosz TASZSZ állami hírügynökségnek egy forrás elmondta, hogy bevezethetik a tilalmat. Másik lehetőségként arról beszélt, hogy egy magas, tonnánként 250 dolláros exportvámot szabnak ki ezekre a termékekre, és ezt a vámot azoknak a cégeknek osztanák vissza, amelyek az energiaügyi minisztérium által előírt mennyiségben szállítanak üzemanyagot a belső orosz piacra.

    A Reuters szerint Oroszországban azért van üzemanyaghiány, mert az olajfinomítóik egy részét modernizálniuk kellett, a szállítási lánc akadozik, és a rubel is gyengült az ukrajnai invázió kezdete óta.

    A hírügynökség piaci forrásai augusztus végén ezzel kapcsolatban elmondták, ha minden így marad, akkor a következő hónapokban valóban nehézségekkel nézhet szembe Oroszország.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az EU azon döntését, hogy nem bővíti tovább az Ukrajnából származó gabona exportjának tilalmát, és ezt a valódi egység és bizalom példájának nevezte – adta hírül az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Mivel Lengyelország, Szlovákia és Magyarország jelezte, hogy a tilalom feloldásáról szóló uniós döntés után saját tilalmat vezetne be, Zelenszkij kijelentette, hogy ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot,

    Ukrajna civilizált módon fog reagálni.

  • Andrij Juszov, az ukrán védelmi hírszerzés képviselője kijelentette, hogy Ramzan Kadirov, a Kreml által ellenőrzött Csecsenföld vezetője kritikus állapotban van – közölte az Ukrinform.

    Megerősíthetjük, hogy Kadirov állapota súlyosabb lett, így az elmúlt napokban kritikus állapotba került

    – fogalmazott.

    Kadirovot nem érte semmilyen baleset állítólag, hanem betegség következménye, hogy kómában tartják. Úgy fogalmazott, már régóta beteg, krónikus egészségügyi problémái lehetnek. 

    Az Ukrán Biztonsági Szolgálat tavaly szeptemberben vette fel Kadirovot a körözési listára. Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján is körözik, az abban foglaltak alapján 10 évtől életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok