Index Vakbarát Hírportál

Nyugat-Európát hódítja az iszlám szélsőségesség

2015. január 7., szerda 14:39

Eredeti brit akcentussal beszélő férfi az Iszlám Állam lefejezős videóján. Egy befordult 16 éves bécsi középiskolás fiú, aki egy Szíriában készítette propagandavideón tűnik fel. Két Bécsben élő bosnyák tinilány eltűnik, majd Szíriából érkezik róluk hír, hogy dzsihádistákhoz mentek férjhez. Két svéd kamaszt még időben leszednek a repülőről, mielőtt Isztambulba utaznának, hogy csatlakozzanak a szélsőségesekhez.

Csak néhány hír az elmúlt hónapokból arról, milyen csápokat növesztett mára Európában az Iszlám Állam az arra fogékony vallási fanatikusokban. A hódítás nemcsak Szíriában, Afganisztánban vagy Irakban zajlik, hanem Nyugat-Európa bevándorolóktól sűrűn lakott városaiban is. Az iszlám célpontjai elsősorban a gyökereiket kereső második generációs nyugati bevándorlók.  

Becslések szerint 11-12 ezer külföldi harcolhat az Iszlám Állam mellett, de háromnegyedük nem nyugati országból, hanem Tunéziából, Szaúd-Arábiából és Jordániából érkezett. Az európai országok közül a legtöbben, legalább hétszázan Franciaországból csatlakoztak a dzsihádhoz. Becslések szerint több mint 1100 francia kerülhetett kapcsolatba valamilyen formában dzsihádista szervezetekkel. Ötödük már áttért az iszlámra, többségüket pedig az interneten szervezték be.

Nemrég két, muszlim hitre áttért francia állampolgár is részt vett abban a csoportos lefejezésben, amelyben, egy túszul ejtett amerikai katonát is meggyilkoltak. A csatlakozók nem csak harcosok, közel 150 nő is van köztük. Tavaly ősszel egy a szíriai Rakkában készített rejtett kamerás felvételen volt látható, ahogy egy ottani internetkávézóban Franciaországból érkezett, tökéletes franciát beszélő muszlim nők otthon maradt családjukkal beszélgetnek. Az egyikük például azt mondta Franciaországban maradt rokonának, hogy nem megy vissza, mert jól érzi magát, a tévében pedig mindent eltúloznak nyugaton.  

Rejtett kamerás felvétel az Iszlám Állam fővárosából

A franciák erősebb beágyazottságuk miatt jobban ki is vannak téve az Iszlám Állam elleni csapások következményeinek. A IS elleni francia légi csapások megkezdése után elraboltak egy francia turistát Algériában, akit aztán lefejezett egy Iszlám Állammal szimpatizáló csoport.

Franciaországban már tavaly szeptember végén is szigorítani akarták a terrorellenes törvényeket. A feltételezett dzsihádistáknak megtiltanák, hogy elhagyják az országot, és külön rendőri egységet állítottak fel a gyanúsítottak kiszűréséhez. A javaslatok között szerepelt, hogy zárják be a dzsihádot népszerűsítő honlapokat, akadályozzák meg, hogy hazatérjenek a Szíriában vagy más külföldi országban harcolók.

Az is előfordul, hogy valaki meggondolja magát, és szeretne visszatérni. Ez azonban nem könnyű, sőt, sokszor lehetetlen. Nemrég száz olyan külföldit végzett ki az Iszlám Állam, aki megpróbált elmenekülni Rakkából. 

Míg a visszatérőket  Dániában tárt karokkal és ingyenes átképző programmal várják, az Egyesült Királyságban kitiltás vár rájuk. Franciaországban is készek lennének visszafogadni és deradikalizációs táborokba küldeni a visszatérőket, de a szélsőjobboldal is előállt a maga ötleteivel. A Nemzeti Front alapítója, Jean-Marie Le Pen például azt javasolta, hogy guillotine-nal fejezzék le az elfogott dzsihádistákat.

Rovatok