Index Vakbarát Hírportál

Izrael elnöke megvédi a körülmetélést

2012. augusztus 23., csütörtök 21:58

Levelet írt Joachim Gauck német államfőnek Simon Peresz izraeli elnök, amelyben védelmébe vette a Németországban heves vitát kiváltó körülmetélést.

„A körülmetélés a zsidó önazonosság középpontjában lévő évezredes rituálé, amely azóta határozza meg a zsidó népet”, hogy megszületett Ábrahám és az Úr között a szövetség – írta Peresz a levélben, amelynek egyes részleteit hivatala tette közzé.

A fityma egészségtelen lehet

Amerikában csökken a körülmetélés népszerűsége, ezért kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az adataik szerint a nem körülmetélt férfiaknál gyakoribb többek között a HIV- és a HPV-fertőzés, illetve a herpesz, és ezek kezelése hosszú távon sokkal többe kerül az egészségbiztosítóknak, mintha kifizetnék a gyerekkori körülmetélést.

Júniusban Zimbabwéban több mint 40 képviselő metéltette magát körül az AIDS megelőzéséért folytatott harc jegyében.

A vallási indíttatású körülmetélés heves vita tárgya Németországban azóta, hogy egy kölni bíróság június végén testi sértésnek minősítette a zsidó és a muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál.

„Az izraeli elnök kedvezőnek tartja a német vezetők és a parlament reagálását, amely megnyitja az utat a kérdés törvényi rendezése előtt” – közölte Simon Peresz, utalva arra, hogy a Bundestag júliusban nagy többséggel elfogadott határozatban foglalt állást amellett, hogy meg kell teremteni a fiúgyerekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét.

Németországban 4 millió muzulmán és több mint 200 ezer zsidó él.

Rovatok