Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak a Lufthansa pilótái

2022. szeptember 1., csütörtök 10:01

A Lufthansa német légitársaság pilótáit egyesítő szakszervezete (Vereinigung Cockpit – VC) pénteken egynapos sztrájkra szólította fel a dolgozókat a béremelésekről való egyeztetések elmaradása miatt.

A Lufthansa német légitársaság utasai pénteken további fennakadásokkal nézhetnek szembe az utazásban, miután a pilóták fő szakszervezete egynapos sztrájkra szólított fel a bértárgyalások meghiúsulása miatt.

A Lufthansa csütörtökön e-mailben közölte, hogy mind az utas-, mind a teherszállítási tevékenységet végző német repülőterek járatai érintettek lesznek. A VC annak ellenére kezdeményezett sztrájkot, hogy a nehéz piaci körülményekhez képest „nagyon jó ajánlatot” tettek, miszerint másfél év alatt, két lépcsőben 900 euróval emelik az alapbért. Ez a pályakezdő első tiszteknél 18 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriában lévő pilótáknál 5 százalékos béremelést jelent.

Nem elégszenek meg a fizetésemeléssel

A légi közlekedés az emberek utazási kedvének köszönhetően a vártnál gyorsabb ütemben lendül fel, amivel nehezen tudnak lépést tartani a légitársaságok a repülőterek munkaerőhiánya miatt, miután a Covid–19-világjárvány idején leépítésekre került sor. Ez káoszba sodorta az iparágat a nyáron, a Lufthansa és más légitársaságok több ezer járatot töröltek. Eközben a szárnyaló infláció sztrájkhullámot indított el.

A Lufthansának javított ajánlatot kell benyújtania – mondta Marcel Groels, a pilóták szakszervezetének tárgyalási vezetője. Hozzátette,

reálbércsökkenés kompenzálása mellett most mindenekelőtt egy jövőbiztos megoldásra van szükségünk a javadalmazási struktúra minden szakmai csoportjában.

A Lufthansa szerint a szakszervezet jelenlegi követelése a következő két évben több mint 40 százalékkal, azaz mintegy 900 millió euróval növelné a pilótafülkék 2,2 milliárd eurós személyzeti kiadását.

A Lufthansa a múlt hónapban közölte, hogy bérmegállapodást kötött a földi személyzet 20 ezer tagját képviselő Verdi szakszervezettel. A fizetésemelések 13,6 és 18,6 százalék között mozogtak, miután egy figyelmeztető sztrájk több száz járattörlést eredményezett a légitársaság müncheni és frankfurti csomópontjain.

A Lufthansa Eurowings légitársaság pilótái csütörtökön a lehetséges sztrájk mellett szavaztak, hogy a légitársaságot a bérekről, a repülési munkaidőről és a pihenőidőről szóló megállapodásra kényszerítsék. „Az Eurowings szavazása nem sztrájkról szóló döntés, hanem figyelmeztetés a légitársaságnak, hogy érjen el megoldást” – közölte a VC-szakszervezet.

Rovatok