Index Vakbarát Hírportál

Béketárgyalás, menekültek Budapesten, Orbán Viktor bejelentése – ez történt az orosz invázió 5. napján

2022. február 28., hétfő 20:50 | aznap frissítve

Oroszország csütörtökön indított támadást Ukrajna ellen, a háború azóta, immár ötödik napja zajlik. A felek hétfőn megkezdték a béketárgyalásokat, míg Orbán Viktor kijelentette: Nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon.

Változatlanul rendkívül feszült a helyzet Ukrajnában, ahol az orosz invázió ötödik napján, hétfőn több ukrán várost is lőttek rakétákkal és tüzérséggel, igaz, az eddigi legnagyobb riadalmat az okozta, amikor Vlagyimir Putyin vasárnap a legmagasabb készültségbe helyezte az orosz atomrakétákat.

Ehhez képest mindenképpen előrelépést jelent, hogy a felek hétfőn asztalhoz ültek, és megkezdték a béketárgyalásokat, még ha nem is jutottak eddig dűlőre.

Az ukránok fegyverszünetet szeretnének, az oroszok pedig közölték, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására,

és szó is esett a tűzszünetről, valamint Ukrajna demilitarizálásról is.

 Több olyan pontot találtak, amelyek alapján közös álláspontok prognosztizálhatók, és két-három nap múlva folytatják a tárgyalásokat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy miután Vlagyimir Putyin kézhez kapta a béketárgyalás teljes összefoglalóját, amelyet követően az orosz elnök további lépésekről rendelkezhet.

Több mint 500 ezer menekült hagyta már el Ukrajnát

A háború miatt egyre több ukrán kényszerül elhagyni otthonát, az ENSZ közleménye szerint már 500 ezernél többen menekültek a szomszédos országokba, közülük a legtöbben Lengyelországba.

Rengetegen érkeztek Magyarországra is – több mint 70 ezren –, akik közül sokakat Budapestre, a Keleti és a Nyugati pályaudvarra hoztak a menekülteket szállító szerelvények. 

Bár a kárpátaljai magyarok szerint már évek óta harsogták, hogy az oroszok egyszer megtámadják őket, legtöbbjük soha nem gondolta volna, hogy ez tényleg bekövetkezik. Most mégis megtörtént, ezért menekülniük kell. Budapesten is egyre több helyen fogadják őket. A IX. kerületi menekültszálláson fáradt, mégis rendkívül hálás emberekkel beszélgetett kollégánk. 

Bár szombaton még csak két Ukrajnából érkező család húzta meg magát a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Gyáli úti telephelyének egyik épületében, mostanra az intézmény elérkezett a befogadóképessége határához: jelenleg 110 menekült reménykedik ott abban, hogy a kedd már valami jót is tartogat.

Orbán Viktor: Nem engedünk át
fegyvereket a magyar–ukrán határon

Miközben egyre több európai ország küld fegyvereket az ukránoknak az Oroszország elleni harcokhoz, Orbán Viktor a közösségi médiában kijelentette , hogy

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe.

Majd hozzátette, hogy nem is engednek át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon, mivel Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogatnak, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat.

A fegyverszállítással kapcsolatban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője is elmondta a véleményét, szerinte a miniszterelnök félreértette a helyzetet, mert azt hitte, hogy az oroszoknak kellene fegyvert adni.

Nem, nem azoknak. Az EU a hazájukat védő ukrán népnek ad, akik között sok nemzetiségi állampolgár él, köztük magyarok is. Meg azt is mondta csillagbogaram, hogy azért se adunk fegyvert, mert ami van, az nekünk kell. Tehát ha több lenne, akkor adnánk? Szóval nem elvi, hanem mennyiségi megfontolások vannak

– írta Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorról.

A fegyverszállítmányokról Szijjártó Péter azt mondta, hogy újabb döntést hoztak  hétfőn , és nem engedik meg, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak át Magyarországon.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentését követően Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője a Twitter-oldalán posztolt, amelyben azt írta, hogy

Orbán és Szijjártó úr többet érdemel, mint érmeket Putyintól. Ha helyet kapnának a Gazprom igazgatótanácsában, az megfelelő jutalom lenne hűségükért.

Zelenszkij aláírta az uniós csatlakozási kérelmet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn bejelentette, hogy aláírta az európai uniós csatlakozási kérelmet, amellyel Ukrajna az Európai Unió tagjává válhat.

Azt kérjük az Európai Uniótól, hogy engedélyezzék Ukrajna azonnali csatlakozását egy új, különleges eljárás által. Hálásak vagyunk partnereinknek, hogy kiállnak mellettünk, de az a célunk, hogy az európaiakkal egy közösséget alkossunk, és legfőképp, hogy egyenlőek legyünk velük. Biztos vagyok benne, hogy megérdemeljük ezt, és abban is, hogy ez lehetséges

– mondta az elnök.

A FIFA és az UEFA is
felfüggesztette Oroszországot

A sportvilág is összefogott, és egyre több sportágban és helyszínen emelnek szót a béke mellett, egyúttal ítélik el az Oroszország által indított háborút.

Bár a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) eleinte úgy határozott, hogy az orosz csapatok nemzetközi mérkőzéseit nézők nélkül, semleges pályán kell lejátszani, hétfőn bejelentették, hogy egyaránt felfüggesztették Oroszországot.

Ez azt jelenti, hogy a még egyetlen orosz csapatként versenyben lévő Szpartak Moszkva nem szerepelhet tovább az Európa-ligában, az orosz válogatott pedig nem léphet pályára a világbajnoki pótselejtezőben. Sőt az UEFA közölte azt is, hogy azonnali hatállyal véget a Gazprommal kötött szponzorációs megállapodásnak is.

A háborús eseményeket hétfőn is percről percre közvetítettük, és a beszámolónkból többek között kiderül, hogy

(Borítókép: Kiégett autók Kijevben 2022. február 28-án. Fotó: Genya Savilov / AFP)

Rovatok