Index Vakbarát Hírportál

A kínai kormány próbálja elhallgattatni a karanténba zárt sanghaji lakosokat

2022. április 23., szombat 21:05

Cenzúrázni próbálják, illetve blokkolni a lezárási körülményekről szóló felvételeket a kínai internetes hatóságok. Főleg azt a népszerű videót, ami az öt hete tartó lezárás lakosságra gyakorolt hatásait mutatja be.

A videóban a lakosok panaszkodnak a körülményeikre, az élelmiszerhiányra és a rossz orvosi ellátásra. A videó eltávolítására tett hivatalos kísérletek csak provokáló hatást váltottak ki a kínai oldalakon.

Sanghaj 25 millió lakosát hetek óta bezárva tartják otthonukban, miközben a hatóságok megpróbálják megfékezni a koronavírus-járványt; arról, hogy teljes közösségek kényszerülnek elköltözni Sanghaj Covid elleni háborújában, és kerülnek elkülönítő karanténtáborokba, itt írtunk.

Az interneten közzétett hatperces montázsban a helyi lakosság hangfelvételei hallhatók, amelyekben a hiányos élelmiszer-ellátást kritizálják, és a rossz egészségügyi körülményekre panaszkodnak.

Napok óta nem ettünk

– hallható az egyik embertől.

Ez a vírus nem ölhet meg minket, viszont az éhezés igen

– mondja egy másik férfi. Az Április hangja című videót széles körben megosztották a népszerű kínai Weibo és WeChat platformokon. Szombaton azonban az internetes hatóságok megpróbálták eltávolítani a videót, és harcoltak a felhasználókkal, akik új másolatokat tettek közzé máshol az oldalakon.

Már öt hete, hogy először elrendeltékSanghaj lakossága maradjon otthon a rendkívül szigorú lezárás részeként. A szabályok célja a tisztviselők szerint a város legújabb Covid–19-hullámának megfékezése – a legsúlyosabb hullám, amelyet Sanghaj eddig átélt.

Kínában ritkán éri nyilvános kritika a kormány politikáját, de az elmúlt hetekben néhány sanghaji lakos panaszt tett a közösségi oldalakon a rossz körülmények miatt, amelyek között tartják őket. Sanghaj lezárt területein néhányan nehezen jutottak élelmiszerkészletekhez, és kénytelenek voltak várni a kormány által szállított zöldségekre, húsra és tojásra.

A közelmúltban bevezetett egyéb intézkedések közé tartozik az elektronikus riasztók elhelyezése az ajtókon, hogy megakadályozzák a vírussal fertőzöttek távozását, valamint a lakosok erőszakos evakuálása, hogy lehetővé tegyék otthonaik fertőtlenítését.

Sanghaj város tisztviselői elrendelték továbbá, hogy minden fertőzött beteget és közeli hozzátartozóikat szállítsák át a kormány által működtetett központi karanténba. A vírusklipben egy nő hallható, amint arról panaszkodik, hogy „még a mennyezet sincs kész” az ideiglenes kórházban, ahová bejelentkezett.

Amint megérkeztünk, mindenki egy takaróért és egy ágyért küzdött.

Más lakók azt kiabálták, hogy „köszönjük, nagy fehérek!” – a fehér védőfelszerelésbe öltözött egészségügyi tisztviselők becenevét kiáltva, akiket Sanghaj különböző negyedeibe vezényeltek, hogy érvényt szerezzenek a lezárási szabályoknak.

A rövid videó cenzúrázására tett kísérlet maga is vitát váltott ki a kínai közösségi médiában, és ellenérzéseket generált a kommentelők körében. Az egyik legnépszerűbb oldalon, a Weibón az egyik felhasználó így reagált:

A videó csak nyers tényeket mutatott be. Semmi provokatív nincs benne! 

„A tartalma nem újdonság... de az a tény, hogy még ezt is cenzúrázzák, zavar” – írta egy másik kommentelő.

Szombaton, amikor a cenzorok elkezdték eltávolítani a videót, a sanghaji hatóságok több mint 23 ezer Covid–19-es esetről és 12 további halálesetről számoltak be a városban.

A kínai kormány a járvány kezdete óta zéró-Covid-stratégiát követ, amelynek célja, hogy az ország teljesen vírusmentes maradjon. Míg a járvány kezdetén a tisztviselőknek sikerült viszonylag alacsonyan tartaniuk a fertőzés szintjét, a későbbi zárlatok során nehezen tudták megfékezni a vírus azóta felbukkant fertőzőképesebb változatait – írja a BBC.

Rovatok