Index Vakbarát Hírportál

Nem mindennapi titok derült ki II. Erzsébetről

A legfontosabb történések percről percre az Indexen.

Vége
2022-09-08T173658Z 853720867 RC2EQC9TTTBU RTRMADP 3 BRITAIN-ROYA

A legfontosabbak

2022. szeptember 9., 08:56
Mutatjuk, mi várható ma
2022. szeptember 8., 20:16
(0')
2022. szeptember 8., 20:04
Mi vár Károlyra?
2022. szeptember 8., 19:55
Meghalt II. Erzsébet királynő
Index
2022.09.08. 21:08
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Donald Trump, az Egyesült Államok egykori elnöke is megemlékezett II. Erzsébet angol királynőről – írja a The Guardian. „Melania és én mindig nagyra fogjuk becsülni a királynővel töltött időt, és soha nem fogjuk elfeledni Őfelsége nagylelkű barátságát, hatalmas bölcsességét és csodálatos humorérzékét. Milyen nagyszerű és gyönyörű hölgy volt – senki sem volt hozzá hasonló” – mondta a volt elnök. 

    „Gondolataink és imáink az Egyesült Királyság nagyszerű embereivel vannak. Isten áldja a királynőt, uralkodjon örökké a szívünkben, és Isten tartsa őt és Fülöp herceget állandó gondoskodásában” – tette hozzá. 

  • Az uniós bizottság elnöke Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „Mély szomorúsággal értesültem II. Erzsébet királynő elhunytáról. Ő volt a világ leghosszabb ideig hivatalban lévő államfője és az egyik legtekintélyesebb személyisége. Őszinte részvétemet fejezem ki a királyi családnak és a brit népnek.”

  • Károly király első hivatalos nyilatkozatát adta ki Erzsébet királynő halála után – írja a The Guardian. „Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság számomra, ahogy a család többi tagja számára is. Mélységesen gyászoljuk egy rajongással szeretett uralkodó és egy még jobban szeretett anya halálát” – írja a közleményben. 

  • II. Erzsébet királynő halála esetén egy tíznapos protokoll lép életbe, amely hatalmas erőpróbának teszi ki a brit államot: leginkább logisztikai, kommunikációs és biztonsági szempontból – írja a Politico

    A terv a királynő halálának napját „D-Day”-ként emlegeti, a második világháborús partraszállásra utalva ezzel.

    A királynő halálát követően egy körhívást indítanak, amelynek keretein belül tájékoztatják a miniszterelnököt, a kormánykabinet vezetőjét, valamint a legtöbb vezető minisztert és tisztviselőt is.  

    A király család ezt követően teszi közzé a hivatalos gyászhírt. 

  • Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása az elmúlt másfél évtizedben hivatali idejük alatt elhunyt államfőkről:

    2007. május 11. Szamoa fővárosában, Apiában 94 éves korában elhunyt a világ akkori legidősebb államfője, a Szamoai Független Állam legutolsó királya, II. Malietoa Tanumafili.

    2008. augusztus 19. 59 éves korában, egy párizsi kórházban elhunyt Levy Mwanawasa zambiai elnök, akit júliusban szélütés ért egy nemzetközi értekezleten.

    2008. december 22. 74 éves korában Conakryban elhunyt Lansana Conté guineai elnök, aki 24 évig állt a nyugat-afrikai ország élén.

    2009. március 2. Lázadó katonák Bissauban meggyilkolták Joao Bernardo Vieirát, Bissau-Guinea második köztársasági elnökét.

    2009. június 8. A barcelonai Quirón klinikán 73 éves korában rákbetegségben elhunyt Omar Bongo Ondimba gaboni elnök, aki 41 évig állt országa élén.

    2010. április 10. Az oroszországi Szmolenszk mellett repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett Lech Kaczynski lengyel államfő, aki Katinyba (Katyn) látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt.

    2010. május 5. Hosszú betegség után Abujában elhunyt Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnök.

    2011. december 17. 69 éves korában Phenjanban elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai elnök, aki 17 évig állt az ország élén.

    2012. január 2. 94 éves korában Szkopjéban elhunyt Kiro Gligorov, a független Macedón Köztársaság első elnöke.

    2012. március 18. 63 éves korában egy hongkongi kórházban elhunyt V. George Tupou, a Tongai Királyság uralkodója.

    2012. április 6. Lilongwében szívrohamban elhunyt Bingu wa Mutharika, a Malawi Köztársaság 78 éves elnöke.

    2012. július 24. 68 éves korában Accrában elhunyt John Atta Mills ghánai államfő.

    2013. március 5. 58 éves korában Caracasban meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök, aki 14 évig állt az ország élén.

    2013. március 20. 84 éves korában egy szingapúri kórházban meghalt Zillur Rahman bangladesi elnök.

    2014. október 28. 77 éves korában egy londoni kórházban elhunyt Michael Sata zambiai elnök.

    2015. január 22. 90 éves korában Rijádban elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz Szaúd-arábiai király.

    2016. szeptember 2. 78 éves korában Taskentben elhunyt Iszlam Karimov üzbég elnök, aki 15 évig állt az ország élén.

    2016. október 13. 88 éves korában Bangkokban meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thaiföldi király, a világ akkori rangidős uralkodója, aki 70 évig volt a trón birtokosa.

    2017. június 17. 67 éves korában Port Vilában elhunyt Vanuatu elnöke, Baldwin Lonsdale.

    2018. szeptember 21. 61 éves korában Hanoiban meghalt Tran Dai Quang vietnámi elnök.

    2019. július 25. 92 éves korában Tuniszban meghalt Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök, az ország első demokratikusan megválasztott államfője.

    2020. január 10. Ötvenévi uralkodás után, 79 éves korában Maszkatban elhunyt Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán.

    2020. június 9. 56 éves korában Karuziban szívrohamban elhunyt Pierre Nkurunziza burundi elnök, aki 15 évig állt az ország élén.

    2020. szeptember 29. 91 éves korában Rochesterben (Minnesota, USA) elhunyt Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh kuvaiti emír, aki 14 évig uralkodott.

    2021. március 17. 61 éves korában Dar es-Salaamban elhunyt John Magufuli tanzániai elnök.

    2021. április 20. 68 éves korában meghalt Idriss Déby, Csád leghosszabb ideig, 21 évig hivatalban lévő elnöke, aki a lázadókkal vívott harcban esett el.

    2021. július 7. Fegyveresek Port-au-Prince-ben, a rezidenciáján megölték Jovenel Moise haiti elnököt.

    2022. május 13. 73 éves korában Abu-Dzabiban elhunyt Kalifa bin Zájid Ál Nahaján, az Egyesült Arab Emírségek második államfője, aki 18 évig volt hatalmon.

    2022. szeptember 8. Életének 97., uralkodásának 71. esztendejében a skóciai Balmoral-kastélyában elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója.

  • „Michelle és én elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy megismerjük Őfelségét, ez nagyon sokat jelentett mindkettőnknek” – mondta Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke. 

    Amikor még csak ízlelgettük az életet mint elnök és First Lady, tárt karokkal és rendkívüli nagylelkűséggel fogadott minket a világ színpadán. Újra és újra megdöbbentett minket a melegsége, az, ahogy megnyugtatta az embereket, és hogy milyen sok humort és bájt tudott csempészni a hétköznapi pompa pillanataiba. Mint sokan, Michelle és én is hálásak vagyunk, hogy tanúi lehettünk Őfelsége elkötelezett vezetésének, és lenyűgöz minket a fáradhatatlan, méltóságteljes öröksége

    – írta az egykori elnök. „Jókívánságainkat küldjük a családjának és az Egyesült Királyság népének ezekben a nehéz időkben” – írta. 

  • III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia – közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala.

    III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta, és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig.

    Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

  • Sir Ed Davey, a Liberális Demokraták brit vezetője így nyilatkozott: „Mindannyian mélységesen gyászoljuk egy nagyszerű uralkodó elvesztését, aki egész életében hűségesen szolgálta hazánkat, és akit az egész világ szeretett” – írja a The Guardian.

    Sok ember számára, köztük jómagamnak is, a királynő állandó jel volt az életünkben. Ahogy a világ megváltozott körülöttünk, és a politikusok jöttek-mentek, a királynő nemzetünk állandója volt

    – mondta. 

  •  „Őfelsége II. Erzsébet királynő több mint hetven éven át testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét – közölte Emmanuel Macron – írja a The Guardian

    Franciaország barátjaként emlékszem rá, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott a hazájában és az évszázadban is

    – tette hozzá. 

  • A Buckingham-palota kerítésére kiakasztották azt a táblát, amely II. Erzsébet halálát hírül adja – írja a Reuters

    A királynő békésen halt meg Balmoralban ma délután. A király és a felesége ma este Balmoralban marad, és holnap tér vissza Londonba

    – írja a közlemény. 

  • „A királynő, aki fiatalon került a trónra, és végül egész életében szeretett nemzetét szolgálta. Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt” – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. 

  • „II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt. Nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsültem” – írja a közösségi oldalán közzétett posztban.

    Egy világ és az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan. Ha alattvalója lennék, megsiratnám. És így is

    – írja Gyurcsány Ferenc. 

  • „A királynő békésen halt meg ma délután Balmoralban. A király és a királynő hitvese ma éjszakára Balmoralban marad, és holnap térnek vissza Londonba” – írja a poszt. 

  • „II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata” – búcsúzik Budapest főpolgármestere közösségi oldalán. 

    Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagy formátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség

    – írja Karácsony Gergely. 

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt írta a Twitteren:

    Egykor úgy nevezték, Erzsébet, a rendíthetetlen. Szolgálatával és elkötelezettségével mindig megmutatta, milyen fontosak a maradandó értékek a modern világban.

  • Liz Truss szerint a királynő halála „hatalmas sokk a nemzet és a világ számára”. A brit miniszterelnök szerint ő volt „az a szikla, amelyre a modern Nagy-Britannia épült, és országunk az ő uralkodása alatt virágzott” – számolt be a Guardian.

  • A köztársasági elnök a közösségi oldalán azt írta: „Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban. Emlékét szívünkben megőrizzük!”

  • Mivel az Egyesült Királyságban kezdődik a gyászidőszak, a nyilvánosság előtt nyitva álló királyi rezidenciák zárva lesznek. A Westminster-apátság és a Szent Pál-székesegyház várhatóan délben megkondítják harangjaikat – írja a Guardian.

  • Így búcsúzott az ukrán elnök a királynőtől: „Mély szomorúsággal értesültünk II. Erzsébet királynő haláláról. A ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösségnek e pótolhatatlan veszteség miatt. Gondolataink és imáink veletek vannak.”

  • Közel hat órával azután, hogy az első hírek megérkeztek, II. Erzsébet angol királynő 96 éves korában meghalt.

    Elsőként a királynő legidősebb fia, Károly herceg, illetve Kamilla hercegné érkezett meg a balmorali kastélyba, ahol a királynő utolsó óráiban tartózkodott. Délután három órakor a királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő is megérkezett a kastélyba, a család többi tagja pedig úton volt a rezidenciába.

    Negyed négykor a királynő minden gyermeke Balmoralba érkezett, tehát  Anna hercegnő, Károly herceg, András herceg és Eduárd wessexi gróf is. 

    Sussex hercege és hercegnéje külön érkezett volna a kastélyba, Meghan Markle azonban mégsem tartott a férjével. Délután öt órakor landolt egy repülőgép  az aberdeeni repülőtéren, a fedélzetén Cambridge hercege, York hercege, valamint Wessex grófja és grófnője utazott. 

    Vilmos herceg felesége, Kate, Cambridge hercegnője Windsorban maradt, mivel a Vilmos herceggel közös gyermekeik az első napjukat töltötték egy új iskolában. 

  • „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” – Így búcsúzott az uralkodótól Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. 

  • A királynő halálának pillanatában a trón azonnal az örökösre, Károlyra, a korábbi walesi hercegre szállt. Azonban számos gyakorlati – és hagyományos – lépés vár még rá ahhoz, hogy királlyá koronázzák – részletezi a BBC. Az egyik első teendője, hogy eldöntse, III. Károly királyként uralkodik-e, vagy más nevet vesz fel.

  • Emanuelle Macron is megemlékezett II. Erzsébetről: Őfelsége, II. Erzsébet királynő több mint 70 éven át testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét. Úgy emlékszem rá, mint Franciaország barátjára, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott országában és évszázadában.”

  • 96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő – jelentette a Buckingham-palota csütörtök este fél 8 után.

Rovatok