Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Köszönjük olvasóink figyelmét!

 • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely leszögezte, hogy vizsgálják – és ezt helyesnek is találja –, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) adatai Magyar Péterrel kapcsolatosan kiszivárogtak, szerinte ez különösen védett egészségügyi adat. Bár jogsértés történt, nem biztos, hogy ezt az OMSZ hozta nyilvánosságra. Majd aláhúzta: róla is teljesen valótlan egészségügyi információkat hoztak nyilvánosságra, közszereplőként szerinte ezt bizonyos szinten tűrni kell.

  Gulyás Gergely előzetesen nem tudott arról, hogy az iráni exelnök ideérkezett. Eddig és ezután se fogja bekérni azt a névjegyzéket, hogy ki érkezik az egyetemre. „Tiszteletben tartom az egyetemi autonómiát” – összegezte.

 • Gulyás Gergely a Műegyetem forráshiányára vonatkozó kérdésre elmondta, tárgyalni fogja a kormány a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét. Azon vannak, hogy segítsenek a felsőoktatási intézményeknek, Magyarország az elmúlt 2-3 évben a felsőoktatásra fordított forrásait példátlan módon emelte.

 • Gulyás Gergely nagyon optimista, de nem jósol mandátumszámot az európai parlamenti választásra. A miniszter baloldalon belüli roncsderbit lát, figyelik ennek az eredményét. A kampány érdemi része az utolsó hónap, mától pont egy hónapra vannak a választások, a Fidesz politikusai járják az országot, azon vannak, hogy mindenkinek világossá tegyék, komoly tétje van a választásoknak, szeretnék kiérdemelni a választópolgárok bizalmát.

 • Gulyás Gergely szerint az Európai Unió működésének az alapja, hogy vannak olyan hatáskörök, amelyeket az uniós intézményeken keresztül közösen gyakorolnak a tagállamok. Azonban szerinte Brüsszel „lopakodó” jogalkotásban a hatáskörét folyamatosan kiterjesztené, ezek pedig szerinte nagyon éles és fontos kérdések, problémák.

 • Némi közjátékot követően Gulyás Gergely leszögezte: Magyarország nem kíván rendkívüli NATO-csúcsot összehívni.

  A rendes közgyűlés júliusban, Washingtonban LESZ.

  Illetve a kormány szerint az ukrán gabona tönkretette volna a magyar agráriumot, így azt betiltották. És mindent, ami az agrárszektort veszélyezteti, be fognak a jövőben is tiltani. 

 • Gulyás Gergely a Mandiner kérdéseire elmondta, hogy az Európai Unió a jogot régóta zárójelbe tette. A vagyonelkobzásokkal kapcsolatban leszögezte:

  a második világháborúra emlékeztet, ha valakinek nemzethez vagy országhoz kapcsolódóan veszik el a vagyonát – CSAK AZÉRT, MERT OROSZ. Azonban szerinte meg kell várni a hivatalos előterjesztést.

  A napokban a Gazdasági Bizottságban a Fidesz támogatta, hogy 1000 forintos legyen az egynapos matrica, ugyanakkor ezt a kormány még nem tárgyalta.

 • Gulyás Gergely világossá tette, a 2015 előtti állapot helyreállítását várják a kisebbségek jogait illetően Ukrajnában, enélkül az uniós csatlakozási tárgyalásokban való előrelépés nem lehetséges. Több pontban összegezték az ezzel kapcsolatos elvárásaikat Kijev felé.

 • Gulyás Gergely szerint migráció ügyében ha a szabályok szigorításáról van szó, Dánia és Ausztria is olyan országok, amelyekre lehet számítani. A nyilatkozatok jól hangzanak, a kérdés az, hogy ezeket követik-e tettek. 

 • A kórházi várólistákkal kapcsolatban kiemelte: az átlagok csökkentek, és nemzetközi szinten sem állunk rosszul. A legrosszabb időszakban 43.000-en, napjainkban 26.000-en várnak 60 napnál tovább a műtétre – tette hozzá a kormányszóvivő.

 • Gulyás Gergely a költségvetési kérdésekkel kapcsolatban kiemelte:

  a bevételek nőttek, ezért csökkent a hiány.

  A 4,5 százalékot a kormány mindenképpen tartani akarja, és a mostani adat alapján ez tartható. Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2590,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 96,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 103,3 milliárd forintos hiányt mutattak – olvasható a Pénzügyminisztérium tájékoztatásában.

  Majd arra a kérdésre, hogy „Hol van a kínai elnök?” és „Milyen a hangulat most a kormányban?”, Gulyás Gergely leszögezte: „a hangulatom alapvetően nem változott, és javuló tendenciát mutat”. A kínai elnök délelőtt a köztársasági elnökkel találkozott, majd a kormányfővel ebédel. Délután fél 6-kor lesz sajtónyilatkozat, majd egy hivatalos vacsora következik.

 • Gulyás Gergely az uniós forrásokról elmondta, érkeznek pénzek Magyarországra, több száz millió euró kifizetése megtörtént az új költségvetésből is.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre leszögezte, hogy Kína számára azért fontos Magyarország, mert a világgazdaság második legnagyobb szereplője – egy évtizeden belül az első is lehet. Egyes prognózisok szerint India, Kína és az USA holtversenyben lesz 2050 környékén.

  Így Kínának is piacokra van szüksége.

  „Kínában a gazdasági kapacitás végtelen”, így nekik is érdekük, hogy európai befektetéseik legyenek uniós országokban – összegezte Gulyás Gergely.

  A kínai béketervvel kapcsolatban kiemelte, hogy akár békét is hozhat, ugyanakkor folytak arról is viták. Magyarország önmagában nem tud békét teremteni, de a tárcavezető szerint Kínának jelentős beleszólása van ebbe a békébe.

 • Gulyás Gergely lapunk kérdésére elmondta, az egyeztetések folyamatosak az Európai Bizottsággal az Erasmus- és a Horizont-programokról.

 • Gulyás Gergely lapunk kérdésére elárulta, ezelőtt körülbelül három hónappal kapott tájékoztatást, akkor szerkezetkész volt az épület.

 • Jó döntés volt-e a listás választás visszahozása a fővárosban, amivel a Tisza Párt előtt is megnyílt az út a Fővárosi Közgyűlésbe? – kérdeztük Gulyás Gergelytől. A miniszter kifejtette, egy ellenzéki javaslatot támogatva fél évvel ezelőtt módosították a fővárosi választási szabályokat, tisztán listás választási rendszerről döntött az Országgyűlés. A korábbi rendszerben nehezebb lett volna elindulni, de az események kronológiája fordított. Gulyás Gergely szerint a demokrácia velejárója, hogy új pártok megjelennek és indulnak a választásokon.

 • Karácsony Gergelynek a külföldi befolyásával kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte, hogy számos kérdés van, amire válaszolnia kell a főpolgármesternek.

  Ugyanakkor tőle nem lehet ilyen kétórás időszakban kérdezni.

  „Kár, hogy a véleményét nem ismerjük. A főpolgármester válasszal tartozik arról, hogy külföldi támogatással kampányolt-e 2019-ben.” Másik kérdésre kiemelte, növekvő háborús pszichózis van Európában, amiben a lengyel kormány az élen jár.

 • Gulyás Gergely ma is igennel szavazna Magyarország uniós csatlakozására, mert ez az ország érdeke – az Európai Unió mai működésével kapcsolatos ellenérzéseivel együtt is.

 • 63,4 milliárd forintot fordítanak a kórházi adósság rendezésére. Nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben dönteni.

 • Gulyás Gergely szerint az, hogy valaki a saját feleségét lehallgatja és felveszi, az minősíthetetlen, ehhez képest a Poloska Péter” megfogalmazás barátságosnak tekinthető. A miniszter arra számít, hogy végül a baloldal egységesen lép fel, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc összefog.

 • Mahmúd Ahmadinezsád budapesti előadásáról Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány világos és Izrael-barátnak minősített politikát visz, a magyar kormány egyik tagja sem találkozott a volt iráni elnökkel, egyetemi előadást tartott. A magyar kormány a volt iráni elnök korábbi, holokausztra vonatkozó szavait elítéli. Az akadémiai szabadság ugyanakkor megilleti az állami egyetemeket is.

 • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely a kínai elnökkel kapcsolatos megállapodásokról leszögezte, hogy a ferihegyi vasútban van lemaradása Budapestnek – hiszen kötött pályán nem lehet bejutni a városba. Szerinte ha a kínaiakkal sikerül is megállapodni, akkor is előbb meg kell vizsgálni a lehetőségeket. Ugyanakkor rögzítheti a megállapodás, hogy közreműködhetnek egy ilyen beruházásban.

  A Paks II. beruházásban viszont nem vesznek részt.

  Zelenszkij meghívta Orbánt az ukrán békecsúcsra. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely leszögezte, Orbán Viktor megfontolja a meghívást, ugyanakkor mivel nem lesz ott az összes háborús fél, így sok értelme nem lesz. A békében partnerek vagyunk, de szerinte az érdemi előrelépéshez előbb tűzszünet kell.

  Június 9-e előtt nem valószínű, hogy létrejön az Orbán–Zelenszkij-találkozó.

  Majd másik kérdésre azt is leszögezte: májusban összesen 63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre.

 • Magyar Péter azt állította, hogy az egyik rendezvényén korlátozták az internetelérését, Gulyás Gergely szerint ez nem rendészeti, hanem orvosi kérdés. Arról, hogy Kocsis Mátét támadja Magyar Péter, Gulyás Gergely elmondta, vélhetően valamilyen erős kisebbrendűségi komplexus állhat a háttérben.

 • Gulyás Gergely leszögezte, hogy minden politikai erőnek el kell számolnia a kampányhoz felhasznált forrásokkal. És szerinte 1990 óta a külföldről elfogadott pénzekről konszenzus volt, és ezzel most a baloldal szembemegy: külföldről is elfogadnak forrásokat. Így szerinte Karácsony Gergelynek is el kell majd számolnia a pénzekkel.

  Nagy kérdés szerinte, hogy mennyi olyan békepárti képviselő lesz Európában, „akik mielőbb békét akarnak”. Továbbá az európai baloldal a magyar baloldalhoz hasonlóan migrációpárti, és szerinte a genderkérdésekben „az elmebajnak többsége volt az elmúlt 5 évben az Európai Parlamentben”.

  Majd másik kérdésre leszögezte: örüljünk annak, hogy jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, és jelenleg a kereskedők betartják a korábbi megállapodást. „A pénteki árcsökkentésekkel alatta is leszünk kicsivel a szomszédos országok átlagárának.”

 • Gulyás Gergely a jogállamisági eljárásról kifejtette, nyilvánvaló, hogy Lengyelországban az állam működésében semmi nem változott, de olyan politikai erő került hatalomra, amelyet az Európai Bizottság a szövetségesének tekint, háborút támogató kormány. Ez elegendő volt ahhoz, hogy lezárják a hetes cikkelyes eljárást, bár a kettő eljárás nem ugyanaz, mert a Lengyelország ellenit a bizottság kezdeményezte, a Magyarország ellenit az Európai Parlament. Az Európai Unióban mára a jogállamisági kérdéseknek nincs köze a joghoz, politikai kérdésekké váltak – vélekedett Gulyás Gergely.

 • Az otthonteremtési rendszer kapcsán leszögezték, hogy január elsejétől bevezették a csok pluszt, ami egy kedvezményes államilag támogatott hitel – 15, 30, 50 millió forint értékben igényelhető. Vitályos Eszter tájékoztatása szerint eddig 83 milliárd értékben, 3100 család érdeklődött a támogatásért, 26 millió forint átlagos összegben. Illetve összesen 1400 házaspár kapott eddig csok plusz hitelt. 

  Az otthonfelújítási program kapcsán kiemelte: lezárult a társadalmi egyeztetés. A Program iránt fokozott volt az érdeklődés – összesen 500 vélemény érkezett. Továbbá kikerült a feltételek közül, hogy gázhálózati kötöttséggel kell rendelkeznie az igénylőnek. Hozzátette: az elmúlt 5 hétben több mint 210 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások, ebből 180 milliárd forint a közútfejlesztést érintette. 

 • Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány áttekintette a gazdasági helyzetet. 2023-ban a legfontosabb a háborús infláció letörése volt, ami megvalósult. 2024 a növekedés újraindításának éve lesz. Az első negyedéves adatokat nézve azt mondhatják, hogy ez a célkitűzés is valóra vált, az adatokkal az európai élmezőnyben vagyunk.

  A háborús környezet viszont továbbra is visszaveti az európai növekedést. 2024-ben a 2,5 százalékos GDP-növekedés a jelenlegi körülmények mellett is reális, 2025-ben pedig a 4,1 százalék. A fogyasztás is kezd helyreállni, a kiskereskedelmi forgalom ismét növekedést ért el. A miniszter a turizmusra vonatkozó adatok emelkedéséről is beszámolt.

 • Majd Gulyás Gergely leszögezte, hogy a kínai elnök látogatása azért is fontos, mert Európában egyedül Párizsba és Budapestre látogatott most el. „Ez jól mutatja Magyarország nemzetközi súlyát.” A látogatás gazdasági jelentősége kiemelendő a tárcavezető szerint. Gulyás Gergely szerint a nemzetközi gazdaságban Kína egyre nagyobb szerepet vállal. Napjainkban az 500 legnagyobb vállalat közül 135 Kína területéről származik, míg az USA 136-ot ad.

  „Kína a világ egyik vezető gazdasági hatalmává vált.” Ezért is érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen Magyarországra, a konnektivitás elve mentén. Olyan területeken kötünk megállapodásokat, ahol Kína csúcstechnológiát képvisel. A magyar gazdaság a leginkább integrált tagállam az Európai Unióban, és ugyanígy örülünk az amerikai befektetéseknek is. Konkrét megállapodások is lesznek, fél 6-kor lesz erről ma bejelentés.

 • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a tegnapi kormányülésen elemezték a háborús helyzetet, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb részletek derülnek ki azokról a NATO-tervekről, amelyek a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével fenyegetnek. A fegyverszállítások koordinációjáról és a kiképzésről van szó a NATO-javaslatban, valamint öt évre szóló finanszírozásról. 

  A miniszter elárulta, Magyarországon óriási nyomás van, hogy támogassák a NATO-terveket, de a kormány álláspontja egyértelmű: ki akarnak maradni a háborúból, ebben a misszióban nem kívánnak részt venni. Úgy látják, hogy a háborúnak a csatatéren nem lesz megoldása, nyolcszázezer áldozat van. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a NATO részvétele helyett a béketárgyalások mielőbbi megkezdését és azonnali tűzszünetet szorgalmaznak. A helyzetet nehéznek tartják, a NATO védelmi szövetség, maga állapítja meg, hogy mit értékel a területe elleni támadásként, erre vonatkozó kísérletek, tervek is vannak.

  A nyári washingtoni találkozóig szeretnének a NATO-n belül kompromisszumot kialakítani, Magyarország lojális szövetséges, korábban is fontosnak tartotta a kormány, hogy a haderőre a GDP-arányos 2 százalékot költsék, ez Magyarországon így van, viszont a békét kell szolgálni. 

 • Jelenleg már csak négyen vannak versenyben a főpolgármesteri címért:

  • Grundtner András (Mi Hazánk),
  • Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd),
  • Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP)
  • és Vitézy Dávid (LMP–VDB).

  A 2024-es választási kampány lassan pedig a hajrába érkezik. A Kormányinfón szinte biztosan érintik majd ezt a kérdéskört.

Rovatok