Index Vakbarát Hírportál

Trump részt akar venni az ellene indított eljárás perében

2019. november 22., péntek 09:29

Donald Trump amerikai elnök részt akar venni az ellene indítandó impeachment eljárás szenátusi perében – jelentette be Hogan Gidley, a Fehér Ház szóvivője csütörtök este kiadott közleményében, írja az MTI.

Az amerikai elnökök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás (impeachment) két szakaszból áll:

Ennek végén születik meg a döntés az elnök felmentéséről vagy ennek elutasításáról.

„Az elnök azért akar részt venni a szenátusi perben, mert egyedül ettől a kamarától számíthat tisztességes és az alkotmánynak megfelelő eljárásra” – áll a közleményben. A szóvivő elmondta: arra számítanak, hogy végre meghallgathatják azokat a tanúvallomásokat, amelyek korábban elhangzottak, és azokét is, akik valószínűsíthetően korrupció részesei, mint például Adam Schiff, Joe Biden és Hunter Biden.

Adam Schiff a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, ő irányítja a ház három bizottsága – a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési – által közösen szervezett meghallgatásokat. Ezekkel készítik elő az elnök elleni impeachment eljárást. A CNN szerint a demokraták mozgalmas decemberre számítanak, és azt valószínűsítik, hogy karácsony napján meg is szavazzák majd a Trump elleni eljárást,

ezzel ő lenne az Egyesült Államok történetének harmadik elnöke, akivel szemben életbe léptetik az impeachment eljárást.

A demokrata párti politikusok azt kifogásolják, hogy Trump júliusban egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette neki, hogy érdemes volna kivizsgáltatnia Joe Biden volt amerikai alelnöknek, egyúttal a demokraták egyik lehetséges elnökjelöltjének és fiának, Hunter Bidennek az ukrajnai üzleti ügyeit. Hunter Biden akkor lett a Burisma nevű ukrán gázcég igazgatósági tagja, amikor apja az Egyesült Államok alelnöke volt.

A demokraták feltételezése szerint Donald Trump a Bidenék elleni vizsgálatot szabta volna az Ukrajnának ígért katonai segély feltételéül. Elemzők azt mondják, hogy az eddig elhangzott tanúvallomások nem igazolják egyértelműen ezt a feltételezést. Trump kezdettől fogva „boszorkányüldözésnek″ nevezte az eljárás megindítására irányuló törekvést. 

Adam Schiff a csütörtöki meghallgatások után, ahol két diplomata számolt be az általuk ismert tényekről, azt mondta, hogy a Trumpnak tulajdonított tettek „sokkal rosszabbak, mint amelyeket Nixon követett el”.

Ezzel az 1972-ben kirobbant Watergate-botrányra utalt, ami után Richard Nixon, az Egyesült Államok akkori elnöke ellen szintén alkotmányos felmentési eljárást indítottak, de ő nem várta meg ennek végét, és még 1974 nyarán lemondott.

Rovatok