Index Vakbarát Hírportál

Ma bebörtönözhetik Navalnijt

2021. február 2., kedd 10:09

Kedden, magyar idő szerint 9 órakor vette kezdetét Alekszej Navalnij tárgyalása az orosz Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezéséről, hogy az ellenzéki politikus felfüggesztett börtönbüntetését letöltendőre változtassák. 

rossz jel, hogy az orosz főügyészség támogatásának adott hangot arról, hogy Navalnij rácsok mögé kerüljön, és már a tárgyalás kezdete előtt nagy erőkkel vonult fel a bíróság elé a rendőrség. 

Rohamrendőrökkel teli buszok és rabszállítók sorakoztak fel a környéken, és elkezdték a kordonok felállítását is. Nem véletlenül, hiszen Navalnij stábja szolidaritási tüntetésre szólította fel az ellenzéki híveit, és többen eleget tettek a felhívásnak. A bírósági épület környékén gyülekezők közül már több mint 200 embert őrizetbe vettek. 

A nagy kérdés most az, hogy Navalnijt rácsok mögé küldik-e. Ezzel az orosz hatalom azt kockáztatja, hogy mártírt csinál az ellenzéki politikusból, de közben még csírájában elfojthatja az utóbbi két hétben kibontakozó ellenállási mozgalmat, amely a fizikai térben két országos tüntetésben materializálódott. A tüntetések koordinálásának akadályozása érdekében Navalnij számos munkatársát és szövetségét házi őrizetre vagy elzárásra ítélték, vagy éppen büntetőeljárást indítottak ellenük. Navalnij leültetésével pedig lefejezhetnék az ellenállási mozgalmat, hiszen az ellenzék vezéralakjának „eltüntetésével" a lendület is kifújhat. 

A hatóságok szerint megvan a jogalap Navalnij leültetésére

A mai bírósági tárgyalás előzménye, hogy Navalnijt és testvérét, Oleget még 2013-ban sikkasztással állították bíróság elé, azzal vádolták őket, hogy megkárosították a francia Yves Rocher kozmetikai céget és egy másik vállalatot. Mindketten 3,5 börtönbüntetést kaptak, a különbség az, hogy Alekszej ítéletét végül felfüggesztettre változtatták, aminek a feltétele az volt, hogy időközönként be kell jelentkeznie a hatóságoknál.

A főügyészség rámutatott, hogy Navalnij több alkalommal sem tett eleget ennek a feltételnek 2020 januárja és decembere között, így tavaly augusztus 17. és december 29. között sem jelentkezett a nyilvántartáson, bár FSZIN figyelembe vette azt a tényt, hogy gyógykezelésen volt a berlini Charité Klinikán.

 Az ellenzéki politikust állítólag a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) novicsok típusú idegméreggel megpróbálta eltenni láb alól tavaly augusztusban, Navalnij szerint egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására. Az aktivista augusztus 20-án kómás állapotban került kórházba a szibériai Omszkban, miután rosszul lett egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőn. Ezt követően Berlinbe, a Charité Klinikára szállították kezelésre. 

A főügyészség szerint miután Navalnijt kiengedték a kórházból, nem reagált az FSZIN-nek az október 23-i megjelenésre szóló idézésére, csak egy hónap múlva közölte, hogy egy berlini szállodában lakik, és rehabilitációs gyógykezelésben részesül. Az FSZIN szerint maga a kúra nem jelent jogalapot a meg nem jelenésre, és Navalnij nem is igazolta iratokkal, hogy kezelést kap.

Ezért is az orosz főügyészség szerint Navalnij felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendőre változtatása „legális és indokolt”. Az sem mellékes, hogy az FSZIN szerint a felfüggesztett börtönbüntetés lakhelyelhagyási tilalommal is járt, így Szibériába sem utazhatott volna. És mit csinált ott? Az regionális helyhatósági választások ellenzéki jelöltjeivel egyeztetett.

Navalnij már nem nüansz, hanem fenyegetés

Mivel a főügyészség rámutatott, hogy még Navalnij kórházba kerülése előtt megsértette a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, az FSZIN már korábban is kezdeményezhette volna bebörtönzését. Ezzel szemben napokkal Navalnij Oroszországba történő visszatérése előtt jelezték az orosz hatóságok, hogy őrizetbe vehetik megérkezésekor. 

Az orosz hatalom ezzel vélhetően azt akarta éreztetni, hogy Navalnij jobban teszi, ha távol marad hazájától. Sejthették ugyanis, hogy galibát fog okozni, különösen azután, hogy decemberben a Bellingcat nemzetközi oknyomozó-újságírói hálózat a szintén tényfeltárásra szakosodott orosz The Insiderrel és a CNN-nel közösen kiderítette, hogy az FSZB egy különítménye állhat az ellenzék elleni merénylet mögött. Navalnij sem tétlenkedett, az oknyomozás publikálása után maga is – bár egyáltalán nem biztos, hogy segítség nélkül – kutakodni kezdett, és egy telefonbeszélgetéssel lebuktatta a biztonsági szolgálat különítményének egyik tagját. 

Az FSZB presztízse megszenvedte a híreket, az oknyomozás pedig rávilágított az orosz hatalom módszereire és az FSZB működésére, kellemetlen helyzetbe hozva az egész putyini rendszert. A Kreml, bár ahogy a mérgezést, úgy a nyomozást is valótlannak minősítette, azzal magyarázta a kutatást, hogy

Navalnij a nyugati szolgálatok támogatását élvezi. 

Ezt a retorikát az orosz állami média fokozatosan erősíteni kezdte, több kormányközeli szakértő is annak a gyanakvásának adott hangot, hogy Navalnijt Berlinben megkörnyékezték, és támogatásukról biztosították az orosz hatalmat gyengíteni akaró külföldi szolgálatok. Elhangzott olyan vélemény is, amely szerint Navalnijt úgy küldték vissza a németek Oroszországba, mint anno Lenint, hogy zűrzavart szítson.

Több elemző is úgy vélte, Navalnij nem tehette meg, hogy nem tér haza, hiszen a mérgezéses sztorival orosz ellenzéki szerepe nemzetközi ismertségre tett szert. Január 17-én tért haza, és a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren rögtön őrizetbe is vették, majd a himki rendőrkapitányságra vitték. Ott később egy rögtönzött bírósági tárgyaláson 30 napos elzárásra ítélték addig, amíg a tárgyalást le nem folytatják a felfüggesztett börtönbüntetés letöltendőre változtatásáról. 

Ennek hatására Navalnij és szövetségesei tüntetésre szólítottak fel, ami nem feltétlenül lett volna elegendő ahhoz, hogy – már ismerve a karhatalom módszereit, testi épségüket kockáztatva – több ezer ember vonuljon utcára január 23-án, majd 31-én a hatóságok figyelmeztetése ellenére is. Bombaként robbant viszont az ellenzéki által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) videója Putyin állítólagos palotájáról, ami ezreket tüzelt fel a hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvételre. 

Mivel a koronavírus-járvány és Oroszország elszigetelődése miatti romló gazdasági helyzettel Putyin népszerűsége is csökken, Navalnij komoly kihívások elé állíthatja a putyini rendszert. Már ha szabadlábon tevékenykedhet. 

Rovatok