Index Vakbarát Hírportál

Duterte menne Putyin után

2016. november 17., csütörtök 10:31

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök is kihátrálna a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság mögül.

Ezzel követné Vlagyimir Putyint, aki azért vonta vissza rendeletben Oroszország aláírását a bíróság alapító dokumentumáról, mert nem tetszett neki, hogy a szervezet érdeklődni kezdett az oroszok sok nemzetközi kritikát kiváltott szíriai bombázásai iránt.

Duterte eddig sem éppen a nyugati kapcsolatok ápolásával került a hírekbe: Obamát a pokolba kívánta, a frissen megválasztott Donald Trumpot viszont melegen üdvözölte. Az Európai Uniónak meg csak annyit üzent, basszák meg.

Ők is ugyanazzal bosszantották fel, mint most a hágai bíróság: kritizálják a brutálisan szigorú drogellenes háborújáért, amelyben már eddig is több mint háromezer embert végeztek ki, és nincs jele annak, hogy leállna az elnök, aki egyébként a témával kapcsolatos egyik nyilatkozatában Hitlerhez hasonlította magát. Egy másik vád is érte a véres drogháború mellett, egy volt katona szeptemberben azt állította, Duterte még polgármesterként ezer embert gyilkoltatott meg.

Duterte csütörtökön arról beszélt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság haszontalan, és csak az olyan kis országokat zaklatja, mint amilyen az övék. Ezt egyébként közvetlenül azután mondta, hogy a nem annyira kicsi Oroszországot hozta fel példaként. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy ha Kína és Oroszország létrehozna egy új rendet, a Fülöp-szigetek lenne az első csatlakozó.

Rovatok