Index Vakbarát Hírportál

Erős Pistával kínoztak egy orosz hadifoglyot a kárpátaljai katonák

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.09.07. 10:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz erők szeptember 6-ról 7-re virradó éjszaka ismét megtámadták Harkiv városát, különösen a város Nemyslianszkij környékét célozva meg. Kigyulladt egy ipari létesítmény és több autó is – számolt be Ihor Terekhov, a város polgármestere.

    A polgármester az első információk alapján egyelőre nem tudott róla, hogy voltak-e a támadásnak sérültjei vagy halálos áldozatai.

  • A The Guardian információi szerint egy magas rangú orosz tisztviselő, egy ezredes veszthette életét egy városi irányítóközpont melletti autós bomba robbanásakor, Berdjanszk környékén. 

    Az azonosítás szerint az ezredes Artyom Bardin, aki a megszállt ukrajnai város, Berdjanszk katonai parancsnoka volt. A parancsnok haláláról azonban több egymásnak ellentmondó információ is érkezett, Vlagyimir Rogov, a Zaporozsjei régió orosz vezetője például azt írta Telegramon, hogy Artyom Bardin „harcol az életéért”. 

    Köszönöm, istenem, hogy az információt Artyom Bardin, a Berdjanszk parancsnokának haláláról nem tudom megerősíteni. A számos sérülés ellenére, a robbanás utáni lábamputáció és a nagy vérveszteség után is életben van. Az orvosok továbbra is küzdenek az életéért

    – írta a posztban.

  • Az amerikai hírszerzés információi szerint Oroszország megkereste Észak-Koreát, hogy több millió rakéta és tüzérségi gránát beszerzéséről tárgyaljon – közölte az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője kedden, megerősítve a témáról szóló amerikai sajtóértesülést.

    Pat Ryder dandártábornok egy sajtótájékoztatón hivatalosan annyit közölt: úgy tudják,

    kifejezetten Moszkva kereste meg a phenjani vezetést a vételi szándékkal, de arról egyelőre nincs tudomásuk, hogy létrejött-e már üzlet, és megkezdődtek-e a szállítások.

    Észak-Korea azon 3 ország közé tartozik – Oroszország és Szíria mellett –, amely függetlenként ismeri el az Ukrajnától elszakadását kimondó luhanszki és donyecki régiót. Észak-Korea az elmúlt időszakban fokozta rakétakísérleteit is, idén eddig már mintegy harmincat hajtott végre, köztük 2017 óta először interkontinentális ballisztikus eszközt is tesztelt.

  • A Pentagon egyik tisztviselője, Pat Ryder dandártábornok megismételte az amerikai védelmi minisztérium álláspontját, miszerint az ukrán erők „továbbra is haladnak előre” Herszon térségében – írja a The Guardian

    A Pentagon azon az állásponton van, hogy az ukrán erők Herszon melletti falvakat visszafoglaló hadművelete sikerrel zárul majd, az ellentámadás ugyanis eddig sikeresnek mondható – vélekedett Pat Ryder. 

    A Pentagonnak tudomása van arról, hogy az ukrán hadsereg már sikerrel foglalt vissza néhány falut – tette hozzá. 

  • Hétfőn megszökött az Ukrajnában található Harkiv városának egyik állatkertjéből egy Csicsi névre hallgató csimpánz – írja a helyi sajtó információi alapján a The Guardian. Az esetről készült videófelvételen az látszik, ahogy a majom a szakadó esőben a közeli park felé haladt, amikor az egyik gondozója végül a közelébe tudott férkőzni. 

    A gondozó az esőkabátját is kölcsönadta a majomnak, majd meg is ölelgették egymást, ezután ültette fel Csicsit egy biciklire, hogy visszatolja az állatkertbe. Az állatkert igazgatója szerint a majomnak nem esett bántódása. 

    Harkivot sűrűn támadja az orosz hadsereg: Csicsi egy régebbi otthonát, a Feldman ökológiai parkot is orosz támadás érte a háború egy korábbi szakaszában.

  • A második legnagyobb orosz bank, a VTB vezetője arra számít, hogy az orosz gazdaság az idén 4 százalék körüli mértékben, jövőre pedig 1,5 százalékkal gyengül, 2024-ben ugyanakkor már nőhet a gazdaság teljesítménye – írja az MTI.

    A 2021-es szint, amikor a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékkal nőtt, négy-öt év alatt érhető el – közölte Andrej Kosztyin a Vlagyivosztokban zajló 7. Keleti Gazdasági Fórumon.

    Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium által készített frissített előrejelzés szerint Oroszország GDP-je idén várhatóan 4,2 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal csökken.

  • Egy olyan hibrid háború folyik Oroszország ellen, amelyet semmiképpen sem szabad félvállról venni – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy International Affairs című folyóiratnak adott interjújában.

    A jelenlegi helyzet súlyosságát egy pillanatra sem szabad alábecsülni, hiszen teljes körű háborút hirdettek ellenünk, minden formában és szférában, az ellenfeleink és versenytársaink pedig szélsőségesen rosszindulatúak

    – mondta. Emellett azonban hangsúlyozta, hogy Oroszország a történelme során már számtalanszor tanúbizonyságát adta, hogy a legsötétebb időket is „becsülettel át tudja vészelni”, a megpróbáltatásokból pedig erősebben kerül ki, mint amikor megpróbálták leigázni – írja a TASZSZ

    Ezáltal még hatékonyabban és magabiztosabban tudja megvédeni a saját és népe érdekeit, ez pedig tiszteletre méltó

    – hangsúlyozta.

  • Az Oroszország és Mianmar közötti létrejövő kereskedelmi forgalom egyelőre szerény, bár a növekedés ígéretes – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a Min Aung Hlaing mianmari miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen, hozzátéve, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom hat hónap alatt közel a két és félszeresére nőtt – írja a TASZSZ

    Kapcsolataink pozitív irányba fejlődnek

    – mondta Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon tartott szerdai találkozón. 

    Bár a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok mértéke egyelőre szerény, „de a tendencia nagyon jó, a növekedés majdnem két és félszeres az idei első félévben” – tette hozzá Putyin.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Vlagyivosztokba utazott, hogy részt vegyen a Keleti Gazdasági Fórum rendezvényein – tudatta az orosz minisztérium hivatalos szóvivője a TASZSZ-szal.

    Lavrov azért érkezett Vlagyivosztokba, hogy részt vegyen az EEF keretében zajló rendezvényeken

    – mondta Maria Zakharova.

  • A lett kormány kedden előzetes jóváhagyást adott a sorkatonaság visszavezetéséhez, így a sorkötelezettség ismét életbe léphet a jövő évtől, mely a 18 és 27 év közötti férfiakra vonatkozna – szúrta ki a Portfolio a Bloomberg hírét.

    Artis Pabriks védelmi miniszter egy nyilatkozatában elmondta: az intézkedés célja, hogy „növeljék a katonailag képzett emberek számát, hogy Lettországnak soha ne kelljen átélnie a háború borzalmait, amelyeket az ukrán nép most átél”.

    Lettország már korábban is tett lépéseket: megnövelte védelmi kiadásait, megszakította az Oroszországgal fenntartott energiakapcsolatokat, és szorgalmazta, hogy egyes orosz állampolgárok ne léphessenek be az Európai Unió területére.

  • Oroszországnak több időre lesz szüksége a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésének tanulmányozására, amelyet küldöttsége a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatása után tett közzé – közölte Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában – írja a TASZSZ

    Több időre van szükségünk a dokumentum tanulmányozásához

    – mondta.

  • Liz Truss az Egyesült Királyság miniszterelnöki tisztének elfoglalása után telefonon beszélt Ukrajna miniszterelnökével – olvasható Volodimir Zelenszkij Twitter-bejegyzésében.

    Mint írta, meghívta az új miniszterelnököt Ukrajnába, illetve köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak a jelentős védelmi és gazdasági segítségekért.

    A két vezető megvitatta Ukrajna biztonsági garanciáit, az Egyesült Királyság részvételét Ukrajna háború utáni újjáépítésében és a további nyomásgyakorlást Oroszországra.

  • Olga Naszonova, az Ukrán Nemzeti Étteremszövetség társalapítója úgy nyilatkozott, a háború kirobbanása óta mintegy hétezer étterem és kávézó zárt be Ukrajnában. Hozzátette: pontos statisztika azonban nincsen, mivel jelenleg nem készülnek erre vonatkozó felmérések. 

    A piac 2022 februárjához képest körülbelül 25 százalékkal esett vissza. Harkiv, Mikolajiv, Zaporizzsja és Luhanszk megyében a piac hanyatlása meghaladta az 50 százalékot. A kijevi, odesszai és dnyipropetrovszki területen ez akár a 30 százalékot is elérheti

    – fejtette ki Naszonova.

    Az Ukrán Nemzeti Étteremszövetség társalapítója elmondta azt is, hogy a nyugati megyékben pozitív dinamika figyelhető meg, ugyanis több mint kétezer új létesítményt nyitottak – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

  • Magyarország területére szeptember 6-án 0 óra és 24 óra között az ukránmagyar határszakaszon 5766 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 7261 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 150 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 6-án 137 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az orosz hadsereg által megszállt területeken gyárakban és bányákban zajló kényszersorozásokról számolt be a magyar nyelvű ukrán sajtó. Szerhij Hajdaj, a Luhanszk Megyei Katonai Közigazgatás elnöke közölte, hogy néhány bányában nagyon súlyos a helyzet: a helyi férfiakat erőszakkal besorozzák, helyükre Oroszországból verbuválnak munkaerőt.

    A közigazgatás információi szerint van olyan bánya, ahonnan 400 embert vittek el, helyükre nőket és nyugdíjasokat vettek fel.

    Hajdaj szerint a megszállókat nem érdekli a termelés, csak az, hogy teljesítsék a mozgósítás tervét – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

  • Köszönetet mondott éjszakai beszédében a közösségi oldalán Volodimir Zelenkij Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, valamint minden európai vezetőnek, aki támogatja az orosz állampolgárok vízumkorlátozását. 

    Az ukrán elnök szerint elfogadhatatlan, hogy olyanok utaznak európai országokba turistaként, akik – mint a politikus fogalmazott – hozzájárulnak a kontinens kettészakadásához és megcsúfolásához. 

    Az erkölcsi oldal mellett elemi biztonságról is van szó. Oroszország többször is küldött gyilkosokat Európába hétköznapi turisták leple alatt.

    „Elég. Európa nem a gyilkosok és az őket támogatók sétánya” – fogalmazott a Facebookon. 

  • A több kilométeres sorok feloldása miatt egy újabb ellenőrző pont megnyitásában állapodott meg Ukrajna és Lengyelország a két ország közös határán – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Előzetes megállapodás született egy újabb ellenőrző pont megnyitásáról, amelyet ideiglenesen az üres teherszállító járművek indulására használnak majd

    – fogalmazott Mustafa Najjem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes. 

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok