Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Három ember meghalt szombaton, amikor 13 orosz rakéta csapódott be egy katonai repülőtérre és egy vasúti pályaudvarra Kirovohrad régiójában – közölte a helyi kormányzó.

    A Reuters jelentése szerint Andrij Raikovics kormányzó a televízióban azt nyilatkozta, hogy egy elektromos alállomás két biztonsági őre, valamint egy ukrán katona veszítette életét, továbbá kilencen megsérültek.

    Raikovics elmondta, hogy a támadás miatt megszakadt az elektromos hálózat, és emiatt a régió fővárosának, Kropivnickijnek egyik kerülete áram nélkül maradt.

  • A brit védelmi minisztérium friss helyzetjelentése szerint az elmúlt 48 órában heves harcok zajlottak Herszon tartományban, a Dnyipro folyótól nyugatra, írja a Sky News.

    Hozzátették, hogy az orosz erők tüzérségi tüzet alkalmaztak az Inhulec folyó mentén, amely a Dnyipro egyik mellékfolyója.

    Az orosz erők utánpótlási vonalai a folyótól nyugatra egyre inkább veszélybe kerülnek, olvasható a közleményben.

    Hozzátették, hogy az ukrán csapások további károkat okoztak a kulcsfontosságú Antonovszkij hídban, így nem sokat értek az oroszok által elvégzett ideiglenes javítások.

  • Tizenhárom orosz rakétatalálat ért egy katonai repülőteret és egy vasúti pályaudvart Ukrajna középső, kirohovradi régiójában szombaton. Pontos adatok még nincsenek, de több halálos áldozatot és sérültet is követelt a támadás – tájékoztatott a Guardian.

    A helyi kormányzó, Andrij Raikovics Telegram-oldalán azt írta, hogy a helyszínen már munkába álltak a mentőcsapatok. A támadás következtében a régió fővárosának egy kis kerülete, Kropivnickij áram nélkül maradt.

  • Magyarország területére július 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 7417 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6807 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 330 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől július 22-én 66 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye.

  • Az Europol, azaz az Európai Rendőrségi Hivatal pénteki közleményében pontosította egy korábbi állítását az Ukrajnában folyó fegyvercsempészettel kapcsolatban – számolt be az MTI. 

    Mint írták, ők ennek csupán a „potenciális veszélyére” hívták fel a figyelmet, konkrét eseteket még nem jegyeztek fel.

    Az Europol szorosan együttműködik az ukrán tisztségviselőkkel az Európai Unióba irányuló illegális fegyvereladások veszélyének csökkentése érdekében. Teljesen megbízunk bennük, mivel új lépéseket tesznek a lőfegyverek megfigyelésére és nyomon követésére

    – írta közleményében a rendőri együttműködést koordináló európai uniós szervezet.

  • Oroszország ukrajnai inváziója 5,5 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna számára – írja a Kyiv Independent.

    Ruszlan Sztrelec, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős minisztere szerint 2000 természetkárosodást regisztráltak azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

    „Oroszország a legfőbb környezetvédelmi terrorista” – jelentette ki Strelets.

  • Az ENSZ közvetítése mellett Oroszország és Ukrajna megállapodásra jutott egymással, így lehetővé válik a gabonaexport az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből a globális élelmiszerválságtól való félelem közepette, írja az al-Dzsazíra.

    A háborúban álló országok a világ legnagyobb élelmiszerexportőrei közé tartoznak, de Oroszország inváziója a Fekete-tenger de facto blokádjához vezetett, aminek következtében Ukrajna exportja a háború előtti szint hatodára esett vissza.

    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter pénteken külön-külön írta alá a megállapodást, gondosan elkerülve, hogy egy asztalhoz üljenek, a kézfogás is elmaradt közöttük.

    Van esély arra, hogy csökkentsük az élelmiszerválság súlyosságát, amelyet Oroszország idézett elő. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Ukrajna képes ellenállni ennek a háborúnak

    – idézte Ukrajna védelmi minisztériuma Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

  • Pénteken az Egyesült Államok további 270 millió dolláros katonai segélyt hagyott jóvá Ukrajnának, beleértve négy új Himar precíziós rakétarendszert – írja a Guardian.

    Az új segélyekkel összesen 20 darab M142-es tüzérségi rakétarendszer kerül Ukrajnába. A Himarok 80 kilométeres körzetben képesek célpontokat pontosan eltalálni. Az új katonai csomag 500 új Phoenix Ghostot is tartalmaz, kisméretű és jól hordozható drónokat, amelyek a célpontjukon robbannak fel, valamint 36 ezer lőszert a tüzérséghez. A támogatás nagy része egy 40 milliárd dolláros csomagból származik, amelyet a kongresszus májusban hagyott jóvá.

     A hét elején Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy reméli, hogy az Egyesült Államok akár 100 Himart is biztosít, azzal érvelve, hogy azok segíthetnek megfordítani a hadiáradatot az orosz erőkkel szemben.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az Oroszországgal kötött tűzszünet a megszállt területek visszaszerzése nélkül csak meghosszabbítaná a háborút.

    A Wall Street Journalnak adott pénteki interjújában arra figyelmeztetett, hogy egy olyan tűzszünet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy megtartsa a februári invázió óta elfoglalt ukrán területeket, csak egy még szélesebb körű konfliktust eredményezne, és Moszkvának lehetőséget adna arra, hogy feltöltődjön és átcsoportosuljon a következő harci fordulóra.

  • Az ukrán erők csapást mértek egy kamikaze drónnal az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű melletti orosz katonai táborra, a támadásban életét vesztette három orosz katona, 12 pedig megsebesült – közölte pénteken az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

    A közlemény szerint a sátortábor elleni támadással orosz haditechnikai eszközöket semmisítettek meg, köztük egy járművet légelhárító ágyúkkal és egy Grad típusú rakéta-sorozatvetőt. Maga a sátortábor is megsemmisült, a csapás következében ugyanis tűz ütött ki, amit hosszú ideig oltottak. Az ukrán titkosszolgálat videofelvételt is közzétett a támadásról és a kigyulladt orosz táborról – írta az MTI. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok