Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália és Dél-Korea emberek százait menti ki Afganisztánból

2021. augusztus 25., szerda 12:20

Ausztrália és Dél-Korea emberek százait menti ki Afganisztánból – számoltak be hírügynökségek szerdán. Ausztrál közlés szerint az éjszaka folyamán öt járattal 955 embert evakuáltak a kabuli repülőtérről – írja az MTI. 

Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter szerdán köszönetet mondott az amerikai, brit és új-zélandi védelmi erőknek azért a segítségért, amelyet múlt szerda óta nyújtottak 2650 ember, köztük afgán állampolgárok evakuálásában.

A keddi volt Ausztrália legsikeresebb napja az emberek, köztük az ausztrál kormánynak dolgozó afgánok evakuálásában.

Van még tennivaló, de természetesen tudjuk, hogy a biztonsági fenyegetések a helyszínen tovább fokozódnak

- hangoztatta Dutton a canberrai parlamentben. Mint mondta a kormány Angus Campbell tábornok, az ausztrál védelmi erők főparancsnoka tanácsát fogja meghallgatni arról, hogy erőik meddig maradhatnak az országban, hogy biztonságban tartsák embereiket és segítsék azokat, akik nekik segítettek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nem kívánta kommentálni azokat a jelentéseket, amelyek szerint mintegy 1200 ausztrál vízummal rendelkező afgánt visszafordítottak a kabuli repülőtérről.

Dutton ezzel egy időben szólt arról, hogy Ausztrália az elmúlt öt évben már 8500 olyan afgánt telepített át, akik segített az országnak.

Dél-Korea is evakuál

Dél-Korea a héten 391 afgán állampolgárt fog légi úton hazaszállítani az országba - jelentette be szerdán a szöuli külügyminisztérium. Az evakuáltakat szállító katonai repülőgépek várhatóan csütörtökön indulnak a pakisztáni fővárosból, Iszlámábádból - közölte Csö Dzsong Mun külügyminiszter-helyettes.

Az Operation Miracle (Csoda művelet) fedőnevű evakuálási erőfeszítés keretében Korea egy KC-330-as légiutántöltő, és két KC-130-as típusú repülőgépet irányított Iszlámábádba.

Csö hozzátette, hogy a kiválasztott afgánok nem menekültként, hanem különleges érdemeket szerzett személyként érkeznek majd a Szöultól nyugatra fekvő Incshoni nemzetközi repülőtérre.

Az evakuáltak egészségügyi szakemberek, szakoktatók, informatikai szakértők és tolmácsok, akik Korea afganisztáni nagykövetségén, illetve humanitárius és segélyezési intézményeiben dolgoztak. Csatlakoznak hozzájuk családtagjaik, köztük mintegy 100 gyermek, valamint három újszülött.

Rovatok