Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden röviden helózott Kim Dzsongunnak

2022. május 22., vasárnap 10:58

Mielőtt Joe Biden amerikai elnök befejezte dél-koreai látogatását, rövid üzenetet intézett Kim Dzsongunnak, aki amerikai tisztviselők szerint provokációra készülhet az amerikai vezető ázsiai látogatása alatt.

Amikor arról kérdezték, mit üzen Kim Dzsongunnak, Joe Biden annyit mondott:

Helló.

A tömör köszöntés tükrözte a Biden-kormányzat eddig sikertelen kísérleteit a diplomácia újraindítására Phenjannal. Az északiakkal való kapcsolatfelvételi kísérletek többnyire válasz nélkül maradtak.

Kim Dzsongun ehelyett fokozta a rakétakilövéseket, és hetedik föld alatti nukleáris kísérletére készülhet. Biden azt mondta, hogy első ázsiai útja alkalmával felkészült az ilyen eshetőségekre.

Felkészültünk mindenre, amit Észak-Korea tesz. Átgondoltuk, hogyan fogunk reagálni, bármit is tesznek. Ezért nem aggódom

– mondta Biden, mielőtt dél-koreai látogatásának utolsó állomásán meglátogatott néhányat az itt állomásozó közel 30 ezer amerikai katonatiszt közül. A Koreai-félszigeten állomásozó amerikaiak már régóta az amerikai katonai erő jeleként szolgálnak a térségben, amelyet az északon fekvő, nukleáris fegyverekkel rendelkező ország feszültté tett – írja a CNN.

Biden megtekintette a közös légtérellenőrző központot, ahol az amerikai és a dél-koreai hadsereg tagjai egymás mellett dolgoznak az Észak-Korea fokozódó rakétakísérletei által feszültté vált légtér ellenőrzésén.

Szövetségünk a koreai háború közös áldozataiból alakult ki, és több évtizeddel később a Koreai Köztársaság önöknek köszönhetően egy erős, virágzó demokrácia

– mondta Biden a csoportnak, miközben egy nagy képernyő mellett állt, amelyen a koreai demilitarizált övezet képei voltak láthatók. Biden úgy döntött, hogy látogatása alatt – elődeivel ellentétben – nem utazik a demilitarizált övezethez, mert az amerikai katonákat akarta látni a bázisukon.

Fagyizni ment a katonák családjával

Később csatlakozott a katonai családok egy csoportjához egy fagylaltozásra. Korábban az elnök Szöulban találkozott a Hyundai Motor Group elnökével, Chung Euisunnal, amikor bejelentették a koreai autógyártó 11 milliárd dolláros új beruházását, beleértve az 5,5 milliárd dolláros beruházást egy új elektromos járműgyár megnyitására a Georgia állambeli Savannah-ban.

Biden e heti ázsiai látogatásának egyik fő célja az volt, hogy megerősítse elkötelezettségét két kulcsfontosságú szövetség mellett, miközben az együttműködés további bővítésének lehetőségeit is kereste. Az amerikai elnök Dél-Koreából Japánba utazott, és hasonló üzenetet visz magával, amely azt közvetíti, hogy Amerika régi csendes-óceáni szövetségese megbízható biztonsági és gazdasági partnerként számíthat az Egyesült Államokra.

Rovatok