Index Vakbarát Hírportál

Feladta magát az egyik gyanúsított

2015. január 7., szerda 20:06 | kilenc éve frissítve

Feladta magát a rendőrségnek a Charlie Hebdo szerkesztőségében rendezett mészárlás ügyében keresett három férfi közül a legfiatalabb, akiről azt feltételezték, hogy a két fegyveres sofőrje lehetett, erősítette meg az AFP és az iTélé is.

A rendőrség terrorelhárító egységei késő este két francia városba is kivonultak a Charlie Hebdo szerkesztőségében és menekülés közben 12 ember meggyilkolásával gyanúsított támadókat keresve, az egyikben, Charleville-Mézières-ben vették őrizetbe Hamyd Mouradot.

A rendőrségi források szerint a 18 éves fiatal 23 órakor jelentkezett, miután a neve már körbejárt a közösségi médiában, és kiszivárgott, hogy őt is keresi a rendőrség.  Az iTélé szerint Mourad ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, hogy iskolában volt a támadás idején. A BBC és a CNN szerint a fiú több osztálytársa is ezt állította, szerintük azért adhatta fel magát, hogy ezt tisztázza. Hivatalos nyilatkozat ugyanakkor még nem érkezett a rendőrség részéről.

A rendőrök több utat lezártak Reims Croix-Rouge városrészében is. A kommandósok bementek az egyik épületbe, de nem sokkal később kijöttek, lövés nem dördült el. A támadókat végül nem találták ott, de házkutatásokat tartottak, egyes források szerint DNS-mintákat is gyűjthettek. Egy épületkomplexumot utána is körbevettek, és egy lakásban vizsgálódtak. A Le Figaro értesülései szerint azért, mert az elmúlt hetekben itt tartózkodhattak a Kouachi testvérek.

A párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségét délben megtámadó, 12 embert megölő, 11-et megsebesítő két fegyverest és harmadik társukat már estére azonosították a hatóságok.

Hiába ismerte a támadókat a rendőrség

Több embert is letartóztattak az éjjel, akik bár nem gyanúsítottak, mégis kapcsolatban lehettek a két terroristával – jelentette be csütörtök reggel Manuel Valls miniszterelnök a francia RTL rádiónak. A BBC-nek a belügyminisztérium pontosabb adatokkal is szolgált: hét embert, a Kouachi fivérek családtagjait és barátait vették őrizetbe. A miniszterelnök azt is elárulta, jelenleg azt tartják a legfontosabbnak, hogy megelőzzenek egy esetleges újabb terrortámadást, ezért is publikálták a feltételezett elkövetők fényképét.

Valls óriási rendőrségi ballépésre utaló beismerést tett: azt mondta, „semmi kétség”, hogy a két terroristát ismerte a rendőrség, sőt, követték is őket a támadás előtt.

Ők követhették el a támadást

A párizsi hatóságok szerda éjjel hivatalosan is nyilvánosságra hozták a gyilkosságokkal gyanúsított testvérpár nevét és fényképét, felhívásukban várják azok jelentkezését, akik bármit tudnak a hollétükről. Mindenkit figyelmeztettek azonban, hogy a két férfi veszélyes, és fegyverek vannak náluk.

Több francia forrás szerint a 34 éves Said és a 32 éves Chérif Kouachi, a két fivér francia állampolgár, és Párizs 10. kerületében születtek. Párizsban éltek, és a fiatalabbat állítólag már elítélték korábban terrorista cselekmény ügyében.

A testvérek már fiatal korukban „profi kis gengszterek voltak, akik később radikálisak lettek" – mondta egy rendőrségi forrás a Le Point-nak. A fiatalabbikat, Chérifet jól ismerte a rendőrség, a lap azt írta, hogy 2008-ban hároméves börtönbüntetésre ítélték 18 hónapra felfüggesztve, mert részt vett az Irakba dzsihadistákat küldő láncban, amelyet csak a „párizsi 9. kerület iraki láncának" neveztek.  Bővebben a testvérekről itt>>>

A Le Point szerint Said és Chérif Kouachit úgy azonosították a nyomozók, hogy megtalálták a Porte de Pantin-nél hátrahagyott kocsiban az igazolványaikat, ugyanakkor hajnalban a Reuters azt közölte, ők úgy tudják, csak egy személyit találtak a járműben.

12 embert megöltek

Az ügyészség esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az épületbe behatoló két fegyveres férfi, miután megtudta, hol vannak a lap szerkesztői, a földszinten megölt egy embert, majd pedig a második emeletre ment, ahol éppen tartott a szerkesztőségi értekezlet. Tüzet nyitottak, és megöltek tíz embert, köztük a teremben jelen lévő rendőrt. Ahogy korábban szemtanúk is mondták, közben „Allah akbar" kiáltásokat hallattak, és azt mondták, hogy „a prófétát akarják megbosszulni".

Menekülés közben a bejárat közelében lövöldözésbe keveredtek egy rendőrjárőrrel, majd pedig biciklis rendőrökkel, végül pedig ezután lőtték meg, majd végezték ki azt a rendőrt, akinek a halálát videón lehetett látni. A fekete Citroën C3-assal menekülő támadók karamboloztak egy autóssal a Colonel Fabien térnél, a Rue de Meaux-n érkezve. Ez az autós mondta vallomásában, hogy hárman voltak a járműben. A férfiak ezután szerezték meg egy másik autós Renault Clióját, és innentől nyomukat vesztette a rendőrség. 

A térképen az ikonokra kattintva nézheti meg, hogy az egyes helyszíneken mi történt. 

Két lakást is átkutattak

A Le Figaro szerint példátlan méretű hajszába kezdett a rendőrség és a csendőrség Franciaországban, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőit. Az FBI igazgatója, James Comey bejelentette, hogy együttműködnek a francia hatóságokkal a támadók kézre kerítéséhez. Rendőrségi források szerint attól is tartanak, hogy a támadók esetleg újabb akciót hajthatnak végre.

A Raidet, a rendőrség terrorelhárító kommandósait Seine-Saint-Denis külvárosba küldték, mert arrafelé tartottak a támadók, amikor elvesztették a nyomukat. A Le Parisien szerint a rendőrök házkutatást tartottak Seine-Saint-Denis-ben a Jean-Lolive à Pantin sugárút egyik lakásában. Senkit nem vittek be kihallgatásra, de a lap szerint a lakás esetleg a terroristák búvóhelye lehetett. Később egy második lakásban is vizsgálódtak, ezúttal Gennevilliers-ben.

Azt találgatták, kik lehettek

A támadókról estig keveset lehetett tudni, de több szemtanú is azt mondta, hogy az al-Kaidát emlegették. A 20minutes.fr szerint egy szemtanú egészen pontosan azt hallotta, hogy a támadók egyike azt kiáltotta: „Mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette."

A Buzzfeed azonban hozzáteszi, hogy egy olyan egyujjas tisztelgés is látszik a támadókról készült felvételeken, amiket az Iszlám Állam fegyvereseiről készült videókon is látni lehetett, de más iszlamista csoportok tagjai is használták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A videón azonban a Charlie Hebdo egyik támadója a jobb keze helyett a balt mutatja fel.

Több ezren vonultak utcára

Este szolidaritási tüntetést tartottak több francia városban: Párizsban 35 ezren, Lyonban 10 ezren vonultak utcára, de az AFP szerint országszerte több mint százezren szolidarítottak nyilvános demonstrációkon az áldozatok családjaival.

Gyásznappá nyilvánította a csütörtöki napot François Hollande francia elnök. Az államfő tévébeszédében bejelentette, hogy „délben egy percre leáll minden közszolgáltatás, a zászlókat három napon keresztül félárbocra eresztjük". Hollande csütörtök reggel Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnökkel is egyeztet. Anne Hidalgo párizsi polgármester pedig bejelentette, hogy a Charlie Hebdo lap Párizs díszpolgára címet kap.

A világ számos városában szolidarítanak a franciákkal, a közösségi oldalakon néhány óra alatt szerveztek tüntetéseket. Berlinben nagyjából ötszázan gyűltek össze késő délután, és Brüsszelben szintén százak mentek utcára két helyszínen is: a nagykövetségnél, illetve több mint ezren voltak az Európai Parlament épületénél. Londonban a Trafalgar téren szintén több száz ember tiltakozott az erőszak ellen, akárcsak Madridban, ahol a tüntetésen részt vett a francia nagykövet is.

Madridban emelték a készültségi szintet

Egyeztetést tartottak a történtek után az olasz, a spanyol és a belga terrorellenes hatóságok is. Madridban emelték a terrorfenyegetettségi készültség szintjét. Londonban David Cameron miniszterelnököt tájékoztatták a titkosszolgálatok, de nem emelték meg a készültségi szintet, ami már eddig is magasan volt. Az Európai Unió külügyminiszterei január 19-i találkozójukon vitatják meg a terrorizmus elleni küzdelem ügyét.

A párizsi támadásról írt cikkeinket, az eseményeket és az eddig ismert információkat itt olvashatja összegyűjtve:

Megszólalt a karikaturista, aki beengedte a fegyvereseket, akik állítólag először rossz címre mentek. Azt is elmondta, hogy öt percig tartott a mészárlás, a fegyveresek az al-Kaidát emlegették>>>

A támadás végrehajtásából az látszott, hogy profi, hidegvérű gyilkosok támadtak. Pontosan céloztak, az apróságokra is figyeltek>>>

A támadókat videóra vették, ahogy az egyik megsebesült, földön fekvő rendőrt kivégezték. A videót itt nézheti meg>>>

François Hollande francia elnök szokatlanul gyorsan érkezett a merénylet helyszínére, a támadás után egy órával már a XI. kerületi szerkesztőségnél volt. Azt mondta, hogy terrortámadás történt, ami sokkolta Franciaországot>>>

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el, fegyveres katonákkal lett tele a francia főváros. Most a legmagasabb, skarlátvörös szintet léptették életbe, amilyen legutóbb 2012 tavaszán volt, a Toulouse környéki vérengzés után>>>

A Radio France, a France Télévisions és a Le Monde este közleményt adott ki arról, hogy munkaerőt és más segítséget ajánl a Charlie Hebdónak, hogy a magazin „tovább élhessen". A szerdai párizsi terrortámadás után a neten a #JeSuisCharlie (Én vagyok Charlie) hashtaggel   terjednek a részvétnyilvánító posztok>>>

Elítélte a támadást többek között Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Orbán Viktor részvéttáviratot küldött Hollande-nak, és a külügy is elítélte a támadást. A török kormány is elítélte a párizsi mészárlást>>>

A szatirikus lap viccelt már a franciák legendás elnökével, és akkor sem hagyott fel az iszlamisták kritikájával, amikor felgyújtották a szerkesztőséget. Ezt kell tudni a megtámadott lapról>>>

Néhány karikatúra, amiért megharagudhattak a terroristák. Ezekért ölhették meg a francia újságírókat>>>

A Charlie Hebdo pont most Houellebecqet tette címlapjára. Michel Houllebecq Behódolás című, hamarosan megjelenő új regényében megjósolta a muszlim hatalomátvételt. A támadás után megerősítették a könyv kiadójának védelmét>>>

Nyugat-Európát hódítja az iszlám szélsőségesség, csak Franciaországban több mint ezren csatlakozhattak a dzsihádhoz, és a Szíriából, Irakból visszatérőket is kockázatnak tartják. Az iszlamisták célpontjai elsősorban a gyökereiket kereső második generációs nyugati bevándorlók lehetnek>>>

Rovatok