Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb a majomhimlő, már Szlovéniát is elérte

2022. május 24., kedd 14:58

Regisztrálták a majomhimlővel fertőzött első beteget Szlovéniában, férfi kanári-szigeteki nyaralásáról tért haza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte: 131 majomhimlős esetet regisztráltak tizenkilenc országban.

Mario Fafangel, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) járványügyi központjának vezetője elmondta: a beteg állapota stabil, a tünetek a hazatérése után jelentkeztek. A betegség járványügyi szempontból könnyebben kezelhető, mint a koronavírus.

A legfrissebb adatok szerint tizenkilenc országban vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzötteket az elmúlt időszakban, és már egy másik szomszédos országban, Ausztriában is kórházba került egy majomhimlős beteg. Igyekeznek Szlovéniában megakadályozni, hogy a betegség átterjedjen másokra.

Figyelnünk kell a tünetek megjelenésére, különösen a lázra. Ami a lakosságot illeti, a terjedés kockázata alacsony

– értékelte Mario Fafangel.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

A WHO jelentése

Jelenleg összesen 131 megerősített majomhimlős megbetegedés és további 106 gyanús eset van 19 országban – közölte az Egészségügyi Világszervezet. Bár a járvány szokatlan, továbbra is megfékezhető – jelezte a WHO, hozzátéve, hogy tanácsokkal fogja ellátni a tagállamokat a fertőzés kezelésével kapcsolatban.

Arra figyelmeztettek, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a ritka vírus átterjed az emberekről a háziállatokra, majd a vadon élő állatokra, és így Európában endémiássá válhat – írja a SkyNews.

Az Egyesült Királyságban újabb 36 majomhimlős esetet észleltek, így a teljes szám 56-ra emelkedett. A héten még több fertőzött esetre számítanak.

A majomhimlő közösségi terjedés útján terjed az Egyesült Királyságban, most már naponta észlelnek új fertőzéseket

– figyelmeztetett egy vezető orvos. Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója elmondta:

Arra kérünk mindenkit, hogy figyeljen oda a szokatlan kiütésekre vagy elváltozásokra, és ha bármilyen tünetet észlel, forduljon a szexuális egészségügyi szolgálathoz. Az eseteket túlnyomórészt olyan személyeknél azonosították, akik magukat melegnek vagy biszexuálisnak vallják, illetve olyan férfiaknál, akik más férfiakkal élnek szexuális kapcsolatban.

Azt ajánlja, hogy a majomhimlős esetek magas fertőzésveszélynek kitett kapcsolatai 21 napig különítsék el magukat, és ne érintkezzenek senkivel. Ne utazzanak, ne adjanak meg adatokat a kapcsolatfelvételhez, és kerüljék a gyenge immunrendszerű személyekkel, terhes nőkkel és 12 év alatti gyermekekkel való közvetlen érintkezést.

Javasolták a himlő elleni védőoltást. David Heymann, az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportjának elnöke véletlenszerű eseménynek nevezte az Európában eddig példa nélküli járvány kitörését, amely egy spanyolországi és egy belgiumi zenei szórakoztató eseményen meleg és biszexuális férfiak között szexuális úton terjedhetett.

Rovatok