Index Vakbarát Hírportál

Kína megint megmenti a szocializmust

2016. május 17., kedd 11:05

Venezuelának sikerült újratárgyalnia adósságát Kínával, ami a caracasi vezetés szerint "oxigént adhat" az teljes csőd felé tartó országnak - írta a Reuters.

Kína eddig nagyjából 50 milliárd dollárt hitelezett a világ legnagyobb ismert kőolaj-készletével rendelkező latin-amerikai országnak, elsősorban azért, hogy hosszú távú hozzáférést nyerjen az olajhoz.

Úgy tűnik, Peking nem akarja veszni hagyni befektetését, ezért olyan új feltételekben állapodtak meg, amelyeket "az ország realitásaihoz igazítottak" - mondta Miguel Perez gazdaságért felelős alelnök. Kína nem kommentálta a híreket.

Venezuela az olajáresés és a 21. századi szocializmus néven hirdetett gazdasági rendszer teljes összeomlása miatt elképesztő válságban van. A vezetés pedig a szakadék felé haladva tövig nyomja a gázt, nemrég az energiahiány miatt kétnaposra csökkentették a közalkalmazottak munkahetét, majd úgy döntöttek, hogy még nem elég rossz a helyzet, és ráhúztak egy újabb környi államosítással. És még a sör is elfogyott.

A kormány szerint egyébként imperialista puccskísérlet miatt nyűglődik az ország, nem az elbaltázott gazdaságpolitika miatt.

Rovatok