Index Vakbarát Hírportál

Kudarcot vallhat Putyin legújabb mesterterve

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index keddi hírösszefoglalója

Index
2022.08.30. 21:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk szerdán is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Az orosz erők megint ágyúzták a dél-ukrajnai Mikolajivot, az előzetes információk szerint egy civil áldozata és egy sebesültje van a támadásnak – közölte Olekszandr Szenkevics, a megyeszékhely polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

    A városvezető rendkívüli óvatosságra és arra kérte a település lakóit, hogy lehetőleg ne menjenek az utcára.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy hétfőn két lakos halt meg, és 24 szenvedett sérüléseket a Mikolajivot ért orosz támadásokban – írta az MTI.

  • Zelenszkij ukrán elnök még az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben tett, régóta várt látogatásuk előtt találkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértőivel – írja az Al Jazzera.  

    Azt akarjuk, hogy a NAÜ-misszió elérje az erőművet, tegyen meg mindent a nukleáris katasztrófa elkerülése érdekében

    – nyilatkozta Zelenszkij a helyszínről, amelyet az elnökség által közzétett videó szerint többször is lőttek ezalatt.

  • Őrizetbe vették a Pussy Riot nevű orosz punkbanda három tagját Svájcban.

    A Szabad Európa szerint az Oroszországból elmenekült bandatagokat azért vették őrizetbe, mert egy háborúellenes üzenetet közvetítő graffitifestményt pingáltak fel Bernben egy út melletti falszakaszra.

    A híradások szerint az őrizetbe vételkor egy rendőrtiszt annak a lehetőségét is felvetette, hogy kiutasítják a bandatagokat Svájcból. Ennek ellenére néhány órával később elengedték őket. A helyi beszámolókból az is kiderült, hogy a banda által készített (kék színű) befejezetlen graffitit azóta eltávolították, miközben a többi, korábban odafestett graffitit ott hagyták a falon. 

    Az őrizetbe vett bandatagok között volt az a Maria Aljohina is, akinek a Moszkvából való elmeneküléséről korábban részletesen írtunk. 

  • Kompromisszumos megoldást kell keresni az orosz turisták schengeni vízumának korlátozása kérdésében az EU-tagországok külügyminisztereinek – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter az uniós országok külügyminiszterei kétnapos informális találkozójának megnyitása előtt kedd délután Prágában.

    „Előterjesztettünk egy javaslatot, amely alapvető módon korlátozná a vízumkiadást. Ez vitát váltott ki, a reagálásokat most gyűjtjük. Realistának kell lennünk, kompromisszumot kell keresnünk. Az Európai Unió egységének megőrzése kulcsfontosságú” – hangsúlyozta a cseh diplomácia vezetője.

    A miniszterek várhatóan abban a kompromisszumban egyeznek meg, hogy októbertől ideiglenesen leállítják a vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak - értesült a CTK cseh hírügynökség uniós diplomáciai forrásokból. A prágai tanácskozáson részt vevő miniszterek közül néhányan a vízumok kiadásának teljes leállítását szeretnék, míg mások ezt ellenzik, valamint kompromisszumos megoldást javasolnak.

    Az MTI szerint a legradikálisabb álláspontot – a vízumkiadás teljes leállítását az oroszoknak – Lengyelország, Finnország, Csehország és a balti államok képviselik, míg Németország és Franciaország ellenzik.

  • Megérkezett Ukrajna fővárosába, Kijevbe a Nemzeti Atomenergia-ügynökség (NÜA) küldöttsége augusztus 30-án. Tartózkodásuk alatt a zaporizzsjai atomerőművet vizsgálják majd meg Energodar városában.

    A jelentések szerint a küldöttség a hét végére tervezi az üzem megtekintését. Azt azonban egyelőre nem tudni, ki az a 14 nemzetközi szakember, akik a missziót alkotják.

    Az Obozrevatel ukrán híroldal azt írja: az atomerőművet állandó tűz alatt tartja az orosz hadsereg.

  • Az Európai Unió védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy megkezdik az Ukrajnának szánt uniós katonai segítségnyújtási misszió felállításához szükséges munkát – közölte kedden Josep Borrell, a blokk vezető diplomatája.

    „Számos kiképzés van folyamatban, de a szükségletek óriásiak, és biztosítani kell ezen erőfeszítések koherenciáját” – mondta Borrell, az EU külügyi vezetője a miniszterek prágai ülése után. „Elmondhatom, hogy minden tagállam egyértelműen egyetért abban, hogy meg kell kezdeni az Ukrajnának nyújtandó uniós katonai segítségnyújtási misszió előkészítését” – mondta Josep Borrell a Reuters szerint.

  • Az Európába irányuló orosz gázszállítást csak a Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciókkal kapcsolatos technológiai problémák akadályozzák – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

    Peszkov ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy szerdától három napig szünetel majd az Oroszországból Európába irányuló gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, a Gazprom orosz gázvállalat szerint az egyetlen üzemben maradt gázkompresszoregység javítása miatt.

    Garantált, hogy a szállításokat – a szankciók okozta technológiai problémáktól eltekintve – semmi sem akadályozza. Oroszország kész vol,t és továbbra is kész eleget tenni minden kötelezettségének

    – válaszolta a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy vajon a szervizelési munkálatok befejezése után van-e garancia arra, hogy ezen az útvonalon folytatódik majd a szállítás – írta az MTI.

  • Az orosz erők szándékosan azt a folyosót ágyúzzák, amelyen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének el kellene jutnia Kijevből a zaporizzsjai atomerőműbe – állította Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden a Twitteren.

    A tisztségviselő szavai szerint ez előre látható volt, ugyanis Moszkva azt követeli, hogy a NAÜ-misszió orosz ellenőrzés alatti területről, a Krím félsziget vagy a Donyec-medence irányából utazzon a nukleáris létesítményhez. Podoljak ugyanakkor leszögezte: az ukrán álláspont változatlanul az, hogy Kijev ellenőrzése alatti területről kell a küldöttségnek elérnie az atomerőművet.

    Úgyszintén változatlanok az ukrán fél követelései: az orosz csapatok vonuljanak ki az erőmű területéről, és kizárólag ukrán személyzet maradjon a létesítményben

    – fogalmazott Podoljak.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter augusztus 23-án a francia külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során megerősítette Oroszország hozzájárulását a NAÜ-küldöttség látogatásához az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben. Még mindig nem tudni azonban, hogy a küldöttség végül milyen útvonalon halad majd. Augusztus 25-én – fennállása során először – az atomerőmű teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról – írta az MTI.

  • Az ukrán légierő közzétett egy harctéri felvételekből álló videót, amelyben az egyik, Ivan néven emlegetett pilótájuk repül egy MiG–29-essel.

    A videóban többször is látható, amint a gép rakétákat lő ki távolabbi célpontokra, vagy gépágyúval tüzel. A pilóta saját bevallása szerint egyik elesett bajtársának, Eugen Liszenkónak ajánlotta a felvételt, aki március 9-én halt meg egy légi csatában.

  • Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden azt mondta: Németország támogatja, hogy uniós szinten függesszék fel az Oroszországgal kötött vízummegállapodásokat.

    Az uniós külügyminiszterek kedden tárgyalnak a lépésről egy ülésen. Ha elfogadják, nehezebb és költségesebb lesz az oroszoknak, hogy a schengeni övezetre érvényes vízumhoz jussanak, de a lehetőség továbbra is megmarad.

    Annalena Baerbock azt mondta: a vízummegállapodások felfüggesztését támogatják, azt a felvetést viszont ellenzik, hogy teljesen tiltsák meg az oroszoknak, hogy vízumot igényeljenek. Hozzátette, hogy Németország közvetíteni szeretne a kérdésben az uniós tagállamok között egy kompromisszumos javaslattal. 

    Az orosz vízumkérdést bizonyos uniós országok egymáshoz képest nagyon eltérően ítélik meg, erről itt írtunk bővebben nemrég. 

  • Egy amerikai szóvivő szerint az lenne a legbiztonságosabb megoldás, ha ellenőrzött körülmények között leállítanák az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőművet – írja a Bloomberg

    Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű leállítása a legbiztonságosabb és legkevésbé kockázatos megoldás 

    – tudatta újságírókkal John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. A szóban forgó atomerőmű Ukrajna egyik fő energiaforrása, ezért leállítása komoly áldozatot jelentene: a háborúban álló ország elesne elektromos termelésének szignifikáns részétől.

  • Az emelkedő energiaárak és az oroszországi gázszállítással kapcsolatos nézeteltérések miatt Németország állítólag EU-szintű árplafont javasol majd a gázszállításra.

    Egy forrás arról számolt be a Reutersnek, hogy a német gazdasági miniszter a jövő hónapban esedékes energiacsúcson akar erről tárgyalni.

    Olaszország állítólag elfogadná az árplafont, de azt szeretné, ha a gáz ára független lenne az áramétól.

  • Az Oroszország és Európa között gázt szállító Északi Áramlat holnap karbantartás miatt leáll – értesült a Sky News.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra a kérdésre, hogy Oroszország garantálja-e az ellátás újraindítását, azt mondta: „A szankciók okozta problémáktól eltekintve semmi sem akadályozza az újraindítást.”

  • Hollandia támogatja az orosz turisták beutazási tilalmát az Európai Unióba – számolt be Telegram-csatornán az ukrán fegyveres erők vezérkara az RTL Nieuwsra hivatkozva.

    Wopke Hoekstra holland külügyminiszter kifejtette:

    Szeretnénk különbséget tenni az orosz állam és polgárai között. De most azt látjuk, hogy az ideérkező emberek többsége nagyrészt gazdag orosz, akik gyakran kapcsolatban állnak a rezsimmel.

  • Az Európai Unió ötmillió kálium-jodid-tablettát adományozott Ukrajnának az esetleges radioaktív sugárterhelés megelőzésére – közölte az Európai Bizottság kedden.

    A brüsszeli testület közleménye szerint augusztus 26-án érkezett kálium-jodid- tabletták iránti kérelem az ukrán kormánytól. Kijev a támogatást megelőző biztonsági intézkedésként kérte az EU-tól a zaporizzsjai atomerőmű körüli terület védelmi szintjének növelésére.

    Válaszul az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül azonnal 5,5 millió kálium-jodid-tablettát juttatott Ukrajna számára. A tabletták közül – több mint ötszázezer euró értékben – ötmillió darabot az unió rescEU nevű vészhelyzeti tartalékaiból biztosították, ötszázezer tablettát pedig Ausztria ajánlott fel.

    Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos az MTI szerint kijelentette: soha egyetlen atomerőművet sem szabad háborús helyszínné változtatni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az atomerőmű körüli harcok nyomán civilek élete kerül veszélybe, és kijelentette, hogy a nukleáris létesítmény körüli összes katonai műveletet azonnal le kell állítani.

  • Az orosz elnök azon terve, hogy 1,15 millió főre bővíti az orosz hadsereget, nagy valószínűséggel el fog bukni – közölte az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztviselője a Kyiv Independent szerint. 

    A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint az orosz haderőnek eddig is komoly problémát okozott a szükséges létszám elérése, sőt az egyes alakulatok személyiállomány-feltöltöttsége sokszor csak papíron megfelelő.

  • Több mint 1200 ukrán katona esett el a déli frontszakaszon meghiúsult ellentámadási kísérlet során – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

    A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a Mikolajiv–Krivij Rih felől és más irányokból megkísérelt támadása során az orosz hadseregcsoportosulás az elmúlt egy nap alatt 48 harckocsit, 46 gyalogsági harcjárművet, 37 egyéb páncélozott harcjárművet, nyolc nagy kaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót, valamint több mint 1200 katonát semmisített meg.

    Az orosz védelmi tárca hétfő esti közleményében még 560 fő feletti ukrán veszteségről számolt be az MTI szerint.

  • A Washington Post értesülései szerint az ukrán tüzérség az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétarendszereinek fából készült másolatát használja, hogy megtévessze Oroszországot, és drága rakétáinak kilövésére kényszerítse.

    Oroszország az álrakétákra reagálva legalább tíz éles rakétát lőtt ki.

    Az ukrán erők a csalirakéták mellett hamis katonákat és fából készült tankokat is készítettek, hogy megzavarják az orosz megszállókat.

  • A helyi katonai adminisztráció szerint Oroszország a Vöröskereszt egyik donyecki támaszpontját ágyúzta.

    A Telegram-bejegyzés szerint négy orosz rakéta is eltalálta az épületet, amely három járművel együtt súlyosan megrongálódott. Az önkéntesek közül senki sem sérült meg.

  • Az európai tisztviselők kétnapos találkozóra gyűlnek össze Prágában, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet, valamint hogy az Európai Unió országai hogyan támogathatják Ukrajnát katonailag és társadalmilag egyaránt.

    Az összejövetelen az EU védelmi és külügyminiszterei további Oroszország-ellenes intézkedéseket is fontolóra vesznek  értesült a CNN.

    A kelet-európai országok egyik javaslata az orosz turisták EU-ba való belépésének megtiltása.

    Olyan helyzetben, amikor Ukrajnában embereket kínoznak, gyilkolnak és terrorizálnak, az orosz állampolgároknak nem szabad élvezniük az Európába utazás lehetőségét

    – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök.

  • Az orosz védelmi minisztérium szerint továbbra is normális a sugárzás szintje az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben – írja a Guardian.

    A tárca közleményében azzal vádolta az ukrán erőket, hogy két tüzérségi rakéta is eltalálta az atomerőmű területét.

    Továbbá azt állították, hogy egy lezuhant drón egy nukleáris üzemanyagot és radioaktív hulladékot tároló épület tetejére csapódott.

  • Az Európai Unió védelmi miniszterei megnyitják az utat egy uniós kiképző küldetés létrehozása előtt az ukrán erők számára – közölte Josep Borrell, a blokk vezető diplomatája.

    „A helyzet továbbra is katasztrofális. Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra, amit mi biztosítani szeretnénk számukra”  mondta Borrell, majd hozzátette, reméli, hogy zöld utat kapnak ehhez.

  • Vitalij Kim, a Mikolajivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője kedden azt mondta, hogy az ország déli részén heves harcok dúlnak, az ukrán hadsereg pedig nem tétlenkedik.

    A Twitteren megosztott videóban Kim elmondta, hogy az utóbbi időben csökkent a katonai támogatások mértéke a drónokra és a járművekre, ezért arra kérte a támogatókat, hogy ismételten „tegyék bele saját részüket a munkába, és küldjenek több felszerelést”, mert Herszon felszabadítása kézzelfogható közelségbe került.

  • Egy oroszországi bíróság súlyos pénzbüntetéssel sújtotta a Twitchet, a világ legnagyobb streamingoldalát, amiért nem voltak hajlandók levenni egy interjút – írja a Sky News.

    Az orosz hírügynökségek beszámolója szerint a 3 millió rubeles (a jelenlegi árfolyam szerint több mint 20 millió forint) bírságot azután szabták ki, hogy egy kétórás, Volodimir Zelenszkij tanácsadójával készült interjú nem került törlésre az élő adás után.

    A Twitch egyelőre nem kommentálta az esetet.

  • Egyelőre négy halottról és négy sebesültről lehet tudni a keddi orosz támadás után Harkivban – közölte Oleh Szinehubov, a régió kormányzója.

    Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, amit a háború korai szakaszában több támadás is ért már.

  • Napvilágot látott egy felvétel a közösségi médiában, amit a Nexta, Kelet-Európa legnagyobb médiafelülete tett közzé Twitter-oldalán.

    Mint arról már beszámoltunk, az ukrán csapatok ellentámadásba kezdtek Herszon déli régiójában. A felvételen lövések és robbanások zaja hallatszik.

  • Az ukrán főügyészség tájékoztatása szerint eddig 379 gyermek életét követelte az orosz invázió, és több mint 700 gyermek szenvedett sérüléseket – írja a Kijev Independent.

    A hírek szerint a kelet-ukrajnai, túlnyomórészt orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck régióban volt a legtöbb sérült vagy halott gyermek (388).

  • Az orosz állami tulajdonú Gazprom energiavállalat közölte a francia Engie közműcéggel, hogy csökkenteni fogja gázszállításait – értesült a Sky News.

    Európa-szerte az országok igyekeznek csökkenteni az orosz gáztól és olajtól való függőségüket, azonban egyes országokban, mint például Németországban vagy Franciaországban eleve meglehetősen csekély mértékben támaszkodnak az orosz gázra, hiszen a Moszkvából érkező szállítmányok csupán a fogyasztás 17 százalékát teszik ki.

    Tegnap az Engie közölte, hogy tárgyalásokat folytat Algériával az import növeléséről.

  • Az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselője szerint Oroszországnak „számos kudarcot” kellett elkönyvelnie az iráni gyártmányú drónokkal kapcsolatban, amelyeket ebben a hónapban Teherántól szerzett be az Ukrajna elleni háborúban való felhasználásra.

    A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó tisztviselő elmondta, az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Oroszország ebben a hónapban Mohajer–6 és Shahed sorozatú pilóta nélküli légi járműveket (UAV) kapott.

    A tisztviselő szerint ez valószínűleg része annak az orosz tervnek, hogy több száz ilyen járművet szerezzenek be.

    Júliusban Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok olyan információk birtokában van, amelyek szerint Irán arra készül, hogy akár több száz drónt is szállítson Oroszországnak.

Rovatok