Index Vakbarát Hírportál

„Kérem, inkább öljenek meg” – senki nem akar visszamenni Belaruszba

2021. október 18., hétfő 21:23

A Reuters közölt egy riportot arról, hogy milyen körülmények uralkodnak a lengyel-belarusz határon, ahol már hónapok óta gyülekeznek a belarusz kormányzat által odaszállított bevándorlók.

A hírügynökség riportjában megszólalt egy 26 éves jemeni származású férfi, Mohamed, azt azt mondta: augusztusban, Malajziából érkezett repülővel Belaruszba. Abban bízott, hogy onnan átjuthat Lengyelországba, majd Nyugat-Európába. Állítása szerint két hetet töltött a lengyel határ menti erdőkben és ez idő alatt 11-szer toloncolták át a két ország határán és minden értéktárgyát és élelmét elvették.

A legutolsó alkalommal állítása szerint azt mondta a lengyel határőröknek, hogy

Kérem, inkább öljenek meg itt engem. Nem akarok visszamenni Belaruszba.

Mohamed beszámolója szerint ugyanis a belaruszok rendszeresen verik és kínozzák az illegális bevándorlókat, azért, hogy a határ túloldalára tereljék őket. Egyik társát annyira megverték, hogy még a lába is eltört.

Őt utána átvitték magukkal a határon, ahol állításuk szerint a lengyelek nem látták el őt, így nekik kellett megoldaniuk a kezelését. Utána a lengyel határőrök elvették és eltörték a csoport tagjainak SIM-kártyáit és visszaszállították őket a határ túloldalára.

A férfi utóbb azt is elismerte, hogy

egy embercsempész által átjutott a határon és eljutott Németországba. 

Mohamed szerint emberek ezrei érkeztek a Közel-Keletról, Afrikából és Afganisztánból Belaruszba, annak a kormányzati kampánynak a hatására, amelynek értelmében a fehéroroszok azt ígérték, hogy átjuthatnak az emberek Európába.

Mindeközben egy 25 éves szíriai nő, Zainab arról számolt be, hogy hiába kért menedéket a lengyelektől. Az után, hogy benyújtotta a kérelmet, azt mondták neki, hogy elviszik egy faluba és ott megszállhat, de ehelyett aztán visszaszállították a határ túloldalára. A határőrök utána többször is áttoloncolták a másik oldalra, és

egy hétig étlen-szomjan próbált túlélni egy erdőben, miközben a vaddisznók elől is menekülnie kellett és épp megjött a havi vérzése is. 

Végül ez utóbbinak köszönhetően sikerült átjutnia a határon. Azt állította ugyanis, hogy azért vérzik, mert elvetél és emiatt sürgősen egészségügyi ellátásra van szüksége. Így végül kórházba szállítottak és onnan tudott eljutni egy menekülteket segélyező szervezethez.

A lengyelek szerint augusztus eleje óta  körülbelül 15 ezer alkalommal próbálták meg átlépni a határt az illegális bevándorlók.

Az utóbbi napokban ez a szám csak emelkedett és meghaladta a napi 500 kísérletet.

Nemrég a lengyelek elfogadtak egy olyan törvényt is, amely szerint a határőrök minden további nélkül visszatoloncolhatják az illegális bevándorlókat, sőt, a menekültügyi kérelmeiket sem kötelesek fogadni. A közeljövőben pedigegy fal építését is megkezdhetik.

A fehérorosz határőrök megkeresésre sem nyilatkoztak a határon történő incidensekről. A lengyel határőrség szóvivője azt mondta: szükség esetén egészségügyi ellátást biztosítanak az illegális bevándorlóknak és hogy fogadják azoknak az embereknek a kérelmeit, akik menedéket kérnek tőlük.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi viszont úgy nyilatkozott a helyzetről, hogy a lengyelek is nemzetközi jogot sértenek azáltal, ha a veszélyben lévő menekülteket visszatoloncolják a belarusz határon. A lengyelek erre válaszul közölték, hogy tiszteletben tartják a nemzetközi kötelezettségeiket, de emellett próbálják megállítani az illegális bevándorlók áradataik, akik – állításuk szerint – többnyire nem is Lengyelországba, hanem Nyugat-Európába akarnak eljutni. 

Az Európai Unió tisztségviselői korábban azzal vádolták a belaruszokat, hogy direkt keltenek migrációs feszültséget a határon, miután az EU szankciókkal sújtotta az országot az emberi jogi visszaéléseik miatt. Az Európai Unió nemrég a menekültügyi szabályozásokban is változásokat kezdeményezett, amelyektől azt remélik, hogy segíthetnek enyhíteni a válságot.

Nemrég pedig az Európai Unió külügyminiszterei azt a lehetőséget is megtárgyalták, hogy a belaruszok által generált migrációs válság miatt újabb szankciókat vezetnének be az ország ellen.

Rovatok