Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összesen 880 menekültet fogadott a fővárosban hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és annak társszervei – közölte a rendőrség

    A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK-csarnokba. 

    A 880 ember közül 314 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kitüntetésben részesítette azt az orosz katonai dandárt, amelyet Ukrajna azzal vádol, hogy civileket mészárolt le Bucsában, írta meg a The New York Times

    A 64. Különleges Motoros Lövészdandár „gyakorlott és határozott fellépése a kötelességtudás, a bátorság, az önzetlenség és a magas szakmai színvonal példája” – indokolta az orosz elnök a kitüntetést. Az ukrán tisztviselők hetek óta nyilvánosan azzal vádolják az egységet, hogy háborús bűnöket követett el Bucsában.

  • A háború kezdete óta Ukrajnában az infrastruktúra akár 30 százaléka megsemmisült – jelentette be Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter.

    A Nexta szerint az újjáépítéséhez körülbelül 100 milliárd dollárra lesz szükség. Több mint 8 ezer kilométernyi út és 300 híd szorul felújításra vagy átépítésre.

  • Az UNICEF ukrajnai tagszervezete hétfőn jelentette, hogy mivel Oroszország céltudatosan támadja az ukrajnai víz- és elektromos hálózatot, ezért mintegy hatmillió állampolgár vízellátása korlátozott.

  • Az orosz megszállás kezdete óta ️205 gyermeket öltek meg Ukrajnában, 572 gyermek pedig megsebesült – olvasható Ukrajna legfelsőbb tanácsának közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

    Hozzátették, hogy ezek a számok nem véglegesek. Az adatok szerint a legtöbb sebesült gyermek a Donyecki régióban van (118). Megyékre lebontva a sebesült és meghalt gyermekek száma a következőképpen alakul:

    • Kijev megye: 108,
    • Harkiv megye: 91,
    • Csernyihiv megye: 54,
    • Herszon megye: 43,
    • Mikolajiv megye: 40,
    • Luhanszk megye: 36,
    • Zaporizzsja megye: 25,
    • Kijev városa: 16,
    • Szumi megye: 16,
    • Zsitormir megye: 15.
  • Az orosz csapatok arra összpontosítottak, hogy áttörjék az ukrán csapatok védelmét Luhanszk és Donyeck térségében, valamint, hogy megnyerjék a Mariupol feletti teljes ellenőrzést – olvasható az ukrán vezérkar reggeli jelentésében.

    A jelentés szerint Zaporizzsja régióban bizonyos területeken folytatódik a megszálló erők egységeinek koncentrációja. Az ellenség a Herszon régió közigazgatási határának elérésére összpontosít. A taktikai helyzet javítása érdekében a megszállók támadó hadműveleteket próbálnak végrehajtani Alexandrivka falu területén.

    A vezérkar szerint az oroszok továbbra is támadják a polgári objektumokat Mikolajiv városában; Szlobozsanszk irányban továbbra is részben blokkolják Harkiv városát. A rendelkezésre álló információk szerint a légvédelmi rendszer megszervezése érdekében a megszállók Tor légvédelmi rakétarendszereket helyeznek át Harkiv régióba. Ezzel egy időben az Ukrajnával határos belgorodi régió területein S–400 és S–300 légvédelmi rakétarendszereket telepítettek a fő irányítópontok lefedésére.

    Izjum irányban támadó hadműveleteket hajtanak végre az oroszok a Szeverszkij-Donyec folyó bal partján. Donyeck és Tavrijszk irányban az orosz megszállók a teljes érintkezési vonalon fokozták a támadó hadműveleteket.

  • „A bucsai mészárlás napvilágra kerülése óta megrekedt a párbeszéd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – mondta el Emmanuel Macron francia elnök hétfőn.

    A Bucsában és más városokban felfedezett vérengzések óta a háború más fordulatot vett, ezért azóta nem beszéltem közvetlenül Putyinnal, de nem zárom ki, hogy a jövőben megteszem

    – mondta Macron.

    Oroszország tagadta a civilek kivégzésére vonatkozó vádakat, azt állítva, hogy azok célja az orosz hadsereg lejáratása. Arra a kérdésre, hogy miért nem követte más európai vezetők példáját, és utazott el az ukrán fővárosba, Kijevbe, Macron azt mondta: látogatása üres gesztus lett volna.

    Visszamegyek Kijevbe, de azért fogok odamenni, hogy valami hasznosat vigyek magammal

    – szögezte le a francia elnök. Hozzátette:

    Ha elmegyek Kijevbe, akkor az azért lesz, hogy változást vigyek.

    A francia elnök körülbelül negyvenszer beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a háború kezdete óta –  írja az MTI.

  • Az orosz védelmi tárca szóvivőjének közlése szerint külföldi fegyverszállítmányokat semmisített meg Lvivben az orosz légierő – írja az MTI.

    Precíziós levegő-föld rakétákkal semmisítette meg az orosz légierő Lviv térségében az ukrán fegyveres erők logisztikai parancsnoksága 124. egyesített logisztikai támogató központját, benne az elmúlt hat nap alatt beérkezett külföldi fegyverszállítmányokkal – jelentette ki hétfő esti hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy.

    Konasenkov szerint az orosz légierő nagy pontosságú rakétákkal 16 ukrán katonai létesítményt pusztított el, köztük egy nagy lőszerraktárt is a Kijev környéki Vaszilkiv közelében. Emellett orosz harci gépek 84 katonai létesítményre mértek csapást, köztük Dnyipróban egy Tocska–U harcászati rakéta-robbanófejeket javító üzemre. A rakétaerők és a tüzérség egységei a hadijelentés értelmében 331 katonai létesítményre mértek csapást.

  • Az Ukrán Védelmi Minisztérium kedd kora reggeli közleményében Volodimir Zelenszkij elnököt idézi. 

    Az orosz erők átfogó támadást indítottak Donbászban, csapataik jelentős részét ide koncentrálják. Létszámtól függetlenül harcolunk, nem adjuk fel Ukrajna védelmét. Nem adjuk meg magunkat, és nem foglalunk el olyan földet, ami nem a miénk.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat az orosz–ukrán háború fejleményeit követő percről percre tudósításunkban. A hétfői eseményekről itt olvashat bővebben. Tartsanak velünk!

Rovatok