Index Vakbarát Hírportál

Több mint 500 tűzoltó dolgozik a csehországi nemzeti park oltásán

2022. július 27., szerda 13:56

Tűzoltó helikoptereket vetettek be a cseh–német határon fekvő Cseh Svájc Nemzeti Parkban, hogy megakadályozzák a vasárnap óta pusztító erdőtüzet.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap óta próbálják megfékezni a lángokat a csehországi Cseh Svájc Nemzeti Park területén. Eközben szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén is. A lángok terjedését az erős szél táplálja.

A prágai közszolgálati rádió szerda reggel jelentette, hogy továbbra is ezer hektáron ég az erdő a nemzeti park területén.

A helyszínen dolgozó tűzoltók száma már meghaladja az ötszázat.

Milan Rudolf, a régió tűzoltóságának szóvivője a rádióban elmondta, hogy kedden délután a két cseh helikopter mellé egy lengyel helikopter is érkezett, míg szerda reggel Szlovákiából és Olaszországból is helikopterek érkeztek, amelyek azonnal bekapcsolódnak a tűzoltásba.

A legfrissebb jelentések szerint továbbra is mintegy ezer hektárnyi erdő ég Prágától 70 kilométerre nyugatra, és a füst, az erdőtűz szagát a cseh fővárosban is érezni. A Hrensko település melletti cseh–német közúti határátkelő zárva van. Bár szerdára virradóra a tűz nem terjedt tovább, de miután reggel újra felélénkült a szél, a tűzoltók nagyon veszélyesnek tartották a helyzetet.

Mintegy 450 embernek kellett elhagynia a lakhelyét

A nyugat-csehországi erdőtűz keddre virradóra átterjedt Németország (a Szász Svájc Nemzeti Park) sziklás-erdős területére is. A német hírügynökség jelentése szerint szerda reggel a tűz mintegy 250 hektáron égett Németországban.

Szerda reggelig mintegy 450-en kényszerültek elhagyni lakhelyüket három, a tűz által veszélyeztetett településen. Az apró falvakat – Mezná, Mezní Louka, Hrensko, Vysoká Lípa – és a kedvelt turisztikai térségben lévő különféle üdülőházakat a tűzoltóság és a rendőrség felügyeli. A térségben lévő nyári gyerektáborokat is kiürítették.

Ústí régió vezetése pedig szerdától teljes egészében lezárta a nemzeti parkot, és megtiltotta az erdők látogatását az egész térségben. Zdenek Nekula mezőgazdasági miniszter közölte: már az éjjeli órákban elkezdték a tűz által sújtott terület körbeszántását, hogy ezzel is akadályozzák a tűz továbbterjedését.

Rovatok