Index Vakbarát Hírportál

Csak Szerbia és Kína siet a szírekért aggódó oroszok segítségére

2016. augusztus 9., kedd 20:49 | aznap frissítve

Csak a szerb és a kínai fegyveres erők hallották meg Oroszország segélykiáltását, amikor az humanitárius segítséget kért az aleppói civilek megsegítésére. 

"Az orosz védelmi minisztérium nagyra értékeli Kína és Szerbia segítségét, amikor elsőként jelentkezett az orosz-szír haderő humanitárius akciójához" - adott ki nyilatkozatot az orosz minisztérium. A Balkan Insight beszámolója szerint az oroszok az Egyesült Államok, az európai és ázsiai országok haderőit is meghívták a közös akcióra, de azok nem válaszoltak.

A képet árnyalja, hogy az említett orosz-szír haderőben a szír fél Aszad elnök serege, amely a háborúban válogatás nélkül öl civileket és katonákat, továbbá nem riad vissza a nemzetközi szinten betiltott vegyi fegyverek használatától sem. Az orosz fél pedig civileket, gyerekeket, nőket is ápoló kórházak szisztematikus bombázásával váltott ki nemzetközi felháborodást. 

Aleppo ostroma is arról szól, hogy az orosz-szír csapatok megpróbálják visszaállítani a diktátor hatalmát. Aleppót hetek óta ostromolják Putyin és Aszad elnök csapatai. Ennek során tudatosan pusztították el a kétmilliós város egészségügyi rendszerét, ivóvízellátását, és amúgy az egész várost. A városban az orosz bombázások, és Aszad haderőinek ostroma miatt már fogytán az élelem, és a gyógyszer. Az ivóvíz hiánya katasztrófahelyzetet teremtett.

Kétmillió lakosból kevesebb mint 300 ezer maradhatott lakóhelyén.

Kedden az ENSZ felhívást tett közzé általános tűzszünetre, hogy segélyeket juttathassanak el a szenvedő civil lakosságnak. A világszervezet szavai azonban visszhang nélkül maradtak.

Az orosz haderő a nemzetközi felzúdulás hatására végül humanitárius folyosókat nyitott, hogy aki akar, távozhasson. Ezt a kezdeményezést igyekszik most Oroszország a saját javára fordítani. 

A felhíváshoz csatlakozó két országban közös, hogy mindkettő éppen a humanitárius hiányosságairól ismert. Oroszország és Szerbia egyébként a közelmúltban kezdett közös hadgyakorlatot, amely felkavarta a szomszédos Horvátország nyugalmát.

Rovatok