Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy az orosz tankok elhagyják Kijevet

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Vége
2022-03-28T172906Z 1084270563 RC2PBT9NY7O1 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI

A legfontosabbak

2022. március 29., 07:08
Ukrajnában van Sean Penn
Index
2022.03.29. 08:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrtelekom nevű ukrán telefon- és internetszolgáltató nagyszabású kibertámadás áldozata lett, közölte az ország kibervédelemért illetékes hivatala. A hivatal szerint a támadásért az orosz hadsereg volt a felelős – írja a New York Times

    Az Ukrtelekom a lefedett terület nagysága szerint az ország legnagyobb szolgáltatója, az ügyfelek száma alapján a második helyen áll. 

  • A holland Heineken és dán konkurense, a Carlsberg is kivonul Oroszországból – írja a The New York Times

    Azt a döntést hoztuk, hogy tevékenységünk a jelenlegi körülmények között Oroszországban nem fenntartható. A cég egyes tevékenységei azonban megmaradnak, egyrészt a dolgozóink biztonsága miatt, másrészt, nehogy államosítsák azokat

    – közölte a vállalat.

  • Az ukrán hadsereg kedd reggeli hadműveleti tájékoztatójában azt írták, hogy 24 óra leforgása alatt hét támadást vertek vissza Kelet-Ukrajnában. 

    Azt írták, hogy az összes frontszakaszon kitart a védelem, sőt, néhol még ellentámadásokat is végre tudtak hajtani. Mindeközben az oroszok továbbra is folytatják a rakétacsapások végrehajtását, amelyek elsősorban az üzemanyag-tározókat célozzák azért, hogy akadályozzák a logisztikát és humanitárius válságot eredményezzenek.

    A tájékoztató szerint a Donbaszban az utóbbi 24 órában hét orosz támadást is visszavertek. Az összecsapások alatt többek közt 12 tankot és 10 harci szállítójárművet is megsemmisítettek.

  • Japán április 5-től betiltja a luxuscikkek exportját Oroszországba – jelentette be az illetékes japán minisztérium.

    A tiltás többek között kiterjed az autókra, motorokra, italokra, kozmetikumokra, ruhákra, ékszerekre és zongorákra – közölte a The New York Times

  • Irina Venediktova ukrán főügyész közölte, hogy már több mint 3000 háborús bűnnel kapcsolatban folytatnak vizsgálatot.

    Kifejtette, hogy a fenti esetek különféle háborús bűnöket foglalnak magukba. Venediktova ezenkívül arról is beszélt, hogy a bűnesetekkel összefüggésben mintegy 200 orosz elkövetőt már gyanúsítottként azonosítottak.

    Sokkolná önöket, ha látnák, hogy mi megy itt. Február 24. előtt ezeket a dolgokat én is csak egy horrorfilmben tudtam volna elképzelni

    – üzente a nemzetközi közösségnek a főügyész.

  • Sean Penn közlése szerint Ukrajnában van, hogy segíthesse a menekülteknek szóló jótékonysági programokat – írja a BBC

    A színész Twitter-bejegyzésében Lviv régió önkormányzatának vezetőjével, Maxim Kozitszkival szerepel közös fotón.

    A háború kitörésekor Sean Penn épp Kijevben tartózkodott egy dokumentumfilm forgatásán. 

  • Kezdeményezte António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn, hogy a több mint egy hónapja orosz támadás alatt álló Ukrajnában teremtsék meg egy humanitárius célzatú tűzszünet meghirdetésének feltételeit, és ezáltal tegyék lehetővé, hogy segélyt juttassanak el a rászorulókhoz, és érdemi tárgyalások kezdődhessenek a háború befejezéséről.

    Az ENSZ New York-i székhelyén nyilatkozva a főtitkár bejelentette, hogy megbízta a humanitárius ügyekért felelős helyettesét a tűzszünetre vonatkozó tárgyalások lebonyolításával, és Martin Griffiths már fel is vette a kapcsolatot a felekkel.

    Érdemi párbeszédet kell létrehozni mindkét féllel a humanitárius tűzszünet lehetőségéről

    – fogalmazott António Guterres, hozzátéve, hogy reményei szerint Martin Griffiths hamarosan ellátogat Moszkvába és Kijevbe is.

    A főtitkár kijelentette: a háború „emberéletek ezreinek értelmetlen elvesztését” okozta, iskolákat, kórházakat, infrastrukturális létesítményeket tett tönkre, és világszerte felvitte az élelmiszer- és energiaárakat.

  • Hétfőn derült ki, hogy  Roman Abramovics orosz oligarcha és az ukrán béketárgyalók mérgezésre utaló tüneteket fedeztek fel magukon a hónap elején Kijevben tartott találkozójuk után. Egy amerikai tisztviselő azonban most cáfolta, hogy mérgezésről lenne szó.

    Az ukrán fővárosban tartott találkozót követően Abramovicsnál, valamint az ukrán csapat legalább két magas rangú tagjánál az alábbi tünetek jelentkeztek:

    • kivörösödött szem; 
    • állandó és fájdalmas könnyezés; 
    • bőrgyulladás; 
    • viszketés és hámlás a kézen és az arcon.

    Sokan emiatt arra gyanakodtak, hogy megmérgezhették őket a tárgyalás alatt. A Sky News szerint azonban ezt a felvetést cáfolja az amerikai hírszerzés egyik, anonimitást kérő tisztviselője. Ő azt mondta, hogy

    értesüléseik szerint nem volt szó mérgezésről, és a fenti tünetek pusztán „környezeti okoknak” voltak betudhatóak. 

    Ennek ellenére az ukrán külügyminisztérium közölte: azt javasolták a béketárgyalás résztvevőinek, hogy ne igyanak és ne egyenek semmit, ha személyes találkozóra mennek, valamint semmilyen felülethez ne érjenek hozzá.

    Amennyiben tényleg mérgezés történt, akkor további egy dolog különösnek mondható: a Sky News szerint a békedelegáció három, tünetekre panaszkodó tagja csak csokoládét és vizet fogyasztott a helyszínen. Ugyanezt fogyasztotta viszont a békedelegáció egy negyedik tagja is, akinél viszont semmilyen tünet nem jelentkezett a fentiek közül.

    A Bellingcat nevű oknyomozó portál szerint a mérgezés célja – ha megtörtént – nem az lehetett, hogy megöljék az érintetteket, hanem pusztán azt szolgálta, hogy megfélemlítsék őket.

  • Az ukrajnai háború elől 2022. március 28-án 1140 ember, köztük 415 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba.

    Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 73 ember, köztük 49 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében.

  • Oroszország csak akkor használna nukleáris fegyvereket, ha Oroszország léte kerülne veszélybe, közölte Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Az Ukrajnai hadművelet bármilyen kimenetele nem jelent okot atomfegyver bevetésére. Nagyon szigorú biztonsági protokolljaink szerint egyértelműen csak akkor használhatunk nukleáris fegyvert, ha Oroszországban fenyegetés éri az államot. Használhatunk, és használni is fogunk ilyen fegyvereket, ha az országunk létét fenyegető veszélyt kell elhárítanunk

    – idézi a CNN a szóvivőt.   

  • Az ukrán elnök hétfő éjjel azt üzente: csapataik folyamatosan foglalják vissza a Kijev környéki területeket az oroszoktól. 

    Védőink előrenyomulnak a Kijevi területen

    – mondta az elnök, aki megköszönte a fegyvereseknek Irpiny hétfőn történt felszabadítását is.

    Zelenszkij mindemellett arra figyelmeztetett, hogy a Kijevi terület még közel sincs biztonságban. „A harc folytatódik” – mondta, majd arra utalt, hogy a Kijevtől északra lévő területeket még mindig az oroszok irányítják, és az eddigi veszteségeik ellenére sem fognak felhagyni a támadással. 

    Mindenhol nagyon feszült, nagyon nehéz a helyzet: Csernyihivben, Szumiban, a Harkivi területen, a Donbaszban és Dél-Ukrajnában is

    – fogalmazott, hozzátéve, hogy a legrosszabb Mariupolban a helyzet, amelyet továbbra is ostromolnak az oroszok.

  • Erkölcsi felháborodását fejezte ki, nem pedig a jelenlegi orosz politikai rendszer megváltoztatására célzott, amikor szombaton Varsóban azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökről, hogy „nem maradhat hatalmon” – ezt állította hétfőn Joe Biden amerikai elnök Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

    Nem vonok vissza semmit. A helyzet az, hogy kifejeztem azt az erkölcsi felháborodást, amelyet Putyin viselkedése és ennek az embernek a cselekedetei miatt éreztem

    – mondta Biden, megjegyezve, hogy éppen ukrán menekültekkel találkozott, mielőtt beszédet mondott Lengyelországban.

    Szeretném egyértelművé tenni: akkor sem, és most sem utalok (oroszországi) politikai változásra. Azt az erkölcsi felháborodást fejeztem ki, amit érzek, és nem kérek bocsánatot érte

    – tette hozzá. Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy szerinte a megjegyzései nem „bonyolítják” az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat, és azt sem gondolja, hogy az „Ukrajna elleni orosz támadások további eszkalálódását kockáztatják” – írja az MTI.

  • Ivan Sztolbovij, Balaklija polgármestere bejelentette, hogy együttműködik az orosz megszállókkal. Oleg Szinyohubov, a harkivi járás katonai vezetője az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott:

    A hazaárulók sok év börtönt kapnak. A balaklijai közösség vezetője, Ivan Sztolbovij együttműködik a megszállókkal. Ezt nyilvánosan közölte a község lakóival.

    Hozzátette, hogy Stolbov „elárulta az ország érdekeit, elárulta az ukrán védőket” és  ezek után azokkal dolgozik majd együtt, akik „az ukrán népet irtják és lerombolják az ukrán városokat”.

    A közösségi oldalakon eközben egy videó is megjelent, amelyben a polgármester arról számol be az őt körülvevő tömegnek, hogy hamarosan segélyek érkeznek a községbe az orosz hadsereg segítségével. Mindenkinek joga van venni belőle. Hozzátette, hogy a közeljövőben abban is segítenek majd, hogy a víz- és az áramellátás problémáit megoldják.

  • Ma folytatódnak az orosz–ukrán béketárgyalások Isztambulban. A két fél hosszú ideig csak online formában tartotta meg a megbeszéléseket. Személyesen csak belarusz területen tárgyalt egymással a két delegáció, most azonban Törökországban ülnek egy asztalhoz.

    Dmirto Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelmű és világos instrukciókat adott az ukrán tárgyaló delegációnak.

    Elmondása szerint a delegáció nem tárgyal a napokban bejelentett népszavazásról, amelyet Luhanszkban tartanának. 

    A törökországi tárgyalások minimális programja a humanitárius problémák megoldása, a maximális program a tűzszünet

    – mondta Kuleba. Hozzátette: „Egyelőre egyetlen kulcsfontosságú tárgyalási pontról sem született végső döntés.”

    Az ukrajnai népszavazás kiírásának kérdése nem kerül szóba a március 29-i törökországi tárgyalásokon, mert ez Ukrajna belügye

    – vélekedett a miniszter.

  • A Wagner-csoport orosz zsoldosszervezet várhatóan több mint ezer zsoldost küld Kelet-Ukrajnába – közölte a brit védelmi minisztérium.

     A súlyos veszteségek és a nagyrészt elakadt invázió miatt Oroszország nagy valószínűséggel kénytelen volt áthelyezni a Wagner-csoportot Ukrajnába az afrikai és szíriai műveletek rovására

    – írta közösségi oldalán a brit minisztérium.

  • Jó reggelt kívánunk kedves olvasóinknak!

    Az Index kedden is beszámol Oroszország ukrajnai inváziójáról – kövesse velünk az eseményeket percről percre!

     

Rovatok