Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol meleg a helyzet

2015. július 26., vasárnap 07:55

Nagyon meleg volt a héten Magyarországon, de ennél fontosabb tudni, hogy Görögországban még sokáig lesz elég meleg a helyzet.

Rövid távon az a fontos, aki odamegy, az vigyen sok eurót, mert nem biztos, hogy ott is mindig hozzá tudunk férni a pénzünkhöz, még ha most ki is nyitottak a bankok. Csak ne tartsuk mindig magunknál az összes készpénzt, mert az elég kockázatos. Októbertől egyébként jóval drágább lesz arrafelé nyaralni, de az áfaemelést már most is meg lehet majd érezni.

A nagyobb színtéren az látszik, hogy egy kicsit puhul az IMF és Merkel is Görögországgal. Közben pedig elkezdtek fizetni a görögök, Ciprász pedig elismerte, hogy hibáztak a hiteltárgyalásokon, de azt nem mondta el, hogy pontosan mit. Hacsak nem arra gondolt, ami még a Nobel-díjas Krugman szerint is elképesztő: hogy nem volt semmilyen alternatív tervük azon túl, hogy az IMF és az EU ne kérje vissza az összes pénzét. A vállalatok mindenesetre menekülnének az országból.

A Századvég a nyílt közbeszerzés nélküli tanulmányírás Barcelonája

A múltkor baj lett abból, hogy Századvégnek nyílt pályázat után adtak elég sok pénzt, mert a pályázati anyagukat így mások is látták és ki lehetett nevetni. Most az NFM azt találta ki, hogy úgy ad 118 millió forintot a Századvég-csoportnak, hogy hat tanulmányt kérnek tőlük, témától függetlenül mindegyiket egyenként húszmillióért, és így egyikre se kell nyílt közbeszerzést hirdetni.

Ezzel egy oldalnyi újabb Századvég tanulmány 200 ezer forintnyi közpénzünkbe fog kerülni.

   28. heti záró 27. heti záró
BUX 22 384 22 490
OTP 5800 5880
Mol 14 530 14 700
Richter 4319 4326
Magyar Telekom 409 398

Vida Ildikó végre lemondhatott. Igazából már tavaly lemondott, csak akkor Orbán nem engedte, hogy a tüntetésekkel teli, kormányellenes hangulatban távozzon a NAV elnöke. Mielőtt lelépett, még némileg beszólt Orbánnak, az amerikai nagykövetség kérdésünkre pedig nagyjából annyit jegyzett meg erről, hogy ők minden olyan lépésnek örülnek, ami növeli az átláthatóságot és csökkenti a korrupciót.

De nem csak Vida ment el a NAV-tól, hanem egy régiónyi dolgozó is otthagyta a hatóságot az utóbbi időben, mostanra elég súlyos lehet már az adóhatóság  humántőke-hiánya. Simicskára is rájár a rúd, egy újabb milliárdos építkezést vitt el előle feltűnően Mészáros Lőrinc és köre. 

A bankok miatt

A quaestorosok háborognak a félig leállított kártalanításukon, Rogánnak pedig erről az jutott eszébe, hogy a bankokra keni az egészet. Eddig 28 milliárdot fizettek ki a tisztességes cégek a Quaestor volt fiktív- és valóságos kötvényeseinek.

Varga Mihály azt jelentette be, amiről tavasz óta lehet tudni, hogy jön az autóhitelek még kedvezőbb forintosításai is majd valamikor, valahogy. Matolcsy pedig leállította a kamatcsökkentést és azt mondta, hogy sokáig elköteleződne az alacsony kamatok mellett. Mondjuk egy ilyen kis nyitott országnál ez nagyobb részben egyáltalán nem tőle vagy az MNB-től függ.

Még hét hír a hétről

Rovatok