Index Vakbarát Hírportál

Elon Muskból szélsőjobboldali elnyomó lett?

2023. május 20., szombat 07:34

Elon Musk évekig titokzatos, érdekes és széles körben csodált figura volt. Ez még azelőtt volt, hogy megvásárolta a Twittert, és miközben erős kézzel elkezdte azt átformálni, kiderült, hogy a Tesla és a SpaceX látványos üzleti eredményei mögött álló ember nem egészen az, akinek korábban mutatta magát.

Az utóbbi napokban Musk olyan módon viselkedett, amely potenciálisan messzemenő károkat okozhat neki, miközben egyre több fény derül a nyilvános kijelentései és a tettei közötti ellentmondásra.

Musk vágyik a figyelemre, ezért az ember habozik, hogy pontosan azzal etesse, amit akar. De még azok is, akik igyekeznek figyelmen kívül hagyni a rendszeres trollkodását, szükségesnek tartják megjegyezni, hogy a világ egykori leggazdagabb embere valójában mennyire káros és képmutató − írja a CNN-en megjelent véleménycikkében Frida Ghitis, a CNN volt producere és tudósítója, a CNN, a Washington Post és a World Politics Review külpolitikai kolumnistája. 

A hétvégén Musk − akinek állítása, miszerint ő a „szólásszabadság abszolutistája”, már korábban is öncélúnak tűnt − engedett a török elnök, Recep Tayyip Erdogan egyre tekintélyelvűbbé váló kormánya követeléseinek, és blokkolt több fiókot és több mint 400 tweetet az országban.

A Twitter épp időben tett eleget a török bírósági utasításnak, hogy esetleg növelje Erdogan, az újságírókat, kritikusokat és riválisokat bebörtönző elnök esélyeit, aki élete egyik legnehezebb választása előtt áll. Enes Kanter Freedom, a török származású korábbi NBA-játékos, Erdogan éles kritikusa megdöbbenve mondta a CNN-nek:

Soha többé nem akarom hallani, hogy Elon Musk a szólásszabadságról beszél. Szó szerint meghajol a diktatúra előtt.

A Twitter azt közölte, hogy az intézkedést „annak érdekében hozta meg, hogy a platform elérhető maradjon a választási hétvégén”. Hozzátette, hogy az ellene kiadott öt török bírósági végzésből négy ellen tiltakozott.

Antiszemitának tartják 

A választások másnapján Musk a Twitteren támadást indított Soros György, a liberális ügyeket támogató zsidó milliárdos ellen, és a holokauszttúlélővel szembeni kritikáját olyan kifejezésekkel fűszerezte, amelyek miatt az antiszemitizmussal foglalkozó tudósok arra figyelmeztettek, hogy Musk üzenetei súlyosbítják az antiszemita és rasszista erőszak egyre súlyosbodó ragályát − írta Ghitis. 

Rágalmazott egy elismert nemzetközi oknyomozó újságíró szervezetet is, és azt állította, hogy „baromság” azt gondolni, hogy egy mészárlás, amelyet állítólag egy náci tetoválásokkal rendelkező, rasszista, antiszemita és nőgyűlölő posztokat író férfi követett el, azt jelenti, hogy az eset a fehér felsőbbrendűséghez kapcsolódik.

Nehéz elhinni, hogy az az ember, aki rendszeresen vad összeesküvés-elméleteket terjeszt több tízmillió követőjének, ugyanaz, mint a Twitter előtti idők látnoka.

Persze már akkor is durván átgázolt a szabályokon, és sokan kezdték megkérdőjelezni a hőskultuszát. De a legtöbben szaván fogták, amikor arra utalt, hogy az emberiség iránti mélységes aggodalma táplálja hajtóerejét.

Sokan még mindig csodálják őt, amiért visszaállította Twitter-fiókok ezreit, amelyeket azelőtt tiltottak be, hogy átvette volna az irányítást, még akkor is, ha a kutatók dokumentációja szerint a rasszista és antiszemita bejegyzések száma robbanásszerűen megnőtt.

Egyre inkább úgy gondolkodik, mint egy szélsőjobbos aktivista

A szerző szerint miközben Musk azt állította, hogy elkötelezett az iránt, hogy a Twitter kapuit megnyitja a szólásszabadság előtt, egyre inkább úgy tűnik, hogy azok előtt tárja szélesre azokat, akik egyetértenek a nézeteivel − amelyek egyre inkább hasonlítanak egy szélsőjobboldali aktivista gondolkodására. Kiderült, hogy az elkötelezettsége mégsem volt annyira sziklaszilárd.

A Twitteren való szólásszabadság azért volt fontos az ellenzék számára a törökországi választásokon, mivel a média nagy részét a kormány ellenőrzi. A zsarnoksággal szemben az ellenzék a közösségi médiaplatformokra számított, hogy üzenetet közvetítsen.

Musk fenntartja, hogy a választás a kormány követeléseinek elfogadása vagy a Twitter leállítása között állt. De volt egy másik lehetőség is.

2014-ben, egy másik választás előtt Erdogan hasonló követeléseket fogalmazott meg, kijelentve: „Kiirtjuk a Twittert. Nem érdekel, mit mond a nemzetközi közösség”. A Twitter visszavágott. Törökország egy időre valóban leállította a Twittert, de néhányan még Erdogan legközelebbi szövetségesei közül is ellene fordultak. Végül a Twittert visszaállították, elvei sértetlenek maradtak.

Kiderült, hogy Musk szólásszabadság-abszolutizmusa nem annyira abszolút. Abszurd módon most azt mondja:

A szólásszabadság alatt egyszerűen azt értem, ami megfelel a törvénynek.

Tehát ha egy zsarnok törvényt hoz a kritika betiltására, Musk úgy gondolja, hogy a kritikusai elhallgattatása megfelel a szólásszabadságnak?

A szólásszabadsággal kapcsolatos képmutatásán Musk azon imázsa is eltűnőben van, hogy ő az emberiség sorsáért aggódó, megfontolt futurista.

Azután kezdte Sorost támadni, hogy a milliárdos eladta a Tesla-részvényeit

Semmi baj nincs azzal, ha nem értünk egyet Soros Györggyel. De Musk támadása, közvetlenül azután, hogy a liberális Soros bejelentette, hogy eladta Tesla-részvényeit, nem filozófiai érvelés volt.

Musk először egy képregényben szereplő gonoszhoz hasonlította a zsidó milliárdost, méghozzá egy zsidó Marvel-figurához. Amikor valaki azt válaszolta, hogy legalább Sorosnak jó szándékai vannak, Musk olyan jellemzést adott ellenfeléről, amelyet akár a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei szerzői is írhattak volna − mondja Ghitis. 

Soros − írta Musk közel 140 millió Twitter-követőjének − „a civilizáció szövetét akarja erodálni. Soros gyűlöli az emberiséget”.

A keretezés igazodik az évszázados antiszemita összeesküvés-elméletekhez, amelyek a zsidókat rosszindulatú erőként ábrázolják, akiknek árnyékhatalmuk a civilizáció elpusztítására törekszenek.

A szerző szerint Soros a liberális ügyek, köztük a demokrácia, az emberi jogok, a környezetvédelmi kérdések támogatója. Ő liberális, Musk nem az, de nem az volt a lényeg, hogy ők nem értenek egyet.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint Musk szavai

felbátorítják a szélsőségeseket, akik már most is zsidóellenes összeesküvéseket szőnek....

Az összeesküvések népszerűsítése úgy tűnik, Musk egyik kedvenc játékává vált, a következményekre való tekintet nélkül. Nem számít, hogy a rasszisták és az antiszemiták embereket gyilkolnak; hogy az antiszemita támadások az egekbe szöktek, a legmagasabb szintre, amióta az ADL 1979-ben elkezdte a nyilvántartást vezetni. Musk rátett egy lapáttal, és azt mondta, hogy akkor is azt mond, amit akar, ha az a pénzébe kerül.

Miközben az obskúrus összeesküvés-elméletek üzeneteit terjeszti, rönköket dobva az amúgy is növekvő tűzre, Musk még robbanékonyabbá teszi a törékeny közösségi médiakörnyezetet, ezzel még veszélyesebbé téve a világot. Mostanra a Muskot az első években körülvevő titokzatosság nagy része feloldódott. A széles körű csodálatot a szélsőjobboldal egyes képviselői körében kialakulóban lévő kultikus hős státuszára cserélte  − írja a CNN-cikk szerzője. 

(Borítókép: Elon Musk. Fotó:  LUDOVIC MARIN / POOL / AFP)

Rovatok