Index Vakbarát Hírportál

Éheznek az amerikaiak, a járvány óta csak romlik a helyzet

2022. június 23., csütörtök 21:55

Mivel a háború és az infláció miatt az élelmiszer egyre drágább és nehezebben beszerezhető, az amerikai törvényhozóknak el kell fogadniuk, hogy az éhezés nem múló probléma, hanem tartós valóság az ország számára. A Covid–19 az éhezést kritikus problémává tette, mivel amerikaiak milliói veszítették el a munkájukat, és az ellátási láncok megszakadtak. Most az infláció és a háború tovább súlyosbítja a helyzetet.

A világjárvány idején a Kongresszus segélyezési intézkedéseket hagyott jóvá az emberek megfelelő élelemellátása érdekében. Tavaly minden hatodik amerikai a túlélés érdekében élelmiszersegélyekre szorult – 53 millió ember, szemben a világjárvány előtti 40 millióval.

A fokozódó infláció, a még mindig törékeny ellátási láncok, az orosz–ukrán háború miatt lecsökkent gabonaimport és az éghajlatváltozás fokozódó hatásai együttesen meghosszabbítják és súlyosbítják az élelmezési bizonytalanságot világszerte.

A rászorulók vannak a legnagyobb veszélyben

Most, a világjárvány lecsengésével párhuzamosan az éhező amerikaiak száma ismét növekszik. Az élelmiszerárak az elmúlt évben 12 százalékkal ugrottak meg, 1979 óta a legnagyobb mértékben. Az ország néhány legnagyobb élelmiszer-segélyszervezete, például az Atlanta Community Food Bank, a közelmúltban olyan jelentős keresletnövekedésről számolt be, mint 2020 első hónapjaiban.

A veszély az élelmiszer-segélyprogramoktól, például a Mezőgazdasági Minisztérium kiegészítő élelmezési segélyprogramjától (Supplemental Nutrition Assistance Program, SNAP) függő családokat fenyegeti leginkább, mivel a világjárvány idején nyújtott sürgősségi juttatások kezdenek lejárni.

Jelenleg körülbelül 41 millió amerikai vesz részt a SNAP programban. az átlagos havi juttatás 233 dollár (88 400 forint) fejenként.

2020-ban a kongresszusi járványügyi segélycsomagok lehetővé tették az államok számára, hogy további, személyenként legalább 95 dolláros sürgősségi élelmiszer-utalványokat adjanak ki – ezek a juttatások most fokozatosan megszűnnek. A Kongresszus azonnal megváltoztathatja ezeknek a sürgősségi juttatásoknak a lejárati dátumát az egyedi segélynyújtás meghosszabbításával.

A képviselőház mezőgazdasági bizottsága fontolgatja a SNAP meghosszabbítására irányuló javaslatokat. Ma Amerikában az éhezés a foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket egyaránt sújtja, és az élelmiszersegély szükségessége megelőzte a járványt – írja a Bloomberg.

Az éghajlatváltozás csökkenti a terméshozamokat, és hozzájárul az élelmiszerárak emelkedéséhez. Ebben a hónapban erdőtüzek pusztítottak Európa-szerte, az aszály továbbra is sújtja az élelmiszer-termelőket, India pedig több millió hektárnyi gabonatermést veszített el a rekordmeleg miatt.

Rovatok