Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem biztos, hogy a reggeli rakétatámadás az utolsó ma Kijev ellen. A támadások egész nap tarthatnak – jelentette Olekszij Aresztivics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

    Ma reggel megtámadták Kijev Sevcsenkovszkij kerületét. Lakóépületet talált el egy orosz rakéta. Legalább öt ember megsérült, egy ember meghalt. A mentőakció folytatódik – írja az RBC.

  • Az orosz hadsereg délelőtt rakétatámadást intézett Kijev ellen, az egyik lövedék egy óvodát talált el – közölte az RBC.

    Az óvodát eltaláló rakéta miatt az épület egy része megsemmisült.

    Putyin nagy pontosságú rakétájának második találata egy Poloveckaja utcai óvodát talált el. Ott, ahol játszótér volt, most egy 7 méter átmérőjű tölcsér van

    – írta Anton Herascsenko, az ukrán belügyminisztérium vezető tanácsadója közösségi oldalán.

  • A Euromaiden Pressnek videója van a kijevi rakétatámadás egyik sérültjéről, akit hordágyon hoztak ki a mentők.

    Legalább öten megsebesültek a vasárnapi rakétatámadás során – közölte Ihor Klimenko, az ukrán rendőrség vezetője a nemzeti televízióban.

    Az előzetes adatok szerint 14 rakétát indítottak Kijev térsége és Kijev ellen.

  • Ugyan egyelőre nem tudni, mikor, de az orosz védelmi minisztérium információi szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az Ukrajnában lévő orosz csapatokat – írja a Guardian.

    Szergej Sojgu hadseregtábornok jelentéseket hallgatott meg az egységek parancsnoki állomásain a parancsnokoktól az orosz fegyveres erők jelenlegi helyzetéről és lépéseiről a fő hadműveleti területeken

    – olvasható a brit lap által is közölt minisztériumi közleményben.

  • Joe Biden elnök és a G7 szövetségesei vasárnap az energiaellátás biztosítására és az infláció kezelésére irányuló stratégiákról tanácskoznak.

    A cél, hogy megakadályozzák, hogy az ukrajnai orosz invázió következményei szétzilálják a Moszkva megbüntetésén dolgozó globális koalíciót.

    Biden és a szövetségesek célja, hogy egységesen kiálljanak Ukrajna mellett, mivel a konfliktus már a negyedik hónapja tart – írja az Independent.

  • Folyamatos a mentés a reggeli rakétatámadás után Kijevben – derült ki Vitalij Klicsko polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzéséből.

    Mint írta, emberek vannak a törmelékek alatt, a lakók egy részét pedig evakuálni kellett. Két embert kórházba szállítottak.

    Egy későbbi bejegyzésében a polgármester azt is közölte, hogy egy hétéves kislányt is kimentettek a romok alól. Az édesanyját jelenleg is mentik.

  • Oroszország a következő hónapokban nukleáris robbanófej hordozására alkalmas rakétákat szállít Belaruszba – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor fogadta Aljakszandr Lukasenko belarusz államfőt.

    Az elkövetkező hónapokban Iszkander–M taktikai rakétarendszereket adunk át Belarusznak, amelyek ballisztikus vagy cirkálórakéták használatára alkalmasak, hagyományos és nukleáris változatban

    – mondta Putyin az orosz televízióban közvetített adásban a Lukasenkóval Szentpéterváron szombaton tartott találkozója kezdetén.

    Putyin többször is utalt a nukleáris fegyverekre azóta, hogy országa február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában, amit a Nyugat figyelmeztetésnek tekintett arra, hogy ne avatkozzanak be. Lukasenko a múlt hónapban közölte, hogy országa nukleáris célra alkalmas Iszkander rakétákat és Sz–400-as légvédelmi rakétaelhárító rendszereket vásárolt Oroszországtól – írja a Guardian.

  • Az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelet szerint lövedékek rongáltak meg egy nukleáris kutató létesítményt Harkiv városában.

    A hivatal szerint az orosz csapás megrongálta a létesítmény néhány épületét és infrastruktúráját, de nem érintette a nukleáris üzemanyagot tároló területet, így a sugárzás szintje a normális tartományon belül van – írja az Independent.

  • Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, több robbanást is hallottak vasárnapra virradó reggel Ukrajna fővárosában, Kijevben.

    A Twitteren nemrég egy Kijev felett áthaladó rakétáról és egy füstölgő épületről is megjelent egy amatőr felvétel.

  • Ukrajna vissza fogja szerezni azokat a városokat, amelyeket elveszített Oroszországgal szemben. Köztük Szeverodonyecket is – jelentette ki késő esti videobeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    A Sky News tudósítása szerint Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajnát az elmúlt 24 órában 45 orosz rakétatámadás érte, egyúttal „cinikus kísérletnek” minősítette a támadásokat, amik szerinte arra szolgálnak, hogy „megtörjék az ukrán nép lelkét”. 

  • Az ukrán védelmi minisztérium bírálta azokat az újságírókat, akik nyilvánosságra hozták az ukrán fegyveres erők Szeverodonyeckből való visszavonulásáról szóló információkat – jelentette az ukrán média.

    Jurij Butuszov ukrán újságíró június 25-én reggel számolt be a fegyveres erők egységeinek visszavonulásáról, a vezérkar pedig csak egy esti jelentésben erősítette meg az információt, hozzátéve, hogy a déli külvárosokat is elhagyták.

    Anna Maljar helyettes védelmi miniszter elmondta, hogy a katonai műveletek előrehaladásának nyilvános megjelenítése és a közösségi médiában való közlése a vezérkar hivatalos nyilatkozatai előtt „részben megzavarta a katonai műveleteket”.

    Egyszerűen nem hagyták, hogy a katonák befejezzék, amit elterveztek

    – írta Maljar.

  • Összesen 412 menekültet fogadtak a fővárosban szombaton a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a társzervekkel közösen – közölte a rendőrség.

    A 412 érkező közül 86 gyermek volt, akik vonattal érkeztek Budapestre. 

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban ellátásában a Budapesti Polgárőr Szövetség is támogatást nyújt. 

  • Meg akarja hívni az Egyesült Királyságba Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Boris Johnson brit miniszterelnök. A látogatás októberben lehet esedékes – írja brit sajtóértesülések alapján az Unian.

    A hírportál beszámolója szerint Boris Johnson teljes körű látogatást tervez felajánlani Zelenszkijnek, melynek keretében II. Erzsébet brit uralkodóval is találkozna az ukrán elnök.

  • Járókelők által készített videófelvételek kerültek elő, amelyeken az elnök konvoja állítólag este 11 óra körül érkezett a Kremlhez.

    Két órával korábban Vlagyimir Putyin Szentpéterváron találkozott Aljakszandr Lukasenko belarusz elnökkel, akivel kétnapos programot szervezett magának.

    Sokan úgy gondolták, hogy az orosz elnök egy fontos bejelentésre készül. Később azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cáfolta ezt.

    A Ria Novoszty értesülései szerint azonban Putyin mégis visszatért a Kremlbe.

  • Miután Ukrajna többször kérte nyugati szövetségeseitől, hogy küldjön számára fegyvereket, most négy közepes hatótávolságú amerikai rakétavető érkezett az országba, és további négy már úton van, írta az Independent.

  • Összesen 7214 fő lépett be Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5021-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

    A beléptetettek közül a rendőrség 368 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. 

  • Több robbanást is hallottak vasárnapra virradó reggel Kijevben, az információt Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere is megerősítette – írja az Unian ukrán hírportál.

    A városvezető Telegram-oldalán azt írta, hogy a robbanások Sevcsenkovszkij kerületében történtek, a helyszínre pedig már a mentők is úton vannak.

    Részletesebb tájékoztatást későbbre ígért. 

  • Kezdődik az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Kövessenek bennünket ma is!

Rovatok