Index Vakbarát Hírportál

Az USA a békét támogatja az ázsiai területi vitákban

2012. július 12., csütörtök 19:14

Hillary Clinton ázsiai turnéjának részekén találkozott a kínai külügyminiszterrel is. A Kambodzsában zajló ASEAN-tárgyalások kapcsán Clinton elmondta, az Egyesült Államok nem kíván állást foglalni a csendes-óceáni területi vitákban. Azt viszont megerősítette, hogy országa együtt fog működni Kínával az ázsiai kérdések megoldásában. Kiemelte, az Egyesült Államok érdeke, hogy megmaradjon a hajózás szabadsága, a béke és a stabilitás, valamint hogy ne sérüljön a nemzetközi jog a Dél-kínai-tengeren – írja a BBC.

Az amerikai külügyminiszter asszony feszült időszakban utazott Ázsiába, hiszen a Csendes-óceánon számos területi vita újult ki az utóbbi hetekben. Ezek megoldására a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) konferenciát hívott össze Phnompenben, ahol egy magatartási kódex létrehozásáról döntöttek. A dokumentumot azonban Kínának is el kell fogadnia, mint a legtöbb területi vita érintettjének. Clinton hangsúlyozta, hogy Kína és az Egyesült Államok együtt fog működni az érzékeny kérdések megoldásában.

A Csendes-óceánon több területi vita is kiújult az elmúlt egy évben. Június végén a kínaiak a Spartly-szigetek felé indítottak hajókat, amelynek egyes részeire Kína, Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és még Brunei is igényt tart. Nem sokkal korábban Kína egy közös megállapodás következtében kivonta hajóit a Huangjan-szigetekről, amire rajta kívül a Fülöp-szigetek is igényt tart. Július elején Dimitrij Medvegyev tett látogatást a Kuril-szigeteken, amiért Oroszország és Japán verseng már a második világháború vége óta. Szerdán a japán és a kínai fél haditengerészete a Senkaku-szigetek körzetében nézett egymással farkasszemet.

Rovatok