Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: bezár a Kecskeméti Nemzeti Színház

2022. november 5., szombat 09:12

A kecskeméti színház bejelentette, a kialakult gazdasági körülmények miatt kénytelen bezárni kapuit. Januárra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház leállítja működését, így a fűtésszezon egyik leghidegebb hónapjának kihagyásával spórolhatnak a fűtésen.

A januárra tervezett előadások februártól kerülnek színpadra. Egy hideg téli hónap idején zárva tart a nagyszínház és a stúdiószínház, de február elsejétől újranyitnak. Később tud azonban előadásokat tartani a kamaraszínház, amely január 1-je és március közepe között nem üzemel.

A bérleteket vásárolt nézők februártól megnézhetnek annyi előadást, amennyire szól a bérletük. A februári előadásaikhoz egy jegypénztárt tartanak nyitva, vagy online felületen lesznek elérhetőek a jegyek.

Spórol a színház, de a nézőket nem engedi el

A kényszerű döntésről a színház honlapján számolt be részletesen a vezetőség.

Cseke Péter, a színház igazgatója úgy fogalmazott:

Az utóbbi időben több alkalommal bizonyítottuk, hogy sikerrel tudunk alkalmazkodni a nehéz körülményekhez; most is ki kellett találnunk valamit, amivel spórolunk, ugyanakkor nem sérül sem a társulatunk, sem a nézőink.

A teátrum igazgatója megerősítette, hogy ezt a három elmaradó bemutatót a jövő évadban pótolni fogja a színház:

A bérletes nézők pedig az opera helyett egy október 22-e óta játszott vígjátékot, a Tombol az erényt láthatják majd bérletes előadásként, a nagyszínház színpadán. A miniszter félrelép című vígjáték Besenczi Árpád rendezésében a tervezettnek megfelelően debütál a nagyszínházban december 30-31-én (előszilveszter, szilveszter), az újranyitást követően pedig február 3-tól a bérletes nézők is megtekinthetik.

Mint arról beszámoltunk, az energiaválság több településen – külföldön és Magyarországon egyaránt –, köztük Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Debrecenben, és még sok helyen megbénítja az intézmények jó részét. Takarékoskodási céllal zárnak be (vagy vonnak össze) télre számos iskolát, múzeumot, színházat, könyvtárat, gyógyszertárat, postahivatalokat, uszodát. Az uszodák esetén viszont fordulat következett be, ugyanis kormányzati segítséggel újra kinyithatnak.

Rovatok